Manglende styr på CE-mærkningen af robotter går ud over sikkerheden

10. november 2021

Manglende styr på CE-mærkningen af robotter går ud over sikkerheden

Alt for mange robotter er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlige og i værste fald ulovlige at bruge. Der mangler nemlig viden i markedet om CE-mærkning, som er et krav på alle robotinstallationer.

Brugen af robotter stiger eksplosivt og danske virksomheder leverer nogle af de bedste robotter på markedet – ikke mindst, når det kommer til de samarbejdende af slagsen, hvor maskine og menneske arbejder side om side. Desværre er der i følge flere eksperter på området store udfordringer, når det kommer til CE-mærkningen, som i mange tilfælde ikke gøres ordentligt. Det kan få alvorlige konsekvenser for sikkerheden og i sidste ende være med til at hindre den danske robotsektors fortsatte vækst.

Derfor har Dansk Standard igangsat udviklingen af en ny vejledning om standarder og CE-mærkning af robotter med særligt fokus på kollaborative robotter.

- Robotindustrien vokser forsat i Danmark, fordi de danske robotvirksomheder ganske enkelt leverer nogle af de mest innovative robotter på markedet. Skal denne udvikling fortsætte, er tryghed og sikkerhed vigtige parametre. Og her er CE-mærkning en vigtig forudsætning og et godt værktøj til at skabe sikre robotinstallationer, før de tages i brug. Men det kan være en kompliceret proces for den enkelte virksomhed, og derfor er der brug for denne guide, der er på vej til virksomhederne, som samtidigt kan være med til at fremme robotindustrien i Danmark, siger Ditte Klint Heede, konsulent i Dansk Standard

CE-mærkning er lovkrav

CE-mærkning er et krav på alle robotinstallationer, men der mangler viden i markedet om vigtigheden af, at det bliver gjort ordentligt. Det kan gå ud over sikkerheden for medarbejderne og i sidste ende have fatale konsekvenser. Og det er en udfordring, der kun bliver større i takt med, at brugen af robotter – herunder kollaborative robotter – stiger kraftigt. 

- CE-mærkning af robotter er vigtig, fordi den er med til at sikre, at der er foretaget de rette sikkerhedsvurderinger. På den måde skabes den mest sikre arbejdsplads for medarbejderne, der betjener eller arbejder sammen med robotten. Desværre ser vi stadig, at ikke alle virksomheder får gennemført den nødvendige CE-mærkning. Det er derfor godt nyt, at Dansk Standard nu er på vej med en guide for, der skal hjælpe virksomheder med, hvad de skal overveje i forbindelse med brug af standarder og CE-mærkningen. Det er vores forhåbning, at den vil gøre processen endnu mere overskuelig og bidrage til, at virksomhederne lever op til det lovpligtige krav om CE-mærkning af robotterne, siger Anders Mortensen, chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen

Hjælp at hente til CE-mærkning

Og det er netop formålet med guiden: at gøre det mere enkelt og ligetil for virksomhederne at leve op til kravene på området, og dermed sikre et sikkert arbejdsmiljø for deres medarbejdere.

- Det skal være nemt og ukompliceret for virksomheder – store som små – at gennemføre en CE-mærkning af deres robotter. Derfor er vi nu gået i gang med at lave en guide for sikker installation af kollaborative robotter, så virksomheder – og særligt SMV'er - nemt og enkelt kan få et overblik over relevante lovkrav og standarder. Af samme årsag vil vi også gerne i dialog med virksomheder, som selv er ansvarlige for at gennemføre CE-mærkning af robotter, så vi sikrer, at vores guide kommer fuldstændig i øjenhøjde med dem og deres virksomhed. Jeg håber derfor, at de virksomheder, som selv skal eller har foretaget CE-mærkning af robotter, vil gribe muligheden for at være med til at præge guiden, siger Lasse Kieffer, Iværksætter og investor samt formand for Dansk Standards udvalg for robotik.

Vil du vide mere?

Alle med viden og erfaring på området har mulighed for at deltage i arbejdet med den kommende guide for CE-mærkning af robotter. Læs mere her www.ds.dk/s-850 

Guiden bliver udviklet af Dansk Standards udvalg for robotik (S-850), herunder Tommi S. Fabricius (Owner and Technical Consultant, CEMACON) og Alan Palmer (Safety Coordinator, NNE), der begge hjælper virksomheder med bl.a. CE-mærkning af robotter og dermed har stor praktisk erfaring på området.

Hvem er ansvarlig for at udføre CE-mærkning?

Ifølge Maskindirektivet er det producenten af en maskine, der er ansvarlig for at udføre CE-mærkning. Når det kommer til robotter, er det for det meste den person, der installerer robotten ude på f.eks. fabrikken, der er ansvarlig for CE-mærkning.  Dette skyldes at robotter ofte indgår som en del af en større maskininstallation, der skal "sammenbygges" på stedet som et færdigt system. Den ansvarlige for CE-mærkning af en robotinstallation kan derfor både være en installatør/integrator eller slutbrugeren selv.

Læs mere om CE-mærkning

Se også

CE-mærket på det britiske marked bliver udvidet med flere produktområder

26. januar 2024

CE-mærket på det britiske marked bliver udvidet med flere produktområder

Storbritannien har netop valgt at udvide med flere produktområder, hvor CE-mærkning fortsat kan anvendes.

CE-mærkning kommer også til at gælde genbrugte byggevarer i den nye byggevareforordning

16. januar 2024

CE-mærkning kommer også til at gælde genbrugte byggevarer i den nye byggevareforordning

Europa-Parlamentet, Kommissionen og Rådet er blevet enige om rammerne for den europæiske byggevareforordning, der har fokus på cirkularitet og digitalisering. Det betyder bl.a., at CE-mærkning fremover også skal gælde genbrugte byggematerialer.

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

29. november 2023

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.

10. august 2023

Storbritannien vil forlænge brug af CE-mærkning for flere produkter

Den britiske regering har til hensigt at forlænge anerkendelsen af CE-mærkningen på ubestemt tid, så CE-mærkningen fortsat kan benyttes på det britiske marked efter d. 31. december 2024, som oprindeligt var skæringsdatoen. Forlængelsen sker på bag...