Ny udgave af 81346-1 er netop udgivet

11. april 2022

Et fælles sprog på tværs af fag: Ny udgave af 81346-1 er netop udgivet

I standardserien 81346 gives der referencebetegnelsessystemer til ingeniører, hvilket danner ramme for et fælles sprog på tværs af fag. En revideret udgave af IEC 81346-1 er netop udgivet, og en revideret udgave af ISO 81346-10 forventes udgivet i løbet af 2022.

Forestil dig, at en bassist har ét sæt noder, en trommeslager har et andet sæt noder, og en dirigent har et helt tredje sæt noder. Det lyder måske tosset, men sådan et scenarie kan ifølge Henrik Balslev, CEO og specialist hos Systems Engineering A/S og formand for Dansk Standards S-503-udvalg, overføres til ingeniørernes verden. Derfor er 81346-seriens formål at skabe et fælles sprog for ingeniørerne, så de kan forstå hinanden på tværs af industrier. Standarderne i serien bliver jævnligt opdateret, og en ny udgave af IEC 81346-1:2022 er netop udgivet. Den forventes desuden udgivet som europæisk standard i midten af maj 2022.

- 81346-serien udmærker sig ved, at den bliver konstant videreudviklet og følger med tiden. Branchen har taget rigtig godt imod denne her idé om et fælles sprog. Der er helt tydeligt et behov, man rammer med standarden, fordi den viser sig at løse nogle grundlæggende problemstillinger. Og selvom teknikken egentlig er gammel, så er standardserien stadig meget tidssvarende og relevant, fordi vi videreudvikler den, fortæller Henrik Balslev.

Henrik Balslev er CEO og specialist hos Systems Engineering A/S samt formand for Dansk Standards S-503-udvalg.

Systems Engineering A/S har udviklet Systems Engineering Concept® med udgangspunkt i standarderne i ISO/IEC 81346-serien.

IEC 81346-1 definerer principper for strukturer og referencebetegnelser for industrianlæg, installationer og udstyr samt industriprodukter. I den nye udgave af standarden er der bl.a. lavet en opdatering af referencer, og der er kommet en tabel for metadata, man kan benytte til identifikation af strukturer, samt regler for betegnelse af relationer mellem forskellige aspekter.

Kompleksiteten stiger

81346-serien vinder stadigt større udbredelse, særligt inden for civilluftfart, olie og gas, maskinbyggeri og især inden for grøn energi. Ifølge Henrik Balslev kan årsagen til udbredelsen bl.a. hænge sammen med, at kompleksiteten i anlæggene stiger, og man kan risikere ikke at kunne håndtere denne kompleksitet, hvis ikke man har en fælles måde at forstå det på. Og det er det 81346-standarderne tilbyder.

- Alternativet er, at man bruger rigtig mange kræfter på at få det til at fungere, og det koster både penge og tid. Vi ser også, at der sker rigtig mange fejl pga. misforståelser og manglende koordination. Og det skyldes ikke uvidenhed, men det skyldes, at det, man prøver at håndtere, er stadigt stigende i kompleksitet, siger Henrik Balslev.

Understøtter den grønne omstilling

I den kommende udgave af ISO 81346-10 er der sket en omfattende revision. Ifølge Henrik Balslev var tiden løbet fra indholdet i denne standard (kendt som ”RDS-PP”), og derfor har arbejdsgruppen, der har revideret standarden, besluttet at lave en helt ny udgave, der til gengæld kan benyttes hånd i hånd med ISO 81346-12. Den nye udgave hedder ”RDS-PS”, der står for ”Power Systems”. Den dækker nu – i modsætning til tidligere – også alle former for grøn energi: vindkraft, solkraft og enhver anden form for Power-to-X-anlæg, hvilket den gamle udgave ikke kunne håndtere.

-Indholdet i den nye udgave af ISO 81346-10 er skabt til at understøtte den grønne omstilling, vi alle gerne vil være en del af, fortæller Henrik Balslev.

Få indflydelse på området

Som medlem af S-503, udvalget for informationsstrukturering, dokumentation og grafiske symboler, får du mulighed for at præge det europæiske og internationale standardiseringsarbejde for elektroteknisk dokumentation. Udvalget er desuden ansvarligt for implementering af de udgivne europæiske og internationale standarder på området. Læs mere om udvalget her

Kontakt

Peter Damgaard
Peter Damgaard Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: pd@ds.dk
T: 39 96 62 14

Se også

23. januar 2023

Få indflydelse på, hvordan oprindelsesgarantierne for grønne brændstoffer skal standardiseres

En af de helt centrale forudsætninger for videreudvikling og skalering af grønne brændstoffer er, at vi kan dokumentere deres oprindelse. Derfor er der netop sendt et forslag til høring om, at standarden for oprindelsesgarantier relateret til el,...

Stigende fokus på standarder i offentlige grønne indkøb i Europa

05. december 2022

Stigende fokus på standarder i offentlige grønne indkøb i Europa

Offentlige grønne indkøb er en vigtig nøgle i Europas grønne omstilling. Sverige er et af de lande, der er langt fremme med at stille offentlige grønne krav med standarder som vigtigt værktøj.

Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

21. november 2022

Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

Teknologisk Institut har undersøgt virksomheders køb af internationale standarder til grøn omstilling samt hvilken effekt, de har. Analysen viser, at standarderne i høj grad har hjulpet virksomhederne i den grønne omstilling og styrket deres konku...

Sådan kan I spare ressourcer

11. november 2022

Sådan kan I spare ressourcer (og blive mere grønne)

De fleste virksomheder kan spare mange penge ved at reducere deres ressourceforbrug – og dermed blive mere grønne. Spørgsmålet er, hvordan kommer man i gang? Vi giver nogle konkrete bud i denne artikel.