Fynsk møbelvirksomhed om miljøcertificering
Foto: FourDesign

05. januar 2023

Fynsk møbelvirksomhed om miljøcertificering: ”Vi er blevet mere attraktive”

Standarder spiller en væsentlig rolle i Four Designs grønne omstilling. Den fynske møbelvirksomhed er miljøcertificeret efter ISO 14001 og bruger også produktspecifikke standarder, der sikrer miljøfokus, i deres produktudvikling.

En miljøcertificering er ikke bare godt for miljøet men også gavnlig for forretningen. Sådan lyder erfaringerne fra den fynske møbelvirksomhed Four Design, der i mere end 10 år har arbejdet med miljøledelsesstandarden ISO 14001 samt produktspecifikke standarder, der sikrer, at deres produkter lever op til kvalitets- og miljømæssige krav.

- Vi synes, at det først og fremmest er vigtigt, at vi passer på vores jordklode. Samtidig er miljøarbejdet også forretningsmæssigt fornuftigt. Jeg har altid sagt, at man skal bruge det positivt og ikke opfatte det som en belastning, siger Palle Jørgensen, der er Quality and Product Testing Specialist hos Four Design, og som tilbage i starten af 10’erne oplevede en stigende efterspørgsel hos kunderne efter produkter, der belaster miljøet mindst muligt.

- Vi oplevede, at kunderne stillede krav om, at vi havde et miljøcertifikat. Hvis vi ville have ordrerne, måtte vi være med på det beat. Det er sådan, det startede hos os, fortæller Palle Jørgensen.

Four Design har siden fået EU-Blomstens certificering samt FSC-certificering, og i 2020 blev virksomheden også ISO 9001 certificeret. Herudover har virksomheden en CSR-politik og arbejder ud fra FN’s verdensmål.

Flere ordrer i kundebogen

Palle Jørgensen fortæller, at den største forandring ved at være miljøcertificereret handler om dokumentation.

- Fordi vi er certificerede, er vi i stand til at dokumentere, at vores udvikling, produktion, fragt og genbrugsaktiviteter fokuserer på at minimere virksomhedens påvirkning af det eksterne miljø.

Det har ifølge Palle Jørgensen gjort Four Design langt mere attraktiv på markedet:

- Den største fordel for os har helt klart været, at certificeringen giver os flere ordrer. Vi kunne derfor hurtigt se fornuften i det. I dag er det jo helt normalt, men dengang var det mere nyt at sætte fokus på miljøarbejdet.

Ud over flere ordrer i kundebogen har Four Design også opnået økonomiske besparelser gennem miljøtiltagene.

- Vi har opnået store besparelser inden for varme, el, lys vand og affald ved vores tiltag. For eksempel har vi omlagt vores belysning til LED og automatisk tænd-sluk, ligesom vi har oplært personalet i at tænke over det. Vi har også indført mange typer affaldssortering og er begyndt at sælge vores affald – i stedet for at betale for afhentning af det. Det kan mærkes på pengepungen, siger Palle Jørgensen.

Nye cirkulære krav til produktudvikling

Miljøcertificeringen har også medført, at der er kommet styr på alle processer og materialer i virksomhedens produktudvikling.

- Med kravene i standarden er vi forpligtet til at tænke på hele livscyklussen for hvert produkt, vi producerer. Det starter med, at vi tænker i materialer, fortæller Palle Jørgensen.

De seneste år, hvor den cirkulære økonomi fylder mere og mere, har meget dog ændret sig:

- Før talte vi om en cyklus fra ”vugge til grav”. Nu taler vi om en cyklus fra ”vugge til vugge”. Den cirkulære økonomi er blevet en vigtig del af miljøarbejdet, siger Palle Jørgensen.

Det har blandt andet medført, at Four Design har større fokus på genanvendelige materialer, let adskillelse af komponenter for sortering ved destruktion, mærkning af plastdele og udfasning af farlige kemikalier i deres produktudvikling.

- Når vi gør disse ting, handler det om at fremtidssikre forretningen. Det er det, vi tror på, siger Palle Jørgensen.

En naturlig del af hverdagen

Miljøarbejdet har i mange år fyldt meget hos Four Design og er nu blevet en naturlig del af hverdagen:

- Nu har det kørt i så mange år, at det bare er en selvfølge for os. Det er bare sådan, vi agerer. Medarbejderne ved, at de skal sortere affald og slukke lyset efter sig, siger Palle Jørgensen og understreger samtidig, at certificeringen aldrig må blive en sovepude. Forbedringerne skal fortsætte:

- Udover de årlige audits evaluerer vi hvert år vores miljøpolitik og sætter nye mål for forbedringer af miljø og bæredygtighed. Vi er motiverede til at tage fat på risici og muligheder for forbedringer, og vi er fast besluttet på at handle på disse.

Barren er med andre ord sat højt:

- For os er det vigtigt, at vi ikke bare har fokus på miljøet for at opfylde lovgivningen, men at vi gør en indsats for at være i front, når det kommer til miljøtænkning og bæredygtighed. Derfor giver miljøcertificeringen god mening. Den holder os oppe på det, slutter Palle Jørgensen.

Kontakt

Signe Malberg
Signe Malberg Chefkonsulent | Chief Consultant
Kursus
E: smg@ds.dk
T: 39 96 61 69

Se også

ISO indfører klimakrav i alle ledelsesstandarder

03. april 2024

ISO indfører klimakrav i ledelsesstandarder

Med London-erklæringen forpligtede ISO sig til at bidrage til klimadagsordenen gennem standardisering – nu indføres krav om klimahensyn i ledelsesstandarder.

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.