Elektrikere skal også være opmærksomme på cybersikkerhed

30. april 2024

Elektrikere skal også være opmærksomme på cybersikkerhed

Med det stigende antal elektriske produkter, der kobles til internettet, bør elektrikere altid overveje risikoen for hacking og cyberangreb og indtænke det i deres praksis.

Hvis man arbejder med elektriske installationer, der styrer betydelige mængder energi eller som har potentialet til at påvirke andres sundhed, sikkerhed eller komfort, er det vigtigt at overveje sin rolle i forhold til cybersikkerhed. For det kan have alvorlige følger, hvis systemerne bliver udsat for cyberangreb.

OT (Operational Technologies) er brugen af hardware og software til at overvåge og kontrollere fysiske processer, enheder og infrastruktur i et industrielt miljø, og som alt andet, der er koblet til internettet, er det sårbart over for cybertrusler. Varmepumper, termostater og overvågningskameraer – alt kan hackes, hvis ikke OT-sikkerheden er i orden.

Større systemer kræver certificering

I takt med at flere kunder efterspørger avancerede overvågnings- og energistyringssystemer, skal installatører derfor være opmærksomme på at informere om og implementere passende foranstaltninger. Dette indebærer også at samarbejde med pålidelige leverandører, der kan bidrage med relevant information om deres produkter i forhold til sikkerheden.

Især for større og mere komplekse systemer, såsom boligforeninger eller virksomheder, kan der være specifikke krav til certificering af leverandører og produkter i overensstemmelse med gældende standarder. I disse tilfælde er det afgørende for installatører at forstå og opfylde kravene for at sikre integriteten af de implementerede systemer.

Nyt kursus i OT-sikkerhed

Vil du vide mere om cybersikkerhed i forhold til elektriske installationer i større anlæg, udbyder Dansk Standard nu et introduktionskursus i OT-cybersikkerhed. Formålet med kurset er at øge forståelsen af OT og klæde kursister på til bedre at kunne hjælpe deres virksomhed med beskyttelse mod cybertrusler. Der undervises efter standardserien EN IEC 62443 samt gældende lovgivning på området.

Læs mere om kurset

Kontakt

Søren Storm
Søren Storm Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: sst@ds.dk
T: 39 96 62 08

Se også

Fremtidssikring af elnettet: En afgørende faktor for den grønne omstilling

13. maj 2024

Fremtidssikring af elnettet: En afgørende faktor for den grønne omstilling

En vigtig del af den grønne omstilling afhænger af en succesfuld udvidelse af vores elnet. Elnettet skal bl.a. imødekomme et stigende behov for integrationen af mere decentral elproduktion, energilagring og elektrificering af transportsektoren; al...

Højspændingsinstallationer rykker tættere på i takt med den grønne omstilling

30. april 2024

Højspændingsinstallationer rykker tættere på i takt med den grønne omstilling

Den hurtige udvikling inden for grøn energi kræver øget anvendelse af højspænding i elnettet, nye teknologier, ny viden – og mere standardisering.

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

18. oktober 2023

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

Traditionen tro uddeles hvert år den prestigefulde pris, IEC 1906 Award. Den tildeles eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater. I år har to danske eksperter modtaget pri...