Smart city-ekspert: Vi skal kæmpe for det, hvis vi vil være en del af verdensmarkedet

05 januar 2017

Danmark skal have en skarp stemme, når der skal udvikles fælles internationale standarder for smarte byer. Vi skal ikke overgive os til det internationale marked eller opfinde vores eget hjemmelavede system. Det mener smart by-eksperten Martin Brynskov:

Alle taler om smarte byer eller smart cities. Hvordan vil du definere begrebet?

For det første tror jeg, at smarte byer har en noget begrænset udløbsdato. Ret snart taler vi bare om byer. Det er, ligesom da vi gik fra hestevognen til biler. Byerne er jo smarte i forvejen. Smarte byer dækker over, at internet og mobilt internet kommer til byen. Netværkssamfundet rammer byen. Det ændrer fundamentalt den måde, vi laver by på. Det gælder sådan set også landet. Men da det er i byerne, at vi har problemerne og investeringerne, er det oplagt at tale om byer.

Udviklingen inden for smarte byer løber hurtigt. Kan du kort fortælle, hvor vi er nu?

Vi kan tale om en Smart City 1.0, der primært var drevet af tekniske standarder, og hvor energinettet optimerede vores adgang til data og gjorde vores byer smarte. Og så er der Smart City 2.0, hvor vi er nu. Smart City 2.0 er primært drevet af ledelsesstandarder. Nu skal vi til at finde ud af og tage stilling til, hvad der er smart, og hvad der er penge ud af posen. Vi skal tænke borgerne først. Hvad vil folk gerne have i deres by? Udfordringen i mine øjne er ikke at lave den smarte by, men at gøre det uden at ødelægge det, vi har.

Hvordan kan standarder bidrage til det arbejde, som arkitekter, designere, politikere, udviklere, økonomer udfører i forbindelse med smarte byer, og derigennem gøre smarte byer til en succes?

Standarder er både vigtige og problematiske. Det tager tid at udvikle dem, mens teknologien løber afsted. Når det så er sagt, så er jeg sikker på, at det, vi snakker om nu, vil blive standardiseret inden for 5-10 år. Og det vil helt sikkert skabe et godt marked og en stærk konkurrenceevne. Alle - virksomheder, myndigheder og NGO’er - er enige om, at standarder er meget vigtige.

Det er langt fra alle områder i de smarte byer, der i dag er udviklet fælles standarder for. Hvad skal der til, for at det sker?

Vi står i en wild west-situation, hvor vi mangler fælles standarder. Kommunerne og regionerne spørger fx: Må vi bruge Facebook eller Skype til telemedicin? Og svaret lige nu er, at det ved vi faktisk ikke. Det er ikke holdbart. Lige nu kæmper Europa, USA og Asien om at vinde kampen om standarder på det globale marked. Der foregår en heftig positionskamp. Ingen tør rigtigt tage det første store skridt. Hvis vi ikke kan standardisere i bund lige nu, kan vi måske blive enige om nogle snitflader, indtil vi har nogle mere modne løsninger.

Hvad sker der, når vi har standarder, og hvad kan man som kommune gøre?

Før eller siden vil der komme en vild kamp. Vi ved endnu ikke, hvem der vinder, men når vi først har standarder, der kan konkurrere, bliver det hårdt. Folk vil prøve at tage markedet. Spørgsmålet er, om nogle vil kunne tage det hele? For kommunerne er det vigtigt at finde ud af, hvordan man sikrer, at man har kompetente folk, der følger standardernes udvikling og har en skarp stemme, så det ikke bliver en ensidig industristyring. Målet må være at undgå monopolagtige situationer, som vi så under industrialiseringen, og som vi kender det i dag på mobilmarkedet, hvor Googles Android er endt som den store vinder.

Danmark er langt fremme i udviklingen af smarte byer, men er et lille land uden stor magt. Hvad mener du, at Danmark skal gøre i udviklingen af standarder?

Vi kan vælge at lade de store, magtfulde monopoler styre spillet som fx Facebook og Google. Eller vi kan gøre som i Kina, hvor man kan bestille en by, som 40 virksomheder kan bygge helt alene. De har så også 40 standarder. Det vil sige, hver deres – dårlige – måde at bygge den på. Og den fungerer kun der. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får udviklet nogle fælles standarder, så vi ikke overgiver os til et fragmenteret og monopoliseret marked. Så Danmarks opgave lige nu er at finde ud af, om vi vil være en del af verdensmarkedet og være en stemme der.

Du sidder selv med i Dansk Standards udvalg for smarte byer. Hvilke muligheder giver det, og hvorfor er det vigtigt?

Jeg betragter mig selv som ’byernes stemme’, når jeg deltager i standardisering. Jeg synes, at udvalget er et overset sted for indflydelse - og især for et land som Danmark, der ikke er af stor global betydning. Dansk Standard har haft stor international succes med standarder for miljø, og jeg håber, at der vil ske noget parallelt med Internet of Things og Connected Devices. Vi skal sikre nogle høje standarder for det digitale miljø, inklusive privacy. Med et udvalg har vi muligheden for at lave en del af en samlet indsats for Danmark og Europa. Ellers kommer Silicon Valley og Kina til at sidde på det hele.

Martin Brynskov er lektor på Aarhus Universitet, koordinator af dansk smart city-netværk og formand for det tidligere Ministerium for By, Bolig og Landdistrikters Smart City-tænketank.

Vær med til at sætte standarden for fremtidens byer:

I Danmark arbejder udvalget for ’Smarte bæredygtige byer og samfund’ på at udvikle standarder, der kan skabe en fælles referenceramme. Du kan også være med.