Forbrugerrobotter: Hvad kan de?

Forbrugerrobotter: Hvad kan de?

Der er de sociale, dem der klarer husholdningen og dem, som gør os lidt klogere.

 

 

Sociale robotter

Interagerer og danner følelsesmæssige relationer med brugeren. Der findes allerede en række sociale robotter, herunder fx Jibo og Zenbo. Som producent af sociale robotter, der er i tæt interaktion med mennesker, er det særligt vigtigt at have styr på sikkerheden.

Robotter til undervisning og læring

Lærer sociale og faglige kompetencer fra sig – typisk til børn og unge gennem leg og interaktion. I dag kan børn og unge fx lære at programmere med den danske robot Kubo og at bygge en robot med Fable, mens robotdrengen Zeno lærer autistiske børn at udtrykke sig og kommunikere.

Da robotterne typisk henvender sig til børn og unge, er det som producent vigtigt at tage stilling til de dataetiske problematikker, der kan opstå. Netop nu arbejder det danske udvalg for kunstig intelligens på standarder for dataetik, som kan give producenter svar på etiske spørgsmål, der opstår under produktionen og i anvendelsen hos brugeren.

Foto: Roomba, iRobot
Foto: Roomba, iRobot

Husholdningsrobotter

Udfører praktiske opgaver i både hus og have. Bl.a. findes der robotter til græsslåning, støvsugning, gulvbehandling og rensning af swimmingpools og tagrender. Denne type robotter er baseret på avanceret teknologi, der skal leve op til krav om sikkerhed, kvalitet og ydeevne, så man sikrer, at de virker efter hensigten, ikke er farlige at bruge og at de ikke ødelægger fx møbler eller fliser.

Velfærdsrobotter

Henvender sig primært til ældre, handicappede og syge, der har brug for hjælp til konkrete opgaver eller socialt samvær. Eksempelvis udvikles der robotter til velfærdssektoren, som kan hjælpe med tunge løft, toiletbesøg og tøjvask. Også varmere borgernære opgaver såsom samtale, tryghed og nærhed kan i nogle tilfælde skabes med en robot. Allerede nu har flere plejehjem haft besøg af robotsælen Paro, der agerer kæledyr og derved afhjælper ensomhed.

Robotter er ikke bare robotter

Det, som vi i daglig tale kalder "robotter", bliver fagligt delt op i, om det er husholdningsapparater, kunstig intelligens eller maskiner.

Hvis du er interesseret i at vide mere om udviklingen indenfor de forskellige områder og standardiseringen af dem, kan du se mere på Dansk Standards hjemmeside:

Alle temaer på Forkant