Innovativ iværksætter: Ingen eksportsucces uden standarder

Innovativ iværksætter: Ingen eksportsucces uden standarder

Standarder er en døråbner til vækst og eksport – ikke mindst for små opstartsvirksomheder med nye innovative og smarte produkter.

Hvis ikke du tager højde for standarder, risikerer du simpelthen at blive skrevet ud af markedet.

Det er budskabet fra Lasse Kieffer, der har været med til at sikre succes i de danske frontrunnervirksomheder Universal Robots og On Robot.

Lasse Kieffer er svagstrømsingeniør, robotudvikler og medvirkende årsag til, at virksomheden Universal Robots på få år voksede fra 3 til 700 medarbejdere. Og så er han noget nær det, man kan kalde selvlært ekspert i standardisering – simpelthen fordi det er en nødvendighed, hvis man som innovativ opstartsvirksomhed skal ekspandere.

Lasse Kieffer
Lasse Kieffer

- Da jeg startede hos Universal Robots i sommeren 2007 som næsten nyuddannet, var vi tre ansatte – to stiftere og så mig. En lavede mekanik, en anden software, og så var der mig, der stod for elektronikken, fortæller Lasse Kieffer, der i dag er Global Compliance Officer i robotvirksomheden OnRobot.

Lasse Kieffer startede i Universal Robots ved lidt af en tilfældighed. Han var nyuddannet svagstrømsingeniør og fik gennem en ven, der netop var færdig som robotingeniør, tilbudt et job gennem RoboCluster. Han skulle lave elektronik til et forskningsprojekt på Syddansk Universitet.

Vores robot var verdens første samarbejdende robot – en såkaldt cobot.
Lasse Kieffer, Global Compliance Officer, On Robot

- Ved siden af universitetets robothal sad Universal Robots, der dengang bestod af to mand og et par studerende, i et meget lille lokale, der flød med papir og robotdele, og udviklede robotter på et tidligt prototypestadie. De havde lidt udfordringer med det elektrotekniske, som jeg derfor hjalp dem med. Det endte med, at de ansatte mig, fortæller Lasse Kieffer.

Foto: Universal Robots
Foto: Universal Robots

Verdens første cobot

Da de havde lavet den første prototype, gik det hurtigt op for de tre robotbyggere, at der var issues i forhold til sikkerheden.

- Vi havde udviklet en helt ny type robot, der adskilte sig væsentligt fra de almindelige industrirobotter, der typisk står bag et hegn. Vores robot var verdens første samarbejdende robot – en såkaldt cobot. Men det varede lang tid før, at ordet for den nye type robot overhovedet blev opfundet. Essensen var, at den skulle kunne arbejde tæt sammen med mennesker, og det stiller helt nye krav til sikkerheden.

Nødvendigheden af at kende til standarder, CE-mærkning og direktiver pressede sig således på. Lasse Kieffer startede derfor med at læse maskindirektivet fra ende til anden.

- Jeg kunne godt se, at der var noget her, der spillede en meget væsentlig rolle, hvis vores robot skulle blive en succes. Markedet forventer, at ens produkt lever op til standarderne, så det er simpelthen en nødvendighed, hvis man skal klare sig på det globale marked. Så da vi havde solgt nogle robotter i Danmark og ville til at sælge i udlandet, besluttede jeg mig for at kaste mig ud i det og deltage i et udvalg i Dansk Standard. Og det var virkelig noget, der rykkede på tingene, siger Lasse Kieffer.

Markedet forventer, at ens produkt lever op til standarderne, så det er simpelthen en nødvendighed, hvis man skal klare sig på det globale marked.
Lasse Kieffer, Global Compliance Officer, On Robot
Foto: Universal Robots
Foto: Universal Robots

Standardisering som vækstmotor

Lasse Kieffer fik meget hurtigt øjnene op for det udbytte, virksomheden kunne få ud af at deltage i standardisering:

- Standardiseringsarbejdet blev en kæmpe fordel for os. For det første fik vi ny viden om fremtidens markedskrav, som vi kunne bruge direkte i vores produktudvikling. For det andet fik vi mulighed for at få indflydelse på udformningen af de kommende standarder, så de passede bedre til vores robotter. Det gav kunderne en langt bedre forståelse af cobots og sikrede, at vi ikke risikerede at blive skrevet ud af markedet, siger Lasse Kieffer og fortsætter:

- Som en lille dansk virksomhed er man nødt til at opfinde noget nyt eller lave ting på en ny måde, hvis man vil have succes. Standarderne beskriver den teknologi, som findes i dag. Derfor er det især fremtidens standarder, der er interessante for den type innovative virksomheder. For kan man påvirke dem, åbner markedet sig.

Standardiseringsarbejdet blev en kæmpe fordel for os.
Lasse Kieffer, Global Compliance Officer, On Robot

Samtidig har mange opstartsvirksomheder svært ved at finde ud af, hvilke standarder og direktiver der er relevante for deres produkter. Deltagelse i et udvalg hos Dansk Standard er ifølge Lasse Kieffer det, der skal til for at få overblikket.

- Jeg er ikke i tvivl om, at standardiseringsarbejdet har spillet en væsentlig rolle for Universal Robots – både i forhold til at få styr på standarderne – og til at styre dem.

I denne artikel har du læst om:

  • ISO/TS 15066, Robotter og robotudstyr – samarbejdende robotter
  • Udvalg for Robotik (S-850)

Alle temaer på Forkant