Sikre legepladser med standarder

07 maj 2013

Der er mange ting at tage højde for, når en ny legeplads skal anlægges – eller en gammel skal ses efter i sømmene. Men hvilken rolle spiller standarder? I Gentofte Kommune, er de et klart krav og spiller en nøglerolle i ethvert udbud, når det kommer til legepladser.

- Vi har stor fokus på, at standarderne på området skal overholdes. Det er et krav i alle vores udbud. Og hvis vi er i tvivl, om hvorvidt en nyopført legeplads nu også lever op til standarderne, får vi den vurderet af legepladsinspektører, inden vi siger god for den. Derudover er også æstetik, motorisk udfoldelse, samt mulighed for både social og privat leg nogle af de faktorer, vi vægter højt, når der skal opføres nye legepladser, fortæller Sussi Ravn Quaade, landskabsarkitekt i Gentofte Kommune.

De europæiske standarder for legepladsredskaber og underlag omhandler bl.a. vejledning om sikker installation, inspektion, vedligeholdelse og drift, generelle sikkerhedskrav og prøvningsmetoder samt specifikke krav for bl.a. gynger, rutsjebaner, svævebaner, karruseller, vipperedskaber og legepladsunderlag.

- Der er en rigtig god grund til, at der findes standarder. Derfor holder vi os naturligvis til dem, så vi sikrer os mest muligt i forhold til legepladsernes sikkerhed. Standarderne er også en af de faktorer, der er med til at højne kvaliteten af legepladserne, siger Sussi Ravn Quaade.

Standarderne for legepladssikkerhed står netop over for en revision – og alle med en interesse og holdning til legepladssikkerhed har mulighed for at deltage i standardiseringsarbejdet og dermed få indflydelse på standarderne.

- Området er under konstant udvikling, fordi der hele tiden kommer nye ideer og produkter på markedet, ligesom børns legevaner ændrer sig. Derfor skal kravene i standarderne løbende udvides, justeres og ændres. Og det arbejde kan alle interesserede deltage i, fortæller Mette Juul Sandager, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Det danske standardiseringsudvalg ”Sikkerhedsbestemmelser for legepladsudstyr” S-230 deltager aktivt i det europæiske standardiseringsarbejde og er dermed med til at sætte morgendagens standarder på området. Udvalget er åbent for alle interesserede – i dag deltager blandt andre socialpædagoger, konsulenter inden for legepladssikkerhed, Brancheforeningen for Legepladsinspektører og Forbrugerrådet. Læs mere her.

Standarderne kan rekvireres i vores webshop