Nyt rejsehold hjælper med grønne indkøb

02. maj 2016

Nyt rejsehold hjælper med grønne indkøb

Cirkulær økonomi, markedsdialog og grønne krav i udbud er blandt de områder en række kommuner og andre offentlige institutioner får hjælp til fra Miljøstyrelsens ”Rejsehold for grønne indkøb”, der ledes af Dansk Standard.

En række kommuner, regioner og andre offentlige institutioner indleder nu et intenst arbejde for at lære at blive bedre til grønne indkøb. De har nemlig fået en plads på Miljøstyrelsens ”Rejsehold for grønne indkøb” - og der har været rift om pladserne. Rejseholdet skal gøre kommuner og andre offentlige institutioner bedre til at købe grønt ind og styrke efterspørgslen på grønne leverandører og produkter og dermed skubbe markedet i en grønnere retning.

Milliarder på spil

Og der er virkeligt noget at hente, vurderer Dansk Standard, der skal lede rejseholdet i tæt samarbejde med Force Technology og advokatkontoret Bird & Bird:

- Den store interesse for at deltage i rejseholdet vidner om, at der er et stærkt politisk ønske ude i kommunerne om at øge andelen af grønne indkøb. Hvis alle offentlige institutioner følger med, er vores eksperters umiddelbare vurdering, at adskillige milliarder kroner kan konverteres fra konventionelle til mere miljørigtige indkøb. Det vil have stor indflydelse på klimabelastningen og komme både miljøet, borgerne og danske grønne virksomheder til gavn.

Anne Hasløv Stæhr
adm. direktør
Dansk Standard

Denne betragtning understøttes af en klimaanalyse fra Region Hovedstaden, der viser, at 79% af regionens klimabelastning stammer fra indkøb. I alt køber det offentlige årligt ind for 310 mia. kr.

Penge at spare

- Jeg er glad for den store interesse, der har været i forbindelse med etableringen af rejseholdet. Det er glædeligt, at så mange offentlige indkøbere har mod på at starte det praktiske arbejde med at gøre indkøbet grønt. Vi har høje forventninger til arbejdet, og ser frem til at se resultaterne af de konkrete udbud, der følger, siger Søren Bukh Svenningsen, Kontorchef i Miljøstyrelsen, der koordinerer rejseholdets indsats.

Rejseholdet skal yde rådgivning til det offentlige om grønne indkøb inden for alt lige fra fødevarer, beklædning og møbler til rengøringsservice, transport og byggeri.  Det kan eksempelvis være hjælp med markedsdialog og grønne krav i konkrete udbud eller hjælp til nye arbejdsgange, politikker og metoder, der kan føre til grønnere indkøb og nye cirkulære forretningsmodeller.

- Grønne indkøb er både med til at reducere miljøbelastningen fra det offentlige forbrug og fremme udviklingen af nye ressourceeffektive produkter og services. Samtidig er det med til at sikre sundere produkter uden skadelig kemi for borgere, når man eksempelvis køber svanemærket håndsæbe eller økologiske fødevarer til børnehaver, hospitaler og plejehjem. Og faktisk kan det offentlige også spare mange penge ved at købe grønt ind og fokusere på totalomkostningerne ved de indkøb, der foretages, siger Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.    

Om Rejsehold for grønne indkøb:

Rejseholdets rådgivningsforløb kører i to runder. Første runde foregår i Jylland og på Fyn frem til oktober 2016. Anden runde kører fra november 2016 til juni 2017 på Sjælland og Bornholm. I første runde deltager i alt ni kommuner, regioner og andre offentlige institutioner: Hjørring Kommune, Silkeborg Kommune, Skive Kommune, Aalborg Kommune, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Region Midtjylland, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og Indkøbsorganisationen SamAqua A/S.

Læs mere om rejseholdet

 

Se også

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

05. december 2023

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

Brændstoffer som metanol og ammoniak er fremtiden i den maritime verden. Men nye brændstoffer kræver også nye sikkerhedsforanstaltninger – og her mangler der standarder.

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...

29. november 2023

Risikostyring og informationssikkerhed – inspiration til at imødegå kravene i NIS2

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre mere om behovet for at adressere og systematisere arbejdet med de digitale risici, som er opstået i takt med den øgede digitalisering og de dertilhørende cybertrusler.