Nyt rejsehold hjælper med grønne indkøb

02. maj 2016

Nyt rejsehold hjælper med grønne indkøb

Cirkulær økonomi, markedsdialog og grønne krav i udbud er blandt de områder en række kommuner og andre offentlige institutioner får hjælp til fra Miljøstyrelsens ”Rejsehold for grønne indkøb”, der ledes af Dansk Standard.

En række kommuner, regioner og andre offentlige institutioner indleder nu et intenst arbejde for at lære at blive bedre til grønne indkøb. De har nemlig fået en plads på Miljøstyrelsens ”Rejsehold for grønne indkøb” - og der har været rift om pladserne. Rejseholdet skal gøre kommuner og andre offentlige institutioner bedre til at købe grønt ind og styrke efterspørgslen på grønne leverandører og produkter og dermed skubbe markedet i en grønnere retning.

Milliarder på spil

Og der er virkeligt noget at hente, vurderer Dansk Standard, der skal lede rejseholdet i tæt samarbejde med Force Technology og advokatkontoret Bird & Bird:

- Den store interesse for at deltage i rejseholdet vidner om, at der er et stærkt politisk ønske ude i kommunerne om at øge andelen af grønne indkøb. Hvis alle offentlige institutioner følger med, er vores eksperters umiddelbare vurdering, at adskillige milliarder kroner kan konverteres fra konventionelle til mere miljørigtige indkøb. Det vil have stor indflydelse på klimabelastningen og komme både miljøet, borgerne og danske grønne virksomheder til gavn.

Anne Hasløv Stæhr
adm. direktør
Dansk Standard

Denne betragtning understøttes af en klimaanalyse fra Region Hovedstaden, der viser, at 79% af regionens klimabelastning stammer fra indkøb. I alt køber det offentlige årligt ind for 310 mia. kr.

Penge at spare

- Jeg er glad for den store interesse, der har været i forbindelse med etableringen af rejseholdet. Det er glædeligt, at så mange offentlige indkøbere har mod på at starte det praktiske arbejde med at gøre indkøbet grønt. Vi har høje forventninger til arbejdet, og ser frem til at se resultaterne af de konkrete udbud, der følger, siger Søren Bukh Svenningsen, Kontorchef i Miljøstyrelsen, der koordinerer rejseholdets indsats.

Rejseholdet skal yde rådgivning til det offentlige om grønne indkøb inden for alt lige fra fødevarer, beklædning og møbler til rengøringsservice, transport og byggeri.  Det kan eksempelvis være hjælp med markedsdialog og grønne krav i konkrete udbud eller hjælp til nye arbejdsgange, politikker og metoder, der kan føre til grønnere indkøb og nye cirkulære forretningsmodeller.

- Grønne indkøb er både med til at reducere miljøbelastningen fra det offentlige forbrug og fremme udviklingen af nye ressourceeffektive produkter og services. Samtidig er det med til at sikre sundere produkter uden skadelig kemi for borgere, når man eksempelvis køber svanemærket håndsæbe eller økologiske fødevarer til børnehaver, hospitaler og plejehjem. Og faktisk kan det offentlige også spare mange penge ved at købe grønt ind og fokusere på totalomkostningerne ved de indkøb, der foretages, siger Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.    

Om Rejsehold for grønne indkøb:

Rejseholdets rådgivningsforløb kører i to runder. Første runde foregår i Jylland og på Fyn frem til oktober 2016. Anden runde kører fra november 2016 til juni 2017 på Sjælland og Bornholm. I første runde deltager i alt ni kommuner, regioner og andre offentlige institutioner: Hjørring Kommune, Silkeborg Kommune, Skive Kommune, Aalborg Kommune, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Region Midtjylland, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og Indkøbsorganisationen SamAqua A/S.

Læs mere om rejseholdet

 

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

ISO indfører klimakrav i alle ledelsesstandarder

03. april 2024

ISO indfører klimakrav i ledelsesstandarder

Med London-erklæringen forpligtede ISO sig til at bidrage til klimadagsordenen gennem standardisering – nu indføres krav om klimahensyn i ledelsesstandarder.