Energiledelse øger indtjeningen

06. juni 2016

Energiledelse øger indtjeningen

Et middel til identifikation af ’energislugere’ i virksomheden, et værktøj til øget indtjening samt en kilde til langsigtet udvikling. Det er blot nogle af de positive konklusioner, der netop er blevet udledt og samlet i en ny undersøgelse om energiledelse i praksis i ISO 50001-certificerede organisationer.

En ny international undersøgelse om brug af energiledelse i ISO 50001-certificerede virksomheder bekræfter en positiv betydning af energiledelse i hele verden. Undersøgelsens resultater taler for sig selv:

  • 95% af virksomhederne mener, at standarden er et nyttigt værktøj til at identificere de aktiviteter, der forbruger energi
  • 75% af dem opfatter det som et middel til øget indtjening
  • 85% ser det som en kilde til langsigtet udvikling
  • 76% mener, at standarden er et middel til at forbedre færdigheder og knowhow hos deres ansatte
  • 89% af brugerne er tilfredse
  • 95% af brugerne vil stærkt anbefale standarden.

Helt konkret giver standarden ISO 50001-brugerne et værktøj til at sikre en systematisk tilgang til energiledelse. Det giver dem mulighed for at udvikle sig og foretage besparelser hurtigt.

Holder øje med forbruget i hverdagen

Christine Weibøll Bertelsen, Standardiseringskonsulent hos Dansk Standard, har arbejdet med udviklingen af energiledelsesstandarden og kender standarden godt. Hun er ikke overrasket over de positive konklusioner om ISO 50001:

- Vi oplever, at mange virksomheder har stor nytte af standarden. Jeg tror især, at det skyldes, at arbejdet med ISO 50001 giver dem en systematisk tilgang til energibesparelser. De kan løbende holde øje med energiforbruget i den daglige drift. Det er noget, de fleste virksomheder kan forholde sig til og bruge til noget.

Christine Weibøll Bertelsen
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Ifølge undersøgelsen er der flere forskellige årsager til, at virksomhederne er blevet motiveret til at arbejde med energiledelse. For nogle virksomheder handler det om, at det er nødvendigt at foretage besparelser gennem optimeret energistyring. For andre handler det om, at det er en del af virksomhedens strategi, eller at kunder eller myndigheder kræver det.

Nu går revisionen i gang

Undersøgelsen er udgivet af AFNOR (ISO medlem i Frankrig) og bygger på analyser af 78 ISO 50001-certificerede organisationer i seks lande, nemlig Frankrig, Tyskland, Taiwan, Storbritannien, Rusland og Marokko. Den udkommer netop som arbejdet med at revidere den eksisterende standard går i gang.

- Vi går i gang med revisionen nu. Her vil der blive taget hånd om de ting, jeg nævner, så man kan godt begynde at glæde sig til en ny, opdateret version af ISO 50001, siger Christine Weibøll Bertelsen.

Hun har allerede en række idéer til, hvor standarden kunne styrkes i en ny version:

- I mine øjne kunne man godt arbejde mere med organisationens ansvar, så det er helt tydeligt, at ledelsen skal gå mere ind i arbejdet, uddeler ressource og sikre et energiteam med veldefinerede arbejdsopgaver. Derudover kunne den nuværende tekst godt blive mere detaljeret og vejledende. Den er meget generisk i dag, siger Christine Weibøll Bertelsen.

Er du interesseret i at deltage i revisionen af ISO 50001

Kontakt venligst Christine Weibøll på telefon 41 21 83 02.

Du kan downloade hele undersøgelsen her: https://marketing.afnor.org/Etude/ManagementEnergie

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...

10. november 2023

Hvordan hænger miljøkrav til elektriske produkter og standardisering sammen?

Se eller gense dette webinar, hvor du bl.a. kan høre om miljøvurdering af elektriske produkter, og hvordan de hænger sammen med miljøvaredeklarationer samt andre standarder og metoder på området.

01. november 2023

Er Danmark med, når nye markedskrav for vindmøller skal formuleres?

Se eller gense dette webinar, hvor du får indsigt i, hvordan standardisering er med til at definere markedskrav, der bidrager til den grønne omstilling, og hvordan du kan være med i udviklingen af kravene.

Det skal være nemmere at gennemskue bæredygtighed – også for forbrugerne

26. oktober 2023

Det skal være nemmere at gennemskue bæredygtighed – også for forbrugerne

Selvom vi som forbruger hver især gør en indsats for at træffe mere bæredygtige valg, kan det være svært at gennemskue produktionsprocesser og produkter. Derfor er der behov for fælles retningslinjer og målemetoder, så virksomheder kan dokumentere...