Nye piktogrammer viser vej

20. marts 2017

Nye piktogrammer viser vej

Hvor er nedgangen til metrostationen? Hvor er der en internetcafé? Hvor er nærmeste stikkontakt? Og hvor er der wifi? Det og meget mere bliver det nu nemmere at oplyse om i indkøbscentre, hospitaler, museer, kontorbygninger og andre steder, hvor der kan være brug for at sætte skilte op. Dansk Standard har nemlig netop udgivet en revideret standard for piktogrammer, der indeholder en lang række nye skilte.

De er overalt – skilte med enkle tegninger, der viser, at her er der et toilet, her er et puslerum, her må du ryge – og her må du ikke. Der findes et hav af piktogrammer, der hjælper os med at navigere og afkode, hvad vi må og ikke må. Og nu har Dansk Standard opdateret den populære piktogramstandard fra 1987 med en helt ny version, der indeholder over 100 nye piktogrammer. Blandt nyhederne er en lang række skilte for bl.a. tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse eller folk med små børn.

 - Der er sket meget siden 1987, både i forhold til teknologi og digitalisering, men også i forhold til tilgængelighed, hvor der er kommet mere fokus på, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det kan skyldes funktionsnedsættelse, fx pga. alder eller sygdom, eller der kan være tale om børnefamilier med små børn. Det har vi adresseret med en lang række nye skilte, fortæller Pernille Nyegaard, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Hvad er nyt?

Der er således kommet en lang række nye piktogrammer inden for tilgængelighed til. Det gælder bl.a. for personer med funktionsnedsættelse og for gravide og personer med mindre børn. Det er blandt andet skilte med anvisning af kørestolsrampe og kørestolselevator samt skilte der viser, hvor der er adgang prioriteret for fx gravide eller krykkebrugere, eller sæder forbeholdt ældre eller personer med små børn.  

Piktogram: Kørestolsrampe | Adgang prioriteret krykkebruger

piktogrammer

Blandt nyhederne er desuden skilte, der viser, at her er en snackautomat, her kan man få vegetarmad, her er wifi, her er et rullefortov, her må selfiestrænger ikke bruges og her er brug af mobiltelefoner forbudt.

- Der ligger en masse overvejelse om bl.a. grafik, systematik og psykologi i de skilte, som skal vejlede os, men som risikerer at vildlede os, hvis de opfattes forkert. Hvordan skelner man fx mellem en restaurant og en vegetarrestaurant? Et godt skilt skal sige det nødvendige, men ikke mere end det, være let at forstå og få modtager til at reagere rigtigt.

Pernille Nyegaard
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Og vegetarmaden, hvordan vises den? Med en gaffel til venstre og en gulerod til højre – selvfølgelig.

 

Kontakt

Se også

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...