Nye piktogrammer viser vej

20. marts 2017

Nye piktogrammer viser vej

Hvor er nedgangen til metrostationen? Hvor er der en internetcafé? Hvor er nærmeste stikkontakt? Og hvor er der wifi? Det og meget mere bliver det nu nemmere at oplyse om i indkøbscentre, hospitaler, museer, kontorbygninger og andre steder, hvor der kan være brug for at sætte skilte op. Dansk Standard har nemlig netop udgivet en revideret standard for piktogrammer, der indeholder en lang række nye skilte.

De er overalt – skilte med enkle tegninger, der viser, at her er der et toilet, her er et puslerum, her må du ryge – og her må du ikke. Der findes et hav af piktogrammer, der hjælper os med at navigere og afkode, hvad vi må og ikke må. Og nu har Dansk Standard opdateret den populære piktogramstandard fra 1987 med en helt ny version, der indeholder over 100 nye piktogrammer. Blandt nyhederne er en lang række skilte for bl.a. tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse eller folk med små børn.

 - Der er sket meget siden 1987, både i forhold til teknologi og digitalisering, men også i forhold til tilgængelighed, hvor der er kommet mere fokus på, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det kan skyldes funktionsnedsættelse, fx pga. alder eller sygdom, eller der kan være tale om børnefamilier med små børn. Det har vi adresseret med en lang række nye skilte, fortæller Pernille Nyegaard, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Hvad er nyt?

Der er således kommet en lang række nye piktogrammer inden for tilgængelighed til. Det gælder bl.a. for personer med funktionsnedsættelse og for gravide og personer med mindre børn. Det er blandt andet skilte med anvisning af kørestolsrampe og kørestolselevator samt skilte der viser, hvor der er adgang prioriteret for fx gravide eller krykkebrugere, eller sæder forbeholdt ældre eller personer med små børn.  

Piktogram: Kørestolsrampe | Adgang prioriteret krykkebruger

piktogrammer

Blandt nyhederne er desuden skilte, der viser, at her er en snackautomat, her kan man få vegetarmad, her er wifi, her er et rullefortov, her må selfiestrænger ikke bruges og her er brug af mobiltelefoner forbudt.

- Der ligger en masse overvejelse om bl.a. grafik, systematik og psykologi i de skilte, som skal vejlede os, men som risikerer at vildlede os, hvis de opfattes forkert. Hvordan skelner man fx mellem en restaurant og en vegetarrestaurant? Et godt skilt skal sige det nødvendige, men ikke mere end det, være let at forstå og få modtager til at reagere rigtigt.

Pernille Nyegaard
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Og vegetarmaden, hvordan vises den? Med en gaffel til venstre og en gulerod til højre – selvfølgelig.

 

Kontakt

Lisa Olufson Klæsøe
Lisa Olufson Klæsøe Pressechef | Media Relations Manager
Marketing og kommunikation
E: lio@ds.dk
T: 39 96 62 79

Se også

Vigtige ændringer på vej for legetøjssikkerhed

28. september 2022

Vigtige ændringer på vej for legetøjssikkerhed

Legetøj og sikkerhed hænger uløseligt sammen - og nu bliver der indført flere sikkerhedskrav i legetøjsstandarden EN 71-1. Revisionen af standarden er netop gået i gang.

Fra forskning til faktura

22. juni 2022

Fra forskning til faktura

Danmark hjemtager årligt 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU og står dermed stærkt, når det kommer til forskning og innovation. Men de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, bliver ofte ikke anvendt i markedet. Et nyt stort EU-projekt ska...

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

11. maj 2022

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

Sårbare personer kan ofte ende i vanskelige situationer i mødet med serviceorganisationer. Den nye standard DS/ISO 22458 skal hjælpe organisationer med at håndtere sårbare forbrugere, så de bliver mødt med den rette tilgang.

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

04. april 2022

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

E-køretøjer bliver stadig mere udbredte, og nye typer kommer til. Den voksende popularitet af særligt personlige e-køretøjer øger samtidig behovet for sikkerhed. De to første af en række standarder, der skal stille krav til sikkerheden i personlig...