Nye piktogrammer viser vej

20. marts 2017

Nye piktogrammer viser vej

Hvor er nedgangen til metrostationen? Hvor er der en internetcafé? Hvor er nærmeste stikkontakt? Og hvor er der wifi? Det og meget mere bliver det nu nemmere at oplyse om i indkøbscentre, hospitaler, museer, kontorbygninger og andre steder, hvor der kan være brug for at sætte skilte op. Dansk Standard har nemlig netop udgivet en revideret standard for piktogrammer, der indeholder en lang række nye skilte.

De er overalt – skilte med enkle tegninger, der viser, at her er der et toilet, her er et puslerum, her må du ryge – og her må du ikke. Der findes et hav af piktogrammer, der hjælper os med at navigere og afkode, hvad vi må og ikke må. Og nu har Dansk Standard opdateret den populære piktogramstandard fra 1987 med en helt ny version, der indeholder over 100 nye piktogrammer. Blandt nyhederne er en lang række skilte for bl.a. tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse eller folk med små børn.

 - Der er sket meget siden 1987, både i forhold til teknologi og digitalisering, men også i forhold til tilgængelighed, hvor der er kommet mere fokus på, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det kan skyldes funktionsnedsættelse, fx pga. alder eller sygdom, eller der kan være tale om børnefamilier med små børn. Det har vi adresseret med en lang række nye skilte, fortæller Pernille Nyegaard, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Hvad er nyt?

Der er således kommet en lang række nye piktogrammer inden for tilgængelighed til. Det gælder bl.a. for personer med funktionsnedsættelse og for gravide og personer med mindre børn. Det er blandt andet skilte med anvisning af kørestolsrampe og kørestolselevator samt skilte der viser, hvor der er adgang prioriteret for fx gravide eller krykkebrugere, eller sæder forbeholdt ældre eller personer med små børn.  

Piktogram: Kørestolsrampe | Adgang prioriteret krykkebruger

piktogrammer

Blandt nyhederne er desuden skilte, der viser, at her er en snackautomat, her kan man få vegetarmad, her er wifi, her er et rullefortov, her må selfiestrænger ikke bruges og her er brug af mobiltelefoner forbudt.

- Der ligger en masse overvejelse om bl.a. grafik, systematik og psykologi i de skilte, som skal vejlede os, men som risikerer at vildlede os, hvis de opfattes forkert. Hvordan skelner man fx mellem en restaurant og en vegetarrestaurant? Et godt skilt skal sige det nødvendige, men ikke mere end det, være let at forstå og få modtager til at reagere rigtigt.

Pernille Nyegaard
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Og vegetarmaden, hvordan vises den? Med en gaffel til venstre og en gulerod til højre – selvfølgelig.

 

Kontakt

Lisa Olufson Klæsøe
Lisa Olufson Klæsøe Pressechef | Media Relations Manager
Marketing og kommunikation
E: lio@ds.dk
T: 39 96 62 79

Se også

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

27. januar 2023

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

Klæder skaber folk. Og mode har altid været toneangivende for de trends, som forbrugerne følger. Derfor er det godt nyt, når mode og tekstiler også handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. For således kan cirkulære klæder skabe folk, som unde...

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

27. januar 2023

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

En helt ny standard for trampolinparker skal reducere antallet af alvorlige ulykker, så både børn, unge og voksne kan hoppe og bevæge sig sikkert og være aktive sammen.