20. marts 2017
De er overalt – skilte med enkle tegninger, der viser, at her er der et toilet, her er et puslerum, her må du ryge – og her må du ikke. Der findes et hav af piktogrammer, der hjælper os med at navigere og afkode, hvad vi må og ikke må. Og nu har Dansk Standard opdateret den populære piktogramstandard fra 1987 med en helt ny version, der indeholder over 100 nye piktogrammer. Blandt nyhederne er en lang række skilte for bl.a. tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse eller folk med små børn.
- Der er sket meget siden 1987, både i forhold til teknologi og digitalisering, men også i forhold til tilgængelighed, hvor der er kommet mere fokus på, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det kan skyldes funktionsnedsættelse, fx pga. alder eller sygdom, eller der kan være tale om børnefamilier med små børn. Det har vi adresseret med en lang række nye skilte, fortæller Pernille Nyegaard, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.
Der er således kommet en lang række nye piktogrammer inden for tilgængelighed til. Det gælder bl.a. for personer med funktionsnedsættelse og for gravide og personer med mindre børn. Det er blandt andet skilte med anvisning af kørestolsrampe og kørestolselevator samt skilte der viser, hvor der er adgang prioriteret for fx gravide eller krykkebrugere, eller sæder forbeholdt ældre eller personer med små børn.
Piktogram: Kørestolsrampe | Adgang prioriteret krykkebruger
Blandt nyhederne er desuden skilte, der viser, at her er en snackautomat, her kan man få vegetarmad, her er wifi, her er et rullefortov, her må selfiestrænger ikke bruges og her er brug af mobiltelefoner forbudt.
- Der ligger en masse overvejelse om bl.a. grafik, systematik og psykologi i de skilte, som skal vejlede os, men som risikerer at vildlede os, hvis de opfattes forkert. Hvordan skelner man fx mellem en restaurant og en vegetarrestaurant? Et godt skilt skal sige det nødvendige, men ikke mere end det, være let at forstå og få modtager til at reagere rigtigt.
Pernille Nyegaard
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard
Og vegetarmaden, hvordan vises den? Med en gaffel til venstre og en gulerod til højre – selvfølgelig.
Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.
CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...
I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.