Ny serie i ISO-22000-familien styrker fødevaresikkerheden på tværs af led i fødevarekæden

23. september 2025

Ny serie i ISO 22000-familien styrker fødevaresikkerheden på tværs af led i fødevarekæden

Den nye ISO 22002-serie giver fælles regler for god hygiejne og sikker håndtering af fødevarer og introducerer for første gang specifikke krav til detail- og grossistled i fødevarekæden. 

ISO har netop publiceret en omfattende revision af standardserien ISO 22002, som Dansk Standard har stået i spidsen for. Serien beskriver forudsætningsprogrammer (PRP) og hører under fødevaresikkerhed 

Den nye basisstandard ISO 22002-100:2025 samler fælles krav til PRP for hele fødevarekæden èt sted. Udover denne findes nu også reviderede standarder med specifikke krav for fødevareproduktion, catering, emballage, transport, opbevaring og foder, så hele kæden dækkes af en fælles struktur og terminologi. Det gør det enklere for virksomheder at orientere sig i kravene og for auditorer at sammenligne praksis på tværs af led i fødevarekæden. 

Hvad er PRP?

PRP, Prerequisite Program, er et forudsætningsprogram, der består af en samling grundlæggende procedurer og betingelser, der skal være på plads, før et egentligt fødevaresikkerhedssystem kan fungere. PRP’er omfatter blandt andet god hygiejnepraksis, rengøring, vedligehold, skadedyrsbekæmpelse, allergenstyring og sporbarhed

Nye krav til detail og engros 

For første gang omfatter 22002-serien også en særskilt standard for detail- og grossistleddet. Her er de internationale krav samlet i ét dokument, som detail- og engrosvirksomheder kan bruge som reference. Også andre aktører, som emballageproducenter, transportører og cateringvirksomheder kan i de nye udgaver finde mere specifikke krav til deres områder, hvilket gør det nemmere at skabe sammenhæng i hele kæden.  

”Den nye serie, der inkluderer en ny standard med fælleskrav på tværs, dækker alt fra hygiejne og modtagelse af varer til håndtering af køle- og frysekæder. Det betyder, at rigtig mange virksomheder vil kunne nøjes med standarden med fælleskrav og dermed få lettere ved at navigere i kravene og undgå bureaukratisering,” siger Carina Dalager, seniorkonsulent hos Dansk Standard, og fortsætter: 

”De reviderede standarder med specifikke krav er for de virksomheder som ønsker dette, eller som har en forretning, der af forskellige årsager har brug for et certifikat – vi har forsøgt at skabe en løsning, der er fleksibel for virksomhederne.” 

Vil du vide mere? 

De nye standarder er udgivet af Dansk Standard, og du kan finde basisstandarden og alle de andre standarder i 22002-serien her. 

Hvis du vil vide mere om standardiserings- og udvalgsarbejdet inden for fødevaresikkerhed, er du velkommen til at bruge nedenstående kontaktinfo. 

CAD
Carina Dalager Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: cad@ds.dk
T: 39 96 61 42

Se også

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

25. april 2024

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

I maj 2024 igangsætter Dansk Standard revisionen af den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000. Det er første gang siden 2018, at standarden revideres, og arbejdet forventes at stå på i de kommende år. Revisionen giver dig og din...

Madspild

21. september 2023

Madspild – få indflydelse på fremtidens marked

Se eller gense dette webinar om madspild, og hvordan du kan få indflydelse på fremtidens marked inden for området. Hør bl.a., hvordan du kan få indflydelse på kommende internationale standarder for reduktion af madspild.

Nye, fælles referencer for audits af systemer for fødevaresikkerhed

07. juni 2022

Nye, fælles referencer for audits af systemer for fødevaresikkerhed

Med den nye udgivelse af de to standarder ISO 22003-1:2022 og ISO 22003-2:2022 er der tale om en lille revolution, idet de to standarder har potentiale til at harmonisere kravene til hundredtusindvis af upartiske og uafhængige audits af systemer o...

Godt design af maskiner til fødevarer nedsætter risiko for madforgiftning

16. marts 2021

Godt design af maskiner til fødevarer nedsætter risiko for madforgiftning

Hvordan kan man sikre, at maskinen til fødevarefremstilling er godt designet? Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter og stille af krav for at tage højde for, om det udstyr, man skal bruge til behandling af fødevarer, er sikkert og h...