07. juni 2022
To standarder inden for auditering og certificering af systemer for fødevaresikkerhed er netop lanceret. De to standarder er en del 1 og 2 af den samme standard, ISO 22003-1:2022 og ISO 22003-2:2022, som specificerer krav til uafhængige 3. parter, der evaluerer, auditerer og certificerer systemer og ledelsessystemer for fødevaresikkerhed.
Standarderne hører til i familien af standarder inden for fødevaresikkerhed, ISO 22000, der varetages af en international komité, som Danmark har formandskabet for, og som det danske udvalg for fødevaresikkerhed, S-378, også aktivt er med til at udvikle.
- Mere end 100 eksperter med ekspertise i fødevaresikkerhed, certificering af ledelsessystemer for fødevaresikkerhed og produktcertificering inden for fødevaresikkerhed samt akkrediteringsorganer fra mere end 30 lande har deltaget i udviklingen af disse to standarder, fortæller Torben Lyster Clausen, som er Program Manager og Lead Auditor hos Bureau Veritas Certification samt formand for den internationale komité for ISO 22000, og fortsætter:
- Udgivelsen af disse standarder er resultatet af et vellykket samarbejde mellem 2 komitéer under ISO, (ISO/TC34/SC17), som har ansvaret for udvikling af ISO 22000-familien og ISO-komitéen med ansvar for udvikling af standarder for overensstemmelsesvurdering (ISO/CASCO).
De to standarder har potentiale til at harmonisere kravene til hundredtusindvis af upartiske og uafhængige audits af ledelsessystemer for fødevaresikkerhed (Del 1 - food safety management system (FSMS)) eller fødevaresikkerhedssystemer (Del 2 – food safety system (FSS)) implementeret af fødevarevirksomheder og serviceudbydere gennem hele fødevareforsyningskæden fra leverandører og produktion til transport og pakning, til den endelige markedsføring hos detailhandlen.
- Indtil nu har man brugt DS/EN ISO/IEC 17065 for overensstemmelsesvurderinger som den primære akkrediteringsstandard til fødevaresikkerhedsordninger. Men der har manglet væsentlige og ensartede krav til fx auditprocessen, kategorisering af fødevarekæder, auditvarighed og kompetencekrav til certificeringsorganets personale (auditorer og andre). Disse krav blev derfor sat individuelt af ejerne af ordningerne og var forskellige, alt efter hvilken ordning man blev auditeret eller certificeret i. Det skabte forvirring hos kunderne og stor kompleksitet for certificeringsorganerne, fortæller Carina Dalager, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Med offentliggørelsen af den nye ISO 22003, del 1 og 2, er der nu en harmoniseret tilgang til FSMS- og FSS-certificering ved hjælp af fælles termer og definitioner, fuld integration af audittilgangen for FSS-ordninger samt fælles fødevarekædekategorier (Bilag A), beregninger af auditvarighed (Bilag B) og kompetencekrav (Bilag C) for auditorer af fødevaresikkerhed og andet personale involveret i FSMS- og FSS-certificeringer.
Læs mere på komitéens (SC17) side under ISO.
Standarderne kan snart købes i Dansk Standards webshop.
Se eller gense dette webinar om madspild, og hvordan du kan få indflydelse på fremtidens marked inden for området. Hør bl.a., hvordan du kan få indflydelse på kommende internationale standarder for reduktion af madspild.
Siden 2015, hvor ISO 9001 senest blev revideret, har feltet, kvalitetsledelse, været i en rivende udvikling. Derfor har ISO’s medlemslande besluttet at revidere ISO 9001 igen for forsat at være et værdifuldt redskab for virksomheder til at sikre k...
Se eller gense webinaret om en ny, certificerbar standard for FN’s verdensmål, hvor du kan høre, hvordan du kan sikre dansk indflydelse på det kommende internationale ledelsessystem for FN’s verdensmål.
AP Pension er for nylig blevet certificeret i et nyt ledelsessystem for ligestilling og diversitet, der skal hjælpe virksomheder med at styrke og systematisere deres arbejde inden for området.