Strammere krav til kabler på vej

20. marts 2017

Strammere krav til kabler på vej

Fra 1. juli 2017 er det obligatorisk, at kabler skal være CE-mærket med brandklassifikation. Det nye lovkrav vil medføre øget sikkerhed for mennesker i byggeriet.

Den øgede mængde kommunikation og data i vores bygninger medfører langt flere kabler end tidligere. Sammenholdt med elforsyningskabler kan dette udgøre en brandmæssig risiko, især hvis de ligger åbent.  Derfor skal alle kabler, der bliver brugt som fast installation i bygninger, være CE-mærket og leve op til en ny brandklassificering. Det sker, når standarden EN 50575 1. juli 2017 bliver obligatorisk i hele EU.

Kravene om CE-mærkning kommer til at gælde kabler i offentligt byggeri, boliger, anlægsarbejde, installationer i bygninger og industri og kraftværker.

Ny klassifikation skal hindre brand

- Det nye lovkrav skal sikre en harmonisering i Europa af materialerne i byggeriet. Målet er et højere sikkerhedsniveau for brand og farlige stoffer i materialer, der anvendes i byggeriet, fortæller senior konsulent Jens Gorm fra Dansk Standard.

Fremover vil kablerne blive klassificeret på samme måde, som vi i dag kender det fra andre byggevarer.  Den nye brandklassifikation opdeler kablerne i syv brandklasser.

Ifølge Jens Gorm vil CE-mærkning af kablerne gøre det nemmere, at arbejde på tværs af grænserne.

- Vi skal kende brandegenskaberne på kablerne, uanset om de produceres her i Danmark, i Tyskland eller i Kina. For installatørerne er det vigtigt at vide hvilken brandklassificering de har i CE-mærkningen, udtaler Jens Gorm Rasmussen, der understreger, at det er bygningsreglementet og rådgiverne der bestemmer hvilken brandklasse der skal anvendes.

Scankab Cables: CE-mærkning skaber større sikkerhed

De nye krav om CE-mærkning af kabler har skabt travlhed i kabelbranchen. Producenterne skal teste kabler og lave datablade, distributørerne skal have styr på deres lager, der skal være klar til at levere 1. juli 2017 og rådgiverne skal have skrevet brandklassifikationerne ind i deres materiale.

Scankab Cables er en af de kabelleverandører, der efter 1. juli kun må sælge CE-mærkede kabler. Her er der allerede styr på det, fortæller Søren Porse, Business Development Manager, der er positiv over for stramningerne:

- Tidligere var der meget fokus på, at kablerne skulle være halogen- og PVC fri. Nu handler det mere om, at kablerne ikke må føre ilden og dermed medvirke til at stifte eller sprede branden. De skal være selvslukkende og testet i henhold til CPR-brandklasserne, siger Søren Porse, der også er tilfreds med, at man nu har fokus på kabler i bundter fremfor enkelte kabler. Fx på hospitaler, i lufthavne og andre store bygninger, hvor der er mange mennesker samlet.

- På alle måder er CPR og EN 50575 med til at sikre større sikkerhed i byggeriet.

Søren Porse
Business Development Manager
Scankab Cables

Køb standarden

Læs mere om DS/EN 50575 i vores webshop

 

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.