Strammere krav til kabler på vej

20. marts 2017

Strammere krav til kabler på vej

Fra 1. juli 2017 er det obligatorisk, at kabler skal være CE-mærket med brandklassifikation. Det nye lovkrav vil medføre øget sikkerhed for mennesker i byggeriet.

Den øgede mængde kommunikation og data i vores bygninger medfører langt flere kabler end tidligere. Sammenholdt med elforsyningskabler kan dette udgøre en brandmæssig risiko, især hvis de ligger åbent.  Derfor skal alle kabler, der bliver brugt som fast installation i bygninger, være CE-mærket og leve op til en ny brandklassificering. Det sker, når standarden EN 50575 1. juli 2017 bliver obligatorisk i hele EU.

Kravene om CE-mærkning kommer til at gælde kabler i offentligt byggeri, boliger, anlægsarbejde, installationer i bygninger og industri og kraftværker.

Ny klassifikation skal hindre brand

- Det nye lovkrav skal sikre en harmonisering i Europa af materialerne i byggeriet. Målet er et højere sikkerhedsniveau for brand og farlige stoffer i materialer, der anvendes i byggeriet, fortæller senior konsulent Jens Gorm fra Dansk Standard.

Fremover vil kablerne blive klassificeret på samme måde, som vi i dag kender det fra andre byggevarer.  Den nye brandklassifikation opdeler kablerne i syv brandklasser.

Ifølge Jens Gorm vil CE-mærkning af kablerne gøre det nemmere, at arbejde på tværs af grænserne.

- Vi skal kende brandegenskaberne på kablerne, uanset om de produceres her i Danmark, i Tyskland eller i Kina. For installatørerne er det vigtigt at vide hvilken brandklassificering de har i CE-mærkningen, udtaler Jens Gorm Rasmussen, der understreger, at det er bygningsreglementet og rådgiverne der bestemmer hvilken brandklasse der skal anvendes.

Scankab Cables: CE-mærkning skaber større sikkerhed

De nye krav om CE-mærkning af kabler har skabt travlhed i kabelbranchen. Producenterne skal teste kabler og lave datablade, distributørerne skal have styr på deres lager, der skal være klar til at levere 1. juli 2017 og rådgiverne skal have skrevet brandklassifikationerne ind i deres materiale.

Scankab Cables er en af de kabelleverandører, der efter 1. juli kun må sælge CE-mærkede kabler. Her er der allerede styr på det, fortæller Søren Porse, Business Development Manager, der er positiv over for stramningerne:

- Tidligere var der meget fokus på, at kablerne skulle være halogen- og PVC fri. Nu handler det mere om, at kablerne ikke må føre ilden og dermed medvirke til at stifte eller sprede branden. De skal være selvslukkende og testet i henhold til CPR-brandklasserne, siger Søren Porse, der også er tilfreds med, at man nu har fokus på kabler i bundter fremfor enkelte kabler. Fx på hospitaler, i lufthavne og andre store bygninger, hvor der er mange mennesker samlet.

- På alle måder er CPR og EN 50575 med til at sikre større sikkerhed i byggeriet.

Søren Porse
Business Development Manager
Scankab Cables

Køb standarden

Læs mere om DS/EN 50575 i vores webshop

 

Se også

13. oktober 2022

Morgenbriefing - Bæredygtighed i byggeriet

Se eller gense Morgenbriefing om dokumentation af bæredygtighed i byggeriet, hvor vi kommer ind på, hvilke muligheder og udfordringer byggeriet står over for i forbindelse med den grønne omstilling.

Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

15. september 2022

Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

Mange flere materialer kan med fordel genbruges i byggeriet, men det kræver, at dokumentationen er i orden. Spørgsmålet er, om klimabelastningen fra byggeriet bliver mindre af at blive dokumenteret? Og hvor store krav skal der stilles til dokument...

23. juni 2022

Se eller gense webinaret om kontrol af bærende konstruktioner

Webinaret giver dig en gennemgang af vejledningen til DS 1140, DS/INF 1140:2022 – Vejledning til DS 1140:2019, som skal lette overgangen fra den hidtidige måde at foretage kontrol på til en ny og mere systematiseret tilgang til kontrol jf. bygning...

Ny struktur og nye foranstaltninger i ISO/IEC 27001 og 27002

23. maj 2022

Nu er der hjælp at hente for byggeriets aktører til EU’s nye taksonomi om miljømæssig bæredygtighed

EU’s nye taksonomi stiller krav om dokumentation af miljømæssigt bæredygtige investeringer og økonomiske aktiviteter, hvilket vil få betydning for den danske byggesektor. For at give byggeriets aktører en bedre forståelse for taksonomien, har Dans...