
22. marts 2017
Lige nu mangler 663 millioner mennesker adgang til rent vand. Uden denne basale ydelse har de intet andet valg end at drikke urent vand, som risikerer at slå dem ihjel. Omkring 2,4 milliarder mennesker - hver tredje - har ikke adgang til ordentlige toiletforhold. Derfor spredes sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Hvert år den 22. marts fejrer folk i hele verden Verdens Vanddag. Hos ISO, den internationale standardiseringsorganisation, er det en dag, hvor der tages bestik af, hvordan ISO-standarder gør en forskel for mennesker, der ikke har det vand, de har brug for. Hvad end det drejer sig om milliarder af liter drikkevand, som mistes dagligt gennem utætte rørledninger, blyforgiftning af vandet eller ubehandlet spildevand, kan ISO-standarderne bidrage praktisk til at afhjælpe en række af disse problemer.
Dette års tema “Hvorfor spilde vand?” opfordrer os til at tænke på, hvordan ISO-standarder hjælper med at håndtere spørgsmål om spildevand i jagten på en bæredygtig udvikling. Standarderne behandler spørgsmål om best practice inden for behandling og brug af vand, vandforsyning og kunstvanding i landbrug, vand til produktion og byggeri.
Behandling og genbrug af spildevand i landbruget udgør ikke alene en mulighed for en oase i ørkenen, det kan øge den økonomiske vækst og redde lokalsamfund. En nyligt udgivet ISO-serie, ISO 16075, (som er udarbejdet af teknisk komité ISO/TC 282 om genbrug af vand), indeholder retningslinjer for brug af behandlet spildevand i vandingsprojekter. Derudover informerer den nye internationale Workshop Agreement (IWA 20), som er udarbejdet i samarbejde med Israels standardiseringsorganisation, om brugen af en bæredygtig drypvandingsmetode med henblik på at fremme sådanne metoder verden over. Dette er kun et par eksempler på, hvordan ISO-standarder fortsat vil håndtere verdens spildevandsudfordringer.
Til og med 2026 sidder Dansk Standard med ved bordet, når ISO, den internationale standardiseringsorganisation, skal beslutte, hvilke internationale standarder der skal udvikles og hvordan.
VIKING Life-Saving Equipment spiller en nøglerolle i internationalt arbejde med at opdatere kravene til redningsudstyr på skibe og offshore-installationer.
Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...
Med IEC 62443-serien som fælles ramme kan danske virksomheder styrke deres industrielle kontrolsystemer og sikre overholdelse af NIS2-direktivets skærpede krav.