Standarder for tøjstørrelser får en makeover

27. april 2017

Standarder for tøjstørrelser får en makeover

De internationale standarder for, hvordan kroppen skal måles, når man skal beregne tøjstørrelser, er netop blevet opdaterede. De nye standarder skal være med til at sikre, at tøjet passer.

Tøjstørrelsernes dimensioner og mål har været i evig forandring, siden de standardiserede størrelser dukkede op i midten af 1800-tallet. I dag varierer størrelser fortsat på tværs af mærker og landegrænser pga. antagelsen om forskellige kropsformer. De internationale standarder, der definerer, hvordan og hvor kroppen skal måles (ISO 8559-serien), er netop blevet opdaterede, så de afspejler forandringerne i den dynamiske tøjbranche. Samtidigt danner de basis for en mere ensartet størrelsesmærkning og en fælles referenceramme for producenter verden over.

- For at kunne fastsætte størrelserne har tøjproducenter behov for at vide, hvordan de forskellige kropsdele måles, så dimensionerne bliver korrekte. De opdaterede ISO-standarder hjælper med netop dette, og angiver universelle størrelsesmærkninger og en universel referenceramme. Standarderne indeholder bl.a. piktogrammer og antropometriske definitioner, som bliver mere og mere almindelige i takt med, at 3D scanning og 3D konstruktion bliver udbredt

Mette Juul Sandager
Konsulent
Dansk Standard

ISO 8559-serien, der nu er blevet opdateret, giver retningslinjer for tøjproducenter, så de kan udarbejde størrelses- og kropsformprofiler baseret på forskellige befolkningstyper. Dermed bliver det lettere at skabe alle former for beklædning og mannequindukker.

Standarderne skal bl.a. være med til at øge kundetilfredsheden og mindske returvarer som følge af dårlig pasform. Samtidigt betyder den fælles referenceramme for tøjstørrelser, at oplysninger på tøjmærker kan forenkles for kunderne, og at samhandel af tøj på tværs af landegrænser bliver lettere.

Fakta

ISO 8559-serien fås i to dele. Del 1 omhandler definition og frembringelse af kropsmål, udarbejdelse af størrelses- og formprofiler samt brugen heraf inden for beklædning. Del 2 er udarbejdet til at blive brugt i sammenhæng med del 1 og angiver primære og sekundære mål for forskellige typer beklædning. Formålet med standarden er at angive et system for størrelsesbetegnelser, som kan bruges af producenter og detailhandlere til at vise forbrugerne de kropsmål, som tøjet er beregnet til at passe.

Standarderne blev udarbejdet og revideret af ISO's tekniske komité ISO/TC 133 Clothing sizing systems – size designation, size measurement methods and digital fittings (om systemer til tøjstørrelser, størrelsesbetegnelser og målemetoder).

Udover de internationale standarder for tøjstørrelser findes der også europæiske standarder på området, nemlig DS/EN 13402-serien. De europæiske og internationale standarder supplerer hinanden. ISO-standarderne indeholder piktogrammer og antropometriske definitioner, som bliver mere og mere almindelige i takt med at 3D scanning og 3D konstruktion bliver mere udbredt. DS/EN 13402 serien - særligt 13402-3 - giver intervaller og figurtype, som anvendes ved graduering og opbygning af målskemaer.

 

Kontakt

Se også

Standardserie for ladcykler er på vej

12. juni 2024

Standardserie for ladcykler er på vej

Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

12. juni 2024

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.