ISO 9004:2018 – En vej til vedvarende succes

30. april 2018

ISO 9004:2018 – En vej til vedvarende succes

Den gennemsnitlige levetid for virksomheder er faldende, og alligevel er der virksomheder, som formår at overleve med succes. Hvordan følger man som virksomhed med i en verden i hastig forandring? Det giver en nyrevideret standard, der netop er udkommet, vejledning til.

Nye virksomheder udkonkurrerer i højere tempo end tidligere ældre virksomheder. Det skyldes bl.a. disruption, som er med til at ændre industrier hurtigere end nogensinde før. Det kan og vil få konsekvenser for bl.a. ældre danske virksomheder, lyder det i Iværksætterpanelets anbefalinger til regeringen fra september 2017.

Udfordringen er, ifølge Iværksætterpanelet, at traditionelle virksomheder i mange tilfælde har svært ved at omstille sig og er udfordret i forhold til selv at skabe nye industrier, og det kan Niels Madelung, chefkonsulent i Dansk Standard nikke genkendende til.

- En virksomheds tilbagegang skyldes ofte, at den ikke er god nok til at lytte til sine interessenter, tilpasse sig forandringer i markedet samt løbende kortlægge og vurdere risici og muligheder – både på den korte og lange bane. Samtidig er det helt centralt at etablere en proces til forbedring, læring og fremme af innovation. Her kan den nye version af ISO 9004 hjælpe, fordi den bl.a. giver vejledning til, hvordan virksomheder får identificeret og balanceret deres kunders forventninger og behov i et komplekst og stadigt skiftende forretningsmiljø, siger Niels Madelung.

Et værktøj til kontinuerlig læring, forbedring og innovation

Den nye 2018-version af ISO 9004 er et værktøj til, hvordan virksomheder kan opnå en langsigtet og vedvarende succes. Standarden bygger oven på den internationale kvalitetsledelsesstandard ISO 9001 og hjælper organisationer med at frigive det fulde potentiale i deres virksomhed. Dette omfatter bl.a. en vejledning til, hvordan virksomheder foregriber fremtidige udfordringer, samtidig med at de opnår et højere præstationsniveau undervejs.

Standarden trækker på strategier, best practice og erfaringer fra nogle af de mest succesrige virksomheder rundt om i verden og kan benyttes af enhver virksomhed, uanset størrelse og industri.

Og det bliver stadigt mere aktuelt for virksomheders overlevelse, at de har en proces for kontinuerligt at forny og forbedre sig. Ser man på udskiftningen af virksomheder går det hurtigere og hurtigere, og inden 2027 spås gennemsnitslevealderen på en virksomhed på amerikanske Standard & Poors (S&P) 500-indeks til at være på kun 12 år. I 1964 var gennemsnitslevetiden på 33 år, og i 2016 var den på 24 år. Går det som forudset vil halvdelen af de virksomheder, der er på S&P’s top 500, blive udskiftet i løbet af de næste ti år ifølge rapporten 2018 Corporate Longevity Forecast: Creative Destruction is Accelerating med tilhørende undertitel: ”S&P 500 lifespans continue to shrink, requiring new strategies for navigating disruption.”

- Her hjemme kan vi synes, at Mærsk, Novo Nordisk, Danfoss, Carlsberg og Velux altid har været i dansk erhvervs- og eksportliv og vil fortsætte med det. Men ifølge rapporten er det at være en succesfuld, velkonsolideret virksomhed i dag i sig selv ingen garanti for, at man stadig er her i morgen, derfor bør virksomheder etablere en kontinuerlig proces, der bidrager til virksomhedens vedvarende succes, slutter Niels Madelung.

Kursus: Varighed 2 dage

Introduktion til ISO 9004 – Vejledning i opnåelse af vedvarende succes
Formålet med kurset er at introducere dig for en af de bedste vejledninger, der indeholder et selvevalueringsværktøj inden for vurdering af ledelsessystemer, så din organisation får en systematisk metode til at vurdere egne tilgange og resultater på en anerkendt og systematisk måde, som kan danne grundlag for udvikling af strategi, ledelsessystemer og præstation.Kontakt

Kasper Hillgaard Mühlbach
Kasper Hillgaard Mühlbach Chefkonsulent | Chief Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: kahm@ds.dk
T: 39 96 62 41
Sådan implementerer du et kvalitetsledelsessystem

13. september 2022

Sådan implementerer du et kvalitetsledelsessystem

For at give små og mellemstore virksomheder et godt udgangspunkt for at implementere et kvalitetsledelsessystem efter ISO 9001 har ISO udgivet en håndbog fyldt med råd, vejledning samt praktiske og inspirerende eksempler

Opnå vedvarende succes gennem en kvalitetskultur

12. september 2022

Opnå vedvarende succes gennem en kvalitetskultur

En ny udgave af standarden DS/ISO 10010 er netop udkommet. Standarden giver vejledning om udvikling og forbedring af organisatorisk kvalitetskultur, som er en hjælp på vejen til at opnå vedvarende succes.

Opbyg en god e-handelsoplevelse for dine kunder gennem kvalitetsledelse

12. september 2022

Opbyg en god e-handelsoplevelse for dine kunder gennem kvalitetsledelse

Gennem kvalitetsledelse for kundetilfredshed i en helt ny udgave af ISO 10008, får du vejledning i at udvikle og forbedre e-handelstransaktioner mellem forretning og forbruger.

Få viden du ikke kan få andre steder

23. august 2021

Få viden du ikke kan få andre steder

I et netværk som Dansk Standards udvalg for kvalitetsledelse får du igennem diskussioner og tolkninger af næste generation af ledelsesstandarder vigtig viden samt mulighed for at blive en endnu bedre sparringspartner eller rådgiver.