Deleøkonomi: Hvad der er mit, er dit

07. oktober 2019

Deleøkonomi: Hvad der er mit, er dit

Vi deler mere og mere, og deleøkonomi er efterhånden blevet en velkendt del af vores hverdag. Vi udlejer vores bolig, deler biler og sælger vores brugte tøj på internettet som aldrig før.

Fremtiden byder på endnu flere platforme, som gør det muligt for os at deles om tingene. Det er der både økonomiske og miljømæssige fordele ved.

Et internationalt standardiseringsarbejde for deleøkonomi er allerede sat i gang. Her i Danmark er der også stor interesse i at få standarder på området, fordi standarder kan være med til at skabe tillid til de deleøkonomiske tjenester og sikre brugernes rettigheder.

Interessen var ikke til at tage fejl af da Dansk Standard inviterede til kickoff-møde om deleøkonomi den 30. september. Fokus var på, hvordan standarder kan fremme deleøkonomi globalt og bl.a. sikre tillid, transparens og sikkerhed for brugere.

Vi lejer fremmedes lejligheder, deler biler med hinanden og sælger vores brugte tøj

Deleøkonomi karakteriseres ved, at privatpersoner deler, lejer eller bytter varer og tjenester med hinanden. Vi kender det bl.a. fra Airbnb, når vi lejer ferielejligheder, eller når vi køber eller sælger vores brugte tøj eller møbler på DBA. Nogle af de nyere eksempler er de elektriske løbehjul, som vi kender fra bybilledet, og delebiler som både kan leases i længere perioder eller til korte ture.

Der findes allerede utallige eksempler på deleøkonomi, som er mulige gennem online platforme eller apps.

- Generelt er de deleøkonomiske tjenester blevet taget godt imod af danskerne. Deleøkonomien spås at have et enormt potentiale, og derfor er der behov for fælles standarder på området, siger Berit Aadal, som er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det danske udvalg for deleøkonomi.

Ny industri for handel

Som forbrugere er der både penge at spare og tjene ved at benytte deletjenester. Der er også mange point at hente på miljøkontoen, da det er langt mere bæredygtigt at deles om ressourcerne.

Deleøkonomi er i høj grad drevet af den teknologiske udvikling og vores tiltagende store brug af internettet. Det skaber en helt ny industri for handel med varer og services blandt almindelige borgere. Deleøkonomien stiller nemlig adskillige platforme til rådighed for almindelige borgere, hvor de kan forhandle private ejendele eller services. Men samtidig stiller det også store krav til udbyderne af deleøkonomiske platforme. For hvordan sikrer man, at der er tillid mellem køber og sælger?

Standarder skal gøre deleøkonomi mere sikker

De mange fordele ved deleøkonomi kan stille forbrugere overfor en række udfordringer ift. tillid, transparens og sikkerhed. For det kræver tillid, når vi bytter eller lejer os til andres overskydende ressourcer.

- Tillid kan fremmes ved at have fælles retningslinjer og principper for de nye forretningsmodeller, som deleøkonomien skaber, forklarer Berit Aadal.

Arbejdet med at udarbejde standarder for deleøkonomi blev den 30. september igangsat ved et kickoff-møde hos Dansk Standard. Det overordnede formål med at udarbejde internationale standarder inden for deleøkonomi er at fremme deleøkonomien globalt og sikre tillid, transparens og sikkerhed for brugerne.

Som medlem af det danske udvalg for deleøkonomi får man mulighed for at følge og påvirke det internationale standardiseringsarbejde inden for deleøkonomi. I første omgang skal der udvikles en fælles forståelse af begrebet deleøkonomi, så der ikke hersker nogen tvivl om, hvad begrebet dækker over.

 

Kontakt

Berit Aadal
Berit Aadal Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: baa@ds.dk
T: 39 96 62 96