Nu skal der sættes internationale standarder for vegetariske og veganske fødevarer

25. februar 2019

Nu skal der sættes internationale standarder for vegetariske og veganske fødevarer

Vegetar- og veganerkost er en stigende trend blandt forbrugere, men det kan være svært at finde rundt i junglen af produkter. Derfor skal der nu udvikles fælles internationale ISO-standarder med kriterier for vegetariske og veganske fødevarer.

I takt med at der kommer flere og flere importerede fødevarer på markedet, der markedsføres som vegetariske eller veganske, opstår der et øget behov for, at forbrugerne kan træffe deres valg på et oplyst grundlag. 

Derfor skal der nu laves en international standard, der vil gøre det nemmere for både producenter, forhandlere og forbrugere at vide, hvilke krav der stilles til veganske og vegetariske fødevarer. 

- Som det er i dag, kan det være svært at finde ud af, om et produkt nu også er vegansk eller vegetarisk. Fælles kriterier og retningslinjer kan hjælpe både producenter, forhandlere og forbrugere med at finde ud af, præcist hvilke krav der stilles til produkterne, siger Mette Juul Sandager, standardiseringskonsulent i Dansk Standard. 

Standarden skal også kunne anvendes som baggrund for eksisterende eller nye veganske eller vegetariske mærkningsordninger. Samtidigt kan den også bruges af forhandlere og producenter til at stille krav til deres leverandører af færdigvarer eller ingredienser.

ISO er en international standardiseringsorganisation, der sætter standarder på en lang række områder, herunder fødevarer. ISO-samarbejdet er åbent for alle interesserede og skaber rammer for, at producenter, myndigheder, forhandlere og forbrugere i fællesskab kan finde frem til de bedste løsninger.

Ifølge Mette Juul Sandager er der for danske interessenter gode muligheder for at præge kriterierne og dermed få indflydelse på fremtidens standarder for vegetariske og veganske fødevarer.

- I ISO har hvert land én stemme, der vægter lige højt. Så selvom der er store producenter med i arbejdet, så har vi én stemme, når vi stemmer, og det har de andre lande også. Selv den mindste danske virksomhed har altså en reel mulighed for at få ting igennem, forklarer Mette Juul Sandager.

 

Kontakt

Mette Juul Sandager
Mette Juul Sandager Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: mjs@ds.dk
T: 39 96 62 05

Se også

Standardserie for ladcykler er på vej

12. juni 2024

Standardserie for ladcykler er på vej

Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

12. juni 2024

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.