25. februar 2019
I takt med at der kommer flere og flere importerede fødevarer på markedet, der markedsføres som vegetariske eller veganske, opstår der et øget behov for, at forbrugerne kan træffe deres valg på et oplyst grundlag.
Derfor skal der nu laves en international standard, der vil gøre det nemmere for både producenter, forhandlere og forbrugere at vide, hvilke krav der stilles til veganske og vegetariske fødevarer.
- Som det er i dag, kan det være svært at finde ud af, om et produkt nu også er vegansk eller vegetarisk. Fælles kriterier og retningslinjer kan hjælpe både producenter, forhandlere og forbrugere med at finde ud af, præcist hvilke krav der stilles til produkterne, siger Mette Juul Sandager, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.
Standarden skal også kunne anvendes som baggrund for eksisterende eller nye veganske eller vegetariske mærkningsordninger. Samtidigt kan den også bruges af forhandlere og producenter til at stille krav til deres leverandører af færdigvarer eller ingredienser.
ISO er en international standardiseringsorganisation, der sætter standarder på en lang række områder, herunder fødevarer. ISO-samarbejdet er åbent for alle interesserede og skaber rammer for, at producenter, myndigheder, forhandlere og forbrugere i fællesskab kan finde frem til de bedste løsninger.
Ifølge Mette Juul Sandager er der for danske interessenter gode muligheder for at præge kriterierne og dermed få indflydelse på fremtidens standarder for vegetariske og veganske fødevarer.
- I ISO har hvert land én stemme, der vægter lige højt. Så selvom der er store producenter med i arbejdet, så har vi én stemme, når vi stemmer, og det har de andre lande også. Selv den mindste danske virksomhed har altså en reel mulighed for at få ting igennem, forklarer Mette Juul Sandager.
Ladcykler er efterhånden udbredt til mange formål, og inden for den kommende måned vil alle de nye EN-standarder for cykler til person- og lasttransport være udgivet.
Danske virksomheder har nu en unik mulighed for at præge en ny global ledelsesstandard, der skal hjælpe erhvervslivet med at reducere madspild. Standarden, der er i høring, kan blive en fremtidig "license to operate" – og et stærkt værktøj til at...
Den nye ISO 22002-serie giver fælles regler for god hygiejne og sikker håndtering af fødevarer og introducerer for første gang specifikke krav til detail- og grossistled i fødevarekæden.
En ny international standard sætter nu rammen for sikker og ansvarlig cykelturisme – og den lander på et perfekt tidspunkt, hvor sommeren lokker turister ud i både by og natur med cykelhjelmen spændt.