Hvordan skaber vi en cirkulær økonomi?

19. juni 2020

Hvordan skaber vi en cirkulær økonomi?

Det var temaet for den debat, Dansk Standard arrangerede på Altingets sommermøde i deres hyggelige gård.

Alle taler om cirkulær økonomi som en forudsætning for, at vi kan lykkes med den grønne omstilling. Alle vil gerne gøre noget, men ingen ved helt, hvad der skal til. Politikerne er ambitiøse, men mangler konkrete redskaber. Virksomhederne vil gerne i gang, men mangler en fælles retning.

Derfor satte Dansk Standard den cirkulære økonomi til debat på Altingets sommermøde. Her stillede vi skarpt på, hvordan vi i Danmark kan komme i mål med den cirkulære økonomi, reducere miljøbelastningen og udbrede de grønne løsninger.

I panelet sad Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad og Årets Europæer 2020, Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri og Jakob Rørbech, Product Sustainability Expert i Velux.

 

Gode erfaringer og nye forretningsmodeller

Debatten kom vidt omkring og der blev præsenteret mange vigtige pointer. Fx delte Jakob Rørbech ud af Velux’ erfaringer med cirkulære vinduer, hvor Velux tilbyder en tilbagebetalingsordning af gamle vinduer med henblik på at kunne anvende dem igen.

Også Selina Juul kunne fortælle om potentialet for nye forretningsmodeller ved cirkulær økonomi. Således fortalte hun om, hvordan man er begyndt at bruge grøntsager, der ellers er for grimme til at blive solgt som ”almindelige grøntsager” i supermarkederne i andre sammenhænge, som fx tomatsuppe.

På et mere overordnet niveau pegede Karin Klitgaard på, at omstillingen til cirkulær økonomi er en kompleks og svær opgave, men at standarder i den forbindelse er et godt værktøj, der kan være med til at sætte rammerne og sikre dokumentation – hvilket også er blandt konklusionerne i en ny analyse fra Oxford Research om standarders betydning for den grønne omstilling. Karin Klitgaard kom samtidigt med den finurlige (og, som hun selv sagde, politisk ukorrekte) pointe, at standarder er lidt ligesom mænd, man kan ikke leve med dem og man kan ikke leve uden dem.

 

Kontakt

Se også

Cirkulær økonomi er en del af løsningen på vores klimaudfordringer

20. marts 2020

Cirkulær økonomi er en del af løsningen på vores klimaudfordringer

Cirkulær økonomi har for alvor fået grobund i dansk erhvervsliv, som efterspørger nye standarder på området. For der er behov for konkrete redskaber og metoder på området, hvis vi skal omstille os til en mere cirkulær tilgang til produktion og for...

Ny analyse: standarder har stor betydning for den grønne omstilling

06. maj 2020

Analyse: standarder har stor betydning for den grønne omstilling

Reduceret miljøbelastning, øget brug af klimavenlige materialer og større udbredelse af grønne løsninger. Det er blot nogle af gevinsterne for den grønne omstilling ved anvendelsen af standarder, viser en ny analyse blandt knap 600 danske virksomh...

Ny analyse: Byggeriet har brug for standarder til den grønne omstilling

18. juni 2020

Ny analyse: Byggeriet har brug for standarder til den grønne omstilling

Bygge- og anlægsbranchen står overfor for store forandringer, når hele branchen skal omstilles til cirkulær økonomi og en kraftig reduceret miljøbelastning. Store dele af branchen peger på, at der er gevinster for den grønne omstilling ved anvende...

Ny undersøgelse: Standarder for cirkulær økonomi skal gøre plastik bæredygtigt

11. oktober 2019

Ny undersøgelse: Standarder for cirkulær økonomi skal gøre plastik bæredygtigt

Vi bruger det som emballage omkring vores fødevarer, vi putter vores indkøb ned i det på vejen hjem, og vi opbevarer vores madrester i det. Plastik er et materiale med mange funktioner. Desværre er der også en bagside – plastik udgør i dag et kæmp...