Der er hjælp at hente for producenter af stofmundbind

18. august 2020

Der er hjælp at hente for producenter af stofmundbind

Et mundbind er ikke bare et mundbind – kvalitet og sikkerhed skal være i orden. En ny fælles europæisk vejledning kan hjælpe producenter af stofmundbind med at sikre dette. Vejledningen kan hentes gratis på Dansk Standards hjemmeside.

Stofmundbind bliver mere og mere udbredte, men man kan ikke altid være sikker på, om de virker efter hensigten. Stofmundbind er nemlig ikke underlagt de samme standarder for sikkerhed og kvalitet som CE-mærkede engangsmasker, hvor beskyttelsesgraden er dokumenteret.

For at hjælpe producenter af stofmundbind stiller Dansk Standard derfor en fælles europæisk teknisk vejledning om ansigtsmasker til brug i det offentlige rum gratis til rådighed, der vejleder om minimumkrav, testmetoder og brug.

”Det, den tekniske vejledning for stofmundbind kan, er at give fælles retningslinjer for kvalitet og sikkerhed. Den er et godt værktøj for producenter i den akut opståede situation, hvor mange mennesker forventes at bruge mundbind og hvor vi kan risikere, at det kan være svært at få fat i CE-mærkede engangsmasker”, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

Han understreger samtidigt, at CE-mærkede engangsmundbind fortsat er det mest sikre valg, fordi effekten er dokumenteret.

Den tekniske vejledning for stofmundbind bygger på en fransk standard, hvor mundbind i længere tid har været en fast del af gadebilledet. Vejledningen kan hentes gratis på Dansk Standards hjemmeside og er desuden også ved at blive oversat til dansk.

Forbrugere, der vil vide mere om mundbind, anbefales at læse mere på myndighedernes hjemmesider:


Community face coverings må ikke importeres, sælges og markedsføres på det danske marked som personlige værnemidler (PPE) eller medicinsk mundbind.

Derfor er det vigtigt, at en maske der laves efter denne CWA tydeligt er markeret med følgende:

  • Dette produkt yder ikke beskyttelse
  • Dette produkt er ikke et personligt værnemiddel eller medicinsk udstyr
  • Produktet er lavet efter en frivillig CWA (CEN Workshop Agreement)

Produktet kan ikke CE-mærkes og navnet må ikke indikere sikkerhed for brugeren, fx må ord som : Stay Safe, Virus maske, Corona maske o.lign. ikke indgå.

 

Kontakt

Standardiseringsaktiviteter og coronavirus (COVID-19)

10. februar 2021

Standardiseringsaktiviteter og coronavirus (COVID-19)

Hvordan påvirker coronavirus danske og udenlandske standardiseringsaktiviteter?

Standarder for medicinsk beskyttelsesudstyr stilles gratis til rådighed

04. januar 2021

Standarder for medicinsk beskyttelsesudstyr og forretningsrobusthed stilles gratis til rådighed

For at hjælpe de virksomheder, der producerer eller ønsker at producere vigtigt medicinsk beskyttelsesudstyr i kampen mod coronavirus, stiller Dansk Standard en række standarder gratis til rådighed indtil 1. april 2021.

Gør dit indkøb af medicinske handsker lettere med standarder

15. november 2019

Gør dit indkøb af medicinske handsker lettere med standarder

Undersøgelses- og operationshandsker bliver hver dag brugt i plejesektoren og på landets hospitaler. De er bl.a. med til at forebygge smitte hos patienter og brugere. Derfor er det vigtigt at sikre sig de rigtige krav til både funktion og sikkerhe...