Ny standard for børnesikring af e-cigaretter skal gøre op med forgiftningsulykker

26. februar 2021

Ny standard for børnesikring af e-cigaretter skal gøre op med forgiftningsulykker

E-cigaretter kan udgøre en risiko for forgiftning, særligt for børn. Derfor har Europa Kommissionen skrevet ind i tobaksdirektivet, at produkterne skal være børnesikre, men de har ikke defineret hvordan. Danmark har nu sat sig i spidsen for arbejdet med en fælles europæisk kravsspecifikation.

Der har været eksempler på, at både børn og voksne er blevet forgiftet af nikotinholdige dampvæsker til e-cigaretter. For selvom beholderne er små, indeholder de ofte nikotin i en mængde, som kan give især mindre børn en alvorlig forgiftning. Derfor er det i regi af den europæiske komité for e-cigaretter besluttet at udarbejde en standard for børnesikkerhed. Danmark leder arbejdet med Dansk Standard og Efuma for bordenden og bl.a. Forbrugerrådet Tænk, Sikkerhedsstyrelsen, Force Technology og en række producenter og andre aktører inden for e-cigaretter rundt om bordet. Det betyder, at man fra dansk side har gode muligheder for at præge arbejdet og sikre nogle krav på området.

”I lovgivningen er der krav til børnesikring af e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere. Det fremgår dog ikke nærmere, hvornår og hvordan disse typer af produkter børnesikres, hvilket medfører, at der opstår forskellige krav i de forskellige lande, og det er her den kommende standard kan gøre en forskel”, siger Kasper Eliasen, der er specialist i test af sikkerhed for bl.a. e-cigaretter og legetøj ved FORCE Technology.

Formålet med standarden er at sikre nogle fælles krav, definitioner og testmetoder og få en fælles europæisk tolkning af reglerne for børnesikkerhed, som fremgår af direktivet for tobaksprodukter, så man kan dokumentere, at produkterne overholder gældende regler. Derved bliver grænsehandlen nemmere at håndtere for både producenter, distributører og myndigheder.

Arbejdet med standarden finder sted i Dansk Standards udvalg for e-cigaretter, e-væsker, tobak og tobaksprodukter. Læs mere om udvalget og mulighederne for at deltage her:  

 

Kontakt

Se også

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...