Kasper Guldager. Foto: Tom Jersø
Kasper Guldager. Foto: Tom Jersø

12. marts 2021

Miljøpris til frontløber for cirkulært byggeri

Kasper Guldager har netop fået overrakt Energi- og Miljøprisen 2021 bl.a. pga. sit virke som formand for den europæiske komité for cirkulær økonomi i byggeriet, hvor fremtidens standarder på området bliver sat.

Når morgendagens markedskrav til cirkulært byggeri skal formes, bliver det med den danske byggebranche i spidsen. For ikke blot er det fra dansk side, man har taget initiativ til at igangsætte arbejdet med europæiske standarder for cirkulært byggeri, det er også lykkedes at sikre, at den europæiske komité for cirkulær økonomi i byggeriet bliver dansk ledet - og Kasper Guldager er blevet valgt som formand. Det betyder, at den danske byggebranche kommer til at gå forrest i udviklingen af europæiske løsninger til et cirkulært byggeri, som kan medvirke til at sikre en hurtig og gennemgribende grøn omstilling.

Et langt sejt træk for bæredygtigt byggeri

Og nu bliver Kasper Guldager hædret - både for sin indsats indenfor standardisering og for sit mangeårige virke som arkitekt og visionær ildsjæl inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri.

”Når vi giver Energi- og miljøprisen 2021 til Kasper Guldager, så er det for det lange seje træk for bæredygtigt byggeri, hvor der bådes tænkes visionært og jordnært. Et godt eksempel er Kaspers formandskab for europæiske standarder til cirkulært byggeri. Også Kaspers virke som arkitekt har resulteret i en række eksempelbyggerier og bogudgivelser om bæredygtig byggepraksis. Han arbejder altid tværfagligt og altid open source”, udtaler Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark om bevæggrunden for prisen.

En inspirerende indsats for intelligent energiudnyttelse

Hermed kommer Kasper Guldager i selskab med en række andre personer og organisationer, der ligesom ham har ydet en inspirerende indsats for intelligent energiudnyttelse, bl.a. Carlsberg, Connie Hedegaard, Novo Nordisk og Jørgen Steen-Nielsen.

“Det er en kæmpe ære, at det arbejde og den dagsorden jeg, sammen med mange andre, har kæmpet for de sidste 15 år nu hædres med årets pris. Jeg tror, at vores ambitiøse branche vil blive mødt af en endnu mere ambitiøs omverden. Vi kommer til at bygge cirkulært, afskaffe affald og levere byggeri som ikke bare er klimaneutralt, men som er klimapositivt”, siger Kasper Guldager selv om prisen.

Kasper Guldager modtog Energi- og Miljøprisen, som Energiforum Danmark hvert år uddeler til en virksomhed, organisation eller person, der har ydet en inspirerende indsats for intelligent energiudnyttelse, på Energiforum Danmarks årskonference Energiforum fredag d. 12. marts kl. 9.30 (online).

Læs mere her: https://www.energiforumdanmark.dk/nyt/2021/fra-eksperiment-til-standard-baredygtigt-byggeri-i-den-gronne-omstilling/ 

Helt i front med cirkulært byggeri

Kasper Guldager har med 3XNs etablering af den grønne tænketank GXN og branchenetværket Circle House LAB sat skub i udvikling og konsolidering af bæredygtige løsninger. Dette spor fortsætter han i som medstifter af Home.Earth - et nyt boligkoncept og en ny forretningsmodel med en vision om at vise en ny vej for grøn Real Estate med fokus på byer og boliger for alle, som er bygget bæredygtigt og cirkulært. Desuden er Kasper Guldager blevet valgt som formand for den europæiske komité for cirkulær økonomi i byggeriet, hvor fremtidens standarder på området bliver sat.

Den europæiske komité for cirkulær økonomi i byggeriet er støttet af Realdania.

Læs mere om arbejdet her: https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/byggeri-og-anlaeg/cirkulaer-oekonomi-i-byggeri-og-anlaeg 

 

Kontakt

Se også

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.

Ny standard skal være med til at mindske antallet af nedrivninger

19. februar 2024

Ny standard skal være med til at mindske antallet af nedrivninger

Fremover skal det være lettere at bibeholde og ombygge eksisterende bygninger i stedet for at rive de gamle bygninger ned - et tiltag, som bl.a. vil være med til at nedbringe byggebranchens CO2-aftryk og generere mindre affald.

Bygninger skal kunne genere værdi for fremtidige generationer

05. februar 2024

Bygninger skal kunne genere værdi for fremtidige generationer

Designfasen bliver et endnu vigtigere element i fremtidens byggeri, da bygninger skal kunne bruges nu og her såvel som ændres og renoveres i fremtiden.

Bæredygtigt byggeri med fokus på midlertidighed, flytbarhed og fleksibilitet

30. januar 2024

Bæredygtigt byggeri med fokus på midlertidighed, flytbarhed og fleksibilitet

”Samfundet ændrer sig hele tiden, hvilket er med til at udvikle og ændre vores behov for bygninger. Derfor bør vi bygge mere fleksibilitet og muligheden for at flytte tingene, i stedet for at insistere på at gøre det på den traditionelle måde”.