Danmark går i front mod madspild på globalt plan

28. april 2021

Danmark går i front mod madspild på globalt plan

Danmark har netop fået igennem, at der skal udarbejdes internationale standarder for at reducere madspild. Samtidigt har Dansk Standard sikret sig en plads for bordenden, hvilket betyder, at Danmark kan sikre et højt ambitionsniveau og at danske virksomheder får den konkurrencemæssige fordel ved at være med til at sætte fremtidens markedskrav.

På globalt plan spildes hvert år 1,6 milliarder ton mad, og det udgør et stort problem for klima og miljø.

- Madspild spiller en kæmpe rolle i verdens klimaudfordring. Jeg er super stolt af, at vi i Danmark på denne måde underbygger vores førerposition, når det handler om at tage problemet med madspild seriøst og bidrage til at finde løsninger. En fælles ISO-standard har potentiale til at blive den afgørende brik, der gør det muligt for verdenssamfundet at bekæmpe madspild i fællesskab, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

De internationale standarder skal udvikles i ISO, der har 164 medlemslande fra hele verden. Danmark kommer til at spille en afgørende rolle i at forme retningen for de kommende krav og retningslinjer. Det er nemlig lykkedes Dansk Standard at få tildelt sekretariatet og retten til at udpege en formand, og dermed styringen af standardiseringsarbejdet.

- Styrken ved netop at lave globale standarder er, at vi får lavet nogle retningslinjer, der går på tværs af lande og forsyningskæder. Verdens fødevareproduktion er nemlig i dag meget mere international, end de fleste af os måske lige tænker over. Derfor er der brug for fælles globale løsninger, og vi har i Danmark et stort ansvar for at gå forrest, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

For at kunne reducere madspild, er der brug for konkrete redskaber og målemetoder til virksomheder og organisationer, der kan hjælpe dem med at reducere, registrere og dokumentere deres indsats.

- Som noget af det første har vi fra dansk side foreslået, at der skal udvikles en ledelsesstandard om madspild og en standard for målemetoder og definitioner. Dermed får virksomhederne nogle konkrete principper og redskaber til, hvordan de kan reducere deres madspild i alle dele af produktionskæden, siger Maibritt Agger.

Standarderne skal sikre en fælles forståelse af, hvad madspild vil sige og hvordan det måles, så det bliver lettere at sammenligne og sætte mål på tværs af organisationer og lande.

Når Danmark kommer til at sidde for bordenden i arbejdet, giver det mulighed for både at sikre et højt ambitionsniveau og nogle konkurrencemæssige fordele for den danske fødevarebranche.

- Hvis vi skal have det fulde udbytte af det kommende arbejde, kræver det, at de danske aktører fra hele værdikæden – som fx fødevareproducenter, supermarkeder, myndigheder og NGO’er - går aktivt ind i arbejdet og er med til at sikre et højt ambitionsniveau på baggrund af Danmarks i forvejen stærke position på området, slutter Maibritt Agger.

Arbejdet med de internationale standarder starter op inden for få uger, og alle med interesse for området har mulighed for at deltage og dermed få indflydelse på fremtidens marked.

Vil du vide mere om arbejdet og muligheden for at få indflydelse på de kommende standarder? Kontakt Carina Dalager på cad@ds.dk.

 

Kontakt

Carina Dalager
Carina Dalager Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: cad@ds.dk
T: 39966142

Se også

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar.

20. juli 2021

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar.

For mere end en milliard mennesker i verden, der lever med en form for handicap, kan det være en udfordring at tage ud at rejse. Derfor har ISO udviklet en standard, der skal hjælpe turistindustrien med at gøre rejser tilgængelige for alle.

Sådan får du et CE-mærke

13. juli 2021

Sådan får du et CE-mærke

CE-mærkning handler ikke kun om at sætte et CE-mærke på et produkt. Når du CE-mærker, påtager du dig samtidig ansvar for, at dit produkt overholder loven – uanset om du er producent, leverandør eller forhandler. På disse sider guider vi dig til, h...

Nye internationale whistleblower-guidelines på trapperne

01. juli 2021

Nye internationale whistleblower-guidelines på trapperne

En ny lov om beskyttelse af whistleblowere er netop blevet vedtaget og betyder bl.a., at alle danske virksomheder med 50 eller flere medarbejdere skal have en whistleblowerordning. Det er derfor på det helt rigtige tidspunkt, at ISO kommer på bane...

Nye europæiske retningslinjer skal sikre corona-fri ferie

01. juli 2021

Nye europæiske retningslinjer skal sikre corona-fri ferie

COVID-19-pandemien er gået hårdt ud over turismen. Derfor har man på europæisk plan udviklet en ny guideline til turismebranchen, der skal være med til at sikre, at der er styr på corona-tiltagene.