Danmark går i front mod madspild på globalt plan

28. april 2021

Danmark går i front mod madspild på globalt plan

Danmark har netop fået igennem, at der skal udarbejdes internationale standarder for at reducere madspild. Samtidigt har Dansk Standard sikret sig en plads for bordenden, hvilket betyder, at Danmark kan sikre et højt ambitionsniveau og at danske virksomheder får den konkurrencemæssige fordel ved at være med til at sætte fremtidens markedskrav.

På globalt plan spildes hvert år 1,6 milliarder ton mad, og det udgør et stort problem for klima og miljø.

- Madspild spiller en kæmpe rolle i verdens klimaudfordring. Jeg er super stolt af, at vi i Danmark på denne måde underbygger vores førerposition, når det handler om at tage problemet med madspild seriøst og bidrage til at finde løsninger. En fælles ISO-standard har potentiale til at blive den afgørende brik, der gør det muligt for verdenssamfundet at bekæmpe madspild i fællesskab, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

De internationale standarder skal udvikles i ISO, der har 164 medlemslande fra hele verden. Danmark kommer til at spille en afgørende rolle i at forme retningen for de kommende krav og retningslinjer. Det er nemlig lykkedes Dansk Standard at få tildelt sekretariatet og retten til at udpege en formand, og dermed styringen af standardiseringsarbejdet.

- Styrken ved netop at lave globale standarder er, at vi får lavet nogle retningslinjer, der går på tværs af lande og forsyningskæder. Verdens fødevareproduktion er nemlig i dag meget mere international, end de fleste af os måske lige tænker over. Derfor er der brug for fælles globale løsninger, og vi har i Danmark et stort ansvar for at gå forrest, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

For at kunne reducere madspild, er der brug for konkrete redskaber og målemetoder til virksomheder og organisationer, der kan hjælpe dem med at reducere, registrere og dokumentere deres indsats.

- Som noget af det første har vi fra dansk side foreslået, at der skal udvikles en ledelsesstandard om madspild og en standard for målemetoder og definitioner. Dermed får virksomhederne nogle konkrete principper og redskaber til, hvordan de kan reducere deres madspild i alle dele af produktionskæden, siger Maibritt Agger.

Standarderne skal sikre en fælles forståelse af, hvad madspild vil sige og hvordan det måles, så det bliver lettere at sammenligne og sætte mål på tværs af organisationer og lande.

Når Danmark kommer til at sidde for bordenden i arbejdet, giver det mulighed for både at sikre et højt ambitionsniveau og nogle konkurrencemæssige fordele for den danske fødevarebranche.

- Hvis vi skal have det fulde udbytte af det kommende arbejde, kræver det, at de danske aktører fra hele værdikæden – som fx fødevareproducenter, supermarkeder, myndigheder og NGO’er - går aktivt ind i arbejdet og er med til at sikre et højt ambitionsniveau på baggrund af Danmarks i forvejen stærke position på området, slutter Maibritt Agger.

Arbejdet med de internationale standarder starter op inden for få uger, og alle med interesse for området har mulighed for at deltage og dermed få indflydelse på fremtidens marked.

Vil du vide mere om arbejdet og muligheden for at få indflydelse på de kommende standarder? Kontakt Carina Dalager på cad@ds.dk.

 

Kontakt

Carina Dalager
Carina Dalager Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: cad@ds.dk
T: 39 96 61 42

Se også

Biodiversitet er liv, også for forretningen

07. marts 2023

Biodiversitet er liv, også for forretningen

Den 6. masseuddøen af plante- og dyrearter har store konsekvenser for os mennesker. For vores fødevaresikkerhed, sundhed, sikkerhed og økonomi. Det haster med at stoppe den og det kræver en stor, samlet, koordineret og aftalt indsats på tværs af l...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

27. januar 2023

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

Klæder skaber folk. Og mode har altid været toneangivende for de trends, som forbrugerne følger. Derfor er det godt nyt, når mode og tekstiler også handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. For således kan cirkulære klæder skabe folk, som unde...

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

27. januar 2023

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

En helt ny standard for trampolinparker skal reducere antallet af alvorlige ulykker, så både børn, unge og voksne kan hoppe og bevæge sig sikkert og være aktive sammen.