Test skal dokumentere kvalitet i genbrugte byggekomponenter

16. april 2021

Test skal dokumentere kvalitet i genbrugte byggekomponenter

Dansk Standard er med i et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle metoder til at teste og dokumentere kvaliteten af genbrugsbeton, -stål og -træ. Målet er at åbne for mere genbrug og nedbringe byggeriets klimabelastning.

Genbrug af byggekomponenter af beton, stål og træ kan give et markant bidrag til en bæredygtig udvikling i byggeriet og skabe grobund for nye virksomheder. I et nyt Grand Solution-forskningsprojekt, BusinessReuse forankret på DTU, vil et konsortium udvikle metoder til at teste og dokumentere kvaliteten af genbrugte byggekomponenter. Projektet støttes med 10,6 mio. kr. af Innovationsfonden og Realdania.

- Genbrug af byggekomponenter rummer et stort potentiale for at reducere CO2-udledningen og trækket på naturressourcer. I dag genanvendes 85 procent af byggekomponenter som nedbrudte materialer. Men ved at udvikle tests, som kan beskrive og dokumentere byggekomponenters kvalitet, kan vi åbne for direkte genbrug af hele bygningsdele og dermed bevare den værdi og energi, som allerede er anvendt til at fremstille komponenterne, siger professor i bæredygtige byggematerialer Lisbeth M. Ottosen, som leder forskningsprojektet.

Test af byggematerialer

Konsortiet bag forskningsprojektet, som ud over DTU består af Dansk Standard, Gate 21, Center for Små og Mellemstore Virksomheder Aarhus Universitet, Lendager Group, Rambøll Danmark A/S og Adsbøll Renovering A/S, vil udvikle et klassificeringssystem for brugte bygningskomponenter.

Klassificeringen skal baseres på standardiserede krav til, hvad komponenter af beton, træ og stål skal leve op til for at kunne genbruges i byggeri. Og i projektet skal parterne udvikle metoder til at teste komponenternes kvalitet efter de fastlagte kriterier. Forskerne vurderer blandt andet, at metoder til test af byggekomponenter kan baseres på ikke-destruktive undersøgelser med ultralyd og elektrisk strøm, som kan belyse komponenternes tekniske egenskaber, såsom styrke og eventuelt stadie for nedbrydning.

De nye standardiserede krav og testmetoder afprøves i forskningsprojektet i fuldskalaforsøg, som skal dokumentere metoderne og få data for, hvilken værdi de genanvendte byggekomponenter har, hvis de bliver vurderet i en livscyklusanalyse (LCA) eller en analyse af en bygnings levetidsomkostninger (LCC). Alle data, nye testmetoder og nyt klassificeringssystem skal indarbejdes i det almene tekniske fælleseje, som er hjørnestenen i byggeriets kvalitetssystem.

Ny industri for genanvendelse

Forskerne bag projektet vurderer, at udviklingen af nye testmetoder kan danne grundlag for en række nye virksomheder, som beskæftiger sig med genanvendelse af byggematerialer. Alene i Danmark anslås genanvendelse af bygningskomponenter og -materialer at ville udgøre en nettoværdi på 100-150 mio. euro i 2035.

De klassifikationssystemer og testmetoder, der udvikles i forskningsprojektet, vil indgå som dansk bidrag til udvikling af fælleseuropæiske standarder i den nye europæiske tekniske komité under CEN om cirkulær økonomi i byggeriet og anlæg, som ledes af Dansk Standard. Læs mere her: www.ds.dk/cirkbyg. Forskningsprojektet er på forkant i forhold til standarder for genbrug af byggematerialer og vil dermed kunne føre til eksport af dansk knowhow og skabe nye job og vækst.

Branchen med på råd

Øget genbrug af materialer i byggeriet og brug af ikke destruktive test, gør det nødvendigt at afklare hvilke krav til dokumentation og funktion, der er nødvendige. Derfor indbydes byggeriets parter til at indgå i et advisory board, og vil løbende blive inddraget i arbejdet med at kortlægge både potentialer og barrierer, og opnå en fælles forståelse for krav til dokumentation.

Vil du vide mere om fremtidens standarder for cirkulær økonomi

Dansk Standard er udpeget af CEN til at lede og drive en ny europæisk teknisk komité for cirkulær økonomi i byggeriet (CØB), hvor fremtidens fælles standarder skal udvikles. Resultater fra forskningsprojektet kan indgå som dansk bidrag til udvikling af europæiske standarder, der kan fremme den cirkulære omstilling af byggeri og anlæg og forme fremtidens marked. Alle har mulighed for at deltage i arbejdet med at udvikle de kommende standarder.

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.