Kom godt i gang med parkour

06. maj 2021

Kom godt i gang med parkour

Parkour dyrkes ikke bare i det naturlige eller urbane rum af unge entusiaster, men også af bl.a. børn og familier i klubber og på parkourbaner, hvor man er nødt til at tage højde for brugernes sikkerhed. DS-håndbogen for parkour giver introduktion til disciplinen og vejledning til design af redskaber og baner.

Parkour begyndte som en disciplin, hvor man skulle tilpasse sine bevægelser til det miljø, man befandt sig i, og skulle passere enhver forhindring, der lå på ens vej. Nu er parkour blevet en hastigt voksende sportsgren, både blandt unge og børn og sågar deres forældre, hvor disciplinen bl.a. bruges til at styrke ens kompetencer gennem leg.

- DS-håndbogen for parkour giver en introduktion til disciplinen, træningen og historien, der ligger bag, for at forstå den eksplosive udvikling, parkour har gennemgået, samt hvordan det fx har påvirket det danske idrætsbillede. Samtidig får du en vejledning til, hvordan redskaberne bør designes for at skabe funktionelle og sikre forhold for udøverne, fortæller Mikkel Rugaard. Mikkel er arkitekt og designer og indehaver af virksomheden Mikkel Rugaard STUDIO & WORKS, hvor han arbejder med at skabe gode, funktionelle rum og mødesteder for især fysisk aktivitet. Han er desuden tidligere direktør i parkour-organisationen Street Movement, medforfatter på standarden DS/EN 16899 for parkourredskaber og forfatter til den her omtalte DS-håndbog 198:2019 – introduktion til parkour.

Se muligheder fremfor begrænsninger

Parkour handler om at se muligheder og udfordringer, hvor andre ser begrænsninger. Det gælder om at bevæge sig gennem omgivelserne, uanset forhindringer på vejen, på en måde som både kan være naturlig og effektiv, men også udfordrende og kreativ. Styrke, balance, koordination og selvtillid er essentielle elementer i træningen, og det er afgørende, at udøverne øver sig i risikohåndtering og lærer deres egne evner og begrænsninger at kende, så de undgår at udsætte sig selv for unødvendige risici og skader.

- Men når man skal designe redskaber og baner til parkour, er det ikke nok at tænke, at parkour-udøverne har styr på det, de laver, og kan tage vare på sig selv. Funktionalitet og hensyn til sikkerhed er en balancegang, når man konstruerer og designer parkourredskaber og -baner. Ofte er de offentligt tilgængelige, og man skal forvente, at de vil blive brugt af alle - også nybegyndere og andre, som slet ikke kender noget til parkour i forvejen, forklarer Mikkel Rugaard.

DS-håndbogen tager udgangspunkt i standarden DS/EN 16899 for parkourredskaber og forklarer nogle af de vigtigste tekniske forhold omkring standarden for parkourudstyr. Samtidigt forklarer håndbogen også rationalet bag disse forhold, samt hvordan de relaterer sig til at skabe konstruktive og sikre forhold for en fortsat udvikling og udbredelse af disciplinen parkour.

Håndbogen henvender sig til alle, som ønsker en kortfattet introduktion til parkour. Der fokuseres både på, hvordan man arbejder målrettet med disciplinen og den pædagogiske dimension, men især hvad der relaterer sig til design af og omgang med redskaber og faciliteter.

Køb DS-håndbog 198:2019 i Dansk Standards webshop.

 

Kontakt

Mette Juul Sandager
Mette Juul Sandager Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: mjs@ds.dk
T: 39 96 62 05

Se også

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...