10. maj 2021
Den danske standard DS 490, Lydklassifikation af boliger, sætter rammerne for, hvordan lydforhold i boligbyggeri bliver klassificeret i Danmark. Det sker gennem et klassifikationssystem for den akustiske kvalitet med de seks lydklasser; A, B, C, D, E og F, som beskriver de kriterier, der skal opfyldes for at opnå lydklassificering. Lydklasserne definerer bl.a. grænseværdierne for luftlydisolation, trinlydniveau, og efterklangstid samt støj indendørs fra trafik og tekniske installationer. En lydklasse dokumenteres ved målinger efter metoder, som er beskrevet i DS 490.
Et godt indeklima i forhold til lyd defineres bl.a. ud fra fravær af støjgener fx fra naboer samt de førnævnte faktorer, og at akustikken er tilpasset anvendelsen. Derfor er lyd en væsentlig faktor ved opførelse eller renovering af boliger.
Lydklasse C svarer til byggelovgivningens minimumskrav til lydforhold i nyt boligbyggeri. Men selv om lydklasse C er byggelovgivningens minimumskrav, mener Birgit Rasmusen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København, at man faktisk i langt højere grad bør tilstræbe bedre lydforhold. Lydforholdene bør svare til lydklasse A for nye rækkehuse og lydklasse B for nye etageboliger - ikke mindst for de mange nye luksusboliger, der i disse år bygges ved havnefronterne i landets større byer.
- I Danmark er der godt 1 mio. etageboliger, og under 10 % kan forventes at overholde de nugældende lydkrav. Ca. 400.000 etageboliger er betonelementbyggeri svarende til lydklasse D. De resterende ca. 600.000 etageboliger, hvoraf de fleste har træetageadskillelser, er bygget, før der var lydkrav i bygningsreglementet, og de vurderes til at have en lydkvalitet svarende til lydklasse E og F og altså langt under gældende lydkrav for nybyggeri, fortæller Birgit Rasmussen.
Den standardiserede lydklassifikation, som er angivet i DS 490, gør det lettere for byggeriets parter at specificere lydforhold i boliger.
Men hvad er en lydklasse egentlig? Det holder Dansk Standard og Dansk Akustisk Selskab et webinar om, hvor byggeriets parter vil få en introduktion til alle lydklasser i standarden, hvoraf klasse E og F er nye i 2018-udgaven af DS490 for at kunne klassificere ældre boliger. I forhold til bygningsreglementet vil der dog primært være fokus på lydklasse C samt de højere lydklasser A og B.
På webinaret vil der ligeledes være fokus på dokumentation for overholdelse af kravene til lydforhold.
Sæt akustisk kvalitet på dagsordenen og deltag i webinaret d. 22. juni: ”Bliv klogere på lydklassifikation af boliger i henhold til DS490, og krav i BR18”
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...
Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.
Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...
Processen med at overgå til de grønlandske annekser til eurocodes er kommet et stort skridt videre, og dokumenterne kan allerede nu tilgås på Dansk Standards hjemmeside.