Lydforhold i boliger er væsentlige for indeklimaet

10. maj 2021

Lydforhold i boliger er væsentlige for indeklimaet - også for hjemmekontoret

Gode lydforhold er en væsentlig del af et godt indeklima. I takt med blandt andet at flere arbejder hjemmefra, er der kommet fornyet fokus på lydklassifikation af boliger. Selve klassifikationssystemet er defineret i standarden DS 490, som BR18 henviser til.

Den danske standard DS 490, Lydklassifikation af boliger, sætter rammerne for, hvordan lydforhold i boligbyggeri bliver klassificeret i Danmark. Det sker gennem et klassifikationssystem for den akustiske kvalitet med de seks lydklasser; A, B, C, D, E og F, som beskriver de kriterier, der skal opfyldes for at opnå lydklassificering. Lydklasserne definerer bl.a. grænseværdierne for luftlydisolation, trinlydniveau, og efterklangstid samt støj indendørs fra trafik og tekniske installationer. En lydklasse dokumenteres ved målinger efter metoder, som er beskrevet i DS 490.

Et godt indeklima i forhold til lyd defineres bl.a. ud fra fravær af støjgener fx fra naboer samt de førnævnte faktorer, og at akustikken er tilpasset anvendelsen. Derfor er lyd en væsentlig faktor ved opførelse eller renovering af boliger.

Lydklassen bør være bedre end minimumskravene

Lydklasse C svarer til byggelovgivningens minimumskrav til lydforhold i nyt boligbyggeri. Men selv om lydklasse C er byggelovgivningens minimumskrav, mener Birgit Rasmusen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København, at man faktisk i langt højere grad bør tilstræbe bedre lydforhold. Lydforholdene bør svare til lydklasse A for nye rækkehuse og lydklasse B for nye etageboliger - ikke mindst for de mange nye luksusboliger, der i disse år bygges ved havnefronterne i landets større byer.

- I Danmark er der godt 1 mio. etageboliger, og under 10 % kan forventes at overholde de nugældende lydkrav. Ca. 400.000 etageboliger er betonelementbyggeri svarende til lydklasse D. De resterende ca. 600.000 etageboliger, hvoraf de fleste har træetageadskillelser, er bygget, før der var lydkrav i bygningsreglementet, og de vurderes til at have en lydkvalitet svarende til lydklasse E og F og altså langt under gældende lydkrav for nybyggeri, fortæller Birgit Rasmussen.

Gratis webinar om lydklassifikation efter DS 490

Den standardiserede lydklassifikation, som er angivet i DS 490, gør det lettere for byggeriets parter at specificere lydforhold i boliger.

Men hvad er en lydklasse egentlig? Det holder Dansk Standard og Dansk Akustisk Selskab et webinar om, hvor byggeriets parter vil få en introduktion til alle lydklasser i standarden, hvoraf klasse E og F er nye i 2018-udgaven af DS490 for at kunne klassificere ældre boliger. I forhold til bygningsreglementet vil der dog primært være fokus på lydklasse C samt de højere lydklasser A og B.

På webinaret vil der ligeledes være fokus på dokumentation for overholdelse af kravene til lydforhold.

Sæt akustisk kvalitet på dagsordenen og deltag i webinaret d. 22. juni:Bliv klogere på lydklassifikation af boliger i henhold til DS490, og krav i BR18

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.