Nye krav til belysning ved arbejdspladser

07. maj 2021

Nye krav til belysning ved arbejdspladser

Den nye revision af standarden DS/EN 12464-1, der stiller krav til belysning af indendørs arbejdspladser og som indgår i bygningsreglementet BR18, er nu på trapperne. Det medfører en række ændringer, som får betydning for alle, der arbejder med projektering af lys.

Den længe ventede revision af standarden DS/EN 12464-1 forventes at udkomme i starten af andet halvår 2021 og indeholder en række nye krav til belysning af indendørs arbejdspladser.

- Hvis du arbejder med belysning, er der en række krav i BR18 der skal overholdes, som gælder både for nybyggeri og renovering. De væsentligste krav finder du i standarden DS/EN 12464-1, så den er altså vigtig at sætte sig ind i, hvad enten man er arkitekt, installatør, lysdesigner, bygherre eller rådgivende ingeniør, siger Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Anvendelse af DS/EN 12464-1 er et krav i bygningsreglementet BR18, og der henvises i dag til den eksisterende udgave af standarden, der sammen med et nationalt anneks udgør grundlaget for projektering af lys. Ved ikrafttrædelse af den reviderede udgave af DS/EN 12464-1 bortfalder anvendelse af det nationale anneks DK NA.

- Der er sikret en overgangsordning frem til årsskiftet, hvor det vil være muligt både at projektere efter det nuværende grundlag, dvs. standarden fra 2011 plus det nationale anneks, eller efter den nye udgave af standarden uden nationalt anneks. Det nationale anneks trækkes således tilbage ved årsskiftet, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

Mange væsentlige ændringer

Den nye version af standarden DS/EN 12464-1 indeholder en række væsentlige ændringer, der skal sikre design af bedre lys på arbejdspladserne. Dansk Center for Lys og Dansk Standard har udgivet en branchevejledning til den kommende DS/EN 12464-1:2021 – Lys og belysning. Den kan anvendes i overgangen fra den gamle version til den nye, og giver et kortfattet indblik i ændringer og krav i den nye revision af standarden DS/EN 12464-1:2021.

- Standarden har gennemgået en gennemgribende revision. Der har været markant dansk deltagelse i denne revision, og der er flere ændringer, der udspringer af de danske tilbagemeldinger. Bl.a. har det været et stort ønske at imødekomme behov for særlige synsforhold afhængig af arbejdssituationer, opgaver og synsevne. Dette er introduceret med det nye begreb ”context modifiers”, der indgår i tabellerne, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

I tabellerne er ligeledes inkluderet elementer som eksempelvis cylindrisk belysning samt belysningsstyrker på lofter og vægge, og det vil fremadrettet være et krav at anvende tabelmetoden til bestemmelse af ubehagsblænding. Som noget nyt er der desuden indført et afsnit om lysdesign, som omhandler krav, overvejelser og tiltag i forbindelse med lysdesign og projektering af belysningsanlæg i forskellige situationer.

Vil du vide mere om den nye standard for belysning?

Den nye version af standarden DS/EN 12464-1 forventes at udkomme i juli på engelsk, og senere på året vil den blive udgivet på dansk.

Den nye branchevejledning, som netop er udgivet, giver et indblik i ændringer og krav i DS/EN 12464-1:2021. Vejledningen findes her.

Du kan også allerede nu sætte kryds i kalenderen den 9. september, hvor dansk standard i samarbejde med Dansk Center for Lys, IVE Rådgivning og Bolig- og Planstyrelsen vil give et indblik i den nye standard og koblingen til lovgivningen, BR18.

Ultimo september planlægger Dansk Standard desuden i samarbejde med Dansk Center for lys at afholde et ”Kom godt i gang med den nye revision af DS/EN 12464-1”-kursus. Mere information om dette vil fremgå af dansk standards kursuskalender i juni.

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.