Fodboldens ukendte standarder

28. juni 2021

Fodboldens ukendte standarder

Der findes masser af kendte og mindre kendte regler, som spillerne skal følge på banen ved EM i fodbold. Men det er nok de færreste der ved, at internationale standarder også er med på banen og sætter krav til alt lige fra længden på græsstråene til pladsen mellem sæderækkerne.

I disse uger kigger hele verden med, når spillerne fra 24 forskellige europæiske lande løber på banen til EM i fodbold. Men det er ikke kun de toptunede atleter, der har indflydelse på en af årets største sportsbegivenheder – standarder spiller en større rolle, end de fleste nok lige er klar over. 

Læs med og bliv klogere på fodboldens ukendte standarder her:

  • Hvis fodboldmålet er fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 748, vil overliggeren kun give efter maksimalt 1 cm, når bolden rammer. Ifølge standarden skal fodboldmålet måle 7,32 x 2,44 meter.
  • Ifølge DS/EN 13200-4 skal pladsen mellem et sæde i en række og det tilsvarende sæde i rækken foran være mindst 30 cm. Standarden kræver, at et sæde kan bære en vægt på 2.000 kg. og være mindst 40 cm dybt og 50 cm bredt.
  • Ifølge eksperter, bør banens græsstrå være 23 mm høje. Men hvordan måles det? Den europæiske standard DS/EN 12233 bruges. Den angiver en prøvningsmetode til beregning af græshøjden med et særligt letvægtsværktøj, som dybest set er en rund, bevægelig skive, der sidder på en målestok. Målingen angiver afstanden fra yderspidsen af målestokken, som hviler på jorden, og skiven, der hviler på toppen af stråene.
  • Gode målmandshandsker overholder kravene i den europæiske standard, DS/EN 16027. Ifølge denne standard må handsker ikke udvide sig mere end 20 mm, selv under betydelig kraftpåvirkning. Derfor kan handskerne aldrig glide af målmandens hænder.
  • Hvis benskinnen overholder kravene i DS/EN 13061, får fodboldspillerne blot nogle knubs. Prøvninger giver garanti for højeste sikkerhed. Efter at have være udsat for spark må en benskinne ikke glide mere end 15 mm eller få større buler end 25 mm.
  • Det er soleklart, at banen skal være godt belyst, og det findes der selvfølgelig også en standard for: DS/EN 12193, som i øvrigt også indeholder oplysninger om opstilling af belysning for tv-kameraer.

Standarder spiller altså en vigtig rolle ved EM i fodbold – både indenfor og udenfor banen. Det kan du jo tænke over, næste gang Kasper Dolberg scorer et mål for Danmark. God kamp.

 

Kontakt

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...