20. juli 2021
Standarden ISO 21902 Turisme og relaterede services – Tilgængelig turisme for alle – Krav og anbefalinger indeholder krav og retningslinjer til at facilitere lige muligheder for turismeoplevelser for alle uanset alder og evner. Dette inkluderer alle, der måske oplever problemer med tilgængelighed eller har specifikke behov, såsom ældre og mennesker, der lever med et handicap.
- Denne standard er lidt revolutionerende, idet den omhandler den rejsendes færden fra start til slut. Netop det at kunne planlægge sin rejse med transportskifte, fx fra tog til fly og igen til taxa eller bus på en tilgængelig måde, er nyt. At kunne få overblik over infrastrukturen og planlægge sine besøg på forskellige turistdestinationer, opholds- og oplevelsessteder på en tryg måde, giver den enkelte turist og aktør en god oplevelse for begge parter. De udfordringer, mange har, er bl.a. noget så almindeligt som tilgængelighed til billetautomater, biografer, elevatorer, skiltning og information, restaurantbesøg, toiletter, udendørs aktiviteter, museer, indendørs indretning og anvendelsen af sikre belægninger, siger Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Standarden kommer lige efter den nyligt udgivne DS/CEN/CWA med europæiske retningslinjer til turismeindustrien om forebyggelse af spredning af COVID-19, hvilket sammenlagt gør, at ikke kun den genopstartede turismebranche, men også offentlige instanser nu har et godt værktøj til at forbedre tilgængeligheden og forholdene for alle, der rejser hele året rundt i eget land såvel som eksternt, uanset fysiske, psykiske, sensitive, kognitive, kulturelle eller aldersmæssige udfordringer.
- Den nye standard er et godt værktøj til de virksomheder, som gerne vil forbedre og udvikle deres tilbud til gæster. Rejsende med handicap er mindst lige så forskellige som alle andre, og standarden kan være med til at sikre, at virksomhederne får tænkt på alle relevante forhold og taget stilling til, om det er noget man kan og vil arbejde videre med. Standarden indeholder både konkrete krav til tilgængeligheden, men der er også en masse tips til ledelsen og personalet samt den information, man præsenterer kunderne for, siger Ulla Kramer, sekretariatsleder i God Adgang og fortsætter:
- For så vidt angår gode værktøjer til turisterhvervet indenfor turisme for alle har vi i Danmark været godt med i en del år. Dansk Standard udviklede grundlaget for den danske mærkeordning God Adgang i 2002, og i forhold til den nye standard er disse kriterier og anbefalinger stadig aktuelle i forhold til den del, der drejer sig om de fysiske adgangsforhold. God Adgang registrerede steder arbejder således allerede med en del af de kriterier, som foreslås i den nye standard. Og det er jo helt i standardens ånd om konsistens, klarhed og sammenlignelighed på tværs af landegrænserne.
Formålet med den nye standard er at imødekomme enhver, der er involveret i eller berørt af turisme. Det inkluderer nationale turistadministrationer, -bestyrelser, kommuner og offentlige enheder med ansvar for infrastrukturpolitikker, udvikling og lovmæssige samt regulerende beføjelser. Ydermere vil standarden, udover for turisterne selv, være til gavn for alle rejse- og turismevirksomheder såsom rejsearrangører og rejsebureauer, transportudbydere, overnatningsfacilitatorer og catering samt supportaktører såsom arkitekter, informations- og kommunikationsudviklere.
Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.
CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...
I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.