Nye europæiske retningslinjer skal sikre corona-fri ferie

01. juli 2021

Nye europæiske retningslinjer skal sikre corona-fri ferie

COVID-19-pandemien er gået hårdt ud over turismen. Derfor har man på europæisk plan udviklet en ny guideline til turismebranchen, der skal være med til at sikre, at der er styr på corona-tiltagene.

Nu er der hjælp at hente for turismevirksomheder, der gerne vil vise, at de tager corona-pandemien alvorligt. En ny fælles europæisk guideline til, hvordan man kan åbne turismen sikkert og forsvarligt, er nemlig netop blevet lanceret.

De nye fælles europæiske retningslinjer skal hjælpe virksomhederne med at opbygge tiltag, der reducerer spredningen af pandemien. Det handler således om at gøre branchen mere robust ved at sikre en fælles tilgang til sundheds- og sikkerhedsforhold, fx kapacitet, afstand og hygiejnetiltag, og ved at opbygge en stærkere risikostyring og et bedre beredskab, så det bliver nemmere at navigere i en konstant forandringstid og hurtigt sadle om ved fx corona-udbrud. Retningslinjerne er fleksible, så der nemt kan skrues op og ned for tiltagene og gælder alt fra indkvartering og turisttransport til strande, forlystelsesparker og museer.

Vejledning og huskelister

- Retningslinjerne giver konkrete redskaber og vejledning til, hvordan man kan drive sin turismevirksomhed på en sikker måde. Samtidigt gives checklister til at huske mange af de ting, der skal gøres før og under en pandemi. Det er fx sikring af korrekt information, oplæring af personale og ikke mindst, hvad der skal gøres, og hvem der skal kontaktes, hvis der findes smitte blandt gæster, så man forhindrer virusspredning blandt ansatte, turister og lokalbefolkning, siger Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Nu, hvor der er genåbnet for turister i mange europæiske lande, skal retningslinjerne implementeres i praksis, hvilket mange aktører allerede er i gang med rundt om i Europa. De kan være med til at skabe tryghed og sikkerhed for forbrugerne og dermed øge rejse- og oplevelseslysten i både ind- og udland.  Samtidigt kan retningslinjerne fremadrettet være med til at skabe større robusthed i turismebranchen.

Både Dansk Erhverv, Dansk Industri og Forbrugerrådet Tænk bakker op om det nye tiltag.

- Fælles retningslinjer kan gøre det lettere for de enkelte turismeaktører at få overblik over og styr på de tiltag, der skal tages i forhold til corona, så de ikke selv hver især skal opfinde den dybe tallerken, siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

- Danske turismevirksomheder har vist, de kan indrette sig sundhedsmæssigt forsvarligt og tilbyde gæsterne en tryg oplevelse. Med de fælles retningslinjer bliver det muligt for virksomhederne at signalere det tydeligt til både danske og udenlandske gæster eller samarbejdspartnere, siger vicedirektør Henriette Søltoft i DI.

Kig efter mærket på ferien

I flere europæiske lande kan de turismevirksomheder, der lever op til de nye retningslinjer, desuden dokumentere det ved hjælp af en mærkningsordning. Det betyder, at man som turist i Europa kan kigge efter mærket, når man er på ferie, og dermed betrygges i, at det er et trygt og sikkert sted at være, og at der er styr på tingene i forhold til corona.

- Retningslinjerne kan hjælpe med at gøre det mere sikkert og trygt for forbrugerne, der gerne vil ud at opleve verden igen. Og samtidigt er et fælles mærke et vigtigt genkendeligt symbol for turismen i forhold til pandemier, som gør det lettere for forbrugerne at se, at her er der taget de rette tiltag i forhold til corona, siger Sine Jensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.  

De nye europæiske retningslinjer for sundhed og sikkerhed skal ses som et supplement til nationale sundhedsretningslinjer og andre branchespecifikke retningslinjer. De er udarbejdet af de europæiske standardiseringsorganisationer sammen med aktører fra turismebranchen i de enkelte lande. Arbejdet er initieret på opfordring fra EU Kommissionen for at understøtte åbningen af turismesæsonen i Europa i sommeren 2021.

Læs mere her:

Krav og retningslinjer til turismeindustrien om forebyggelse af spredning af COVID-19, CWA 5643 Del 1 og 2, er oversat til dansk og kan købes hos Dansk Standard (Pris kr. 149,00 ekskl. moms) her: https://webshop.ds.dk/da-dk/s%c3%b8gning?q=DS%2FCWA+5643

 

Kontakt

Helle Harms
Helle Harms Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: hh@ds.dk
T: 39966321

Se også

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

24. september 2021

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

Den 27. september er det World Tourism Day - en årlig begivenhed, der begyndte i 1980, og som skal fremme bevidstheden om turismens sociale, kulturelle, politiske og økonomiske værdi. I de senere år har begivenheden desuden sat fokus på den værdi,...

26. august 2021

Video: Cirkulær økonomi inden for textiler

Se eller gense webinaret om, hvordan standarder kan være med til at understøtte den cirkulære omstilling, og hvordan du kan få indflydelse på fremtidens markedskrav på området.

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

13. august 2021

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

Nu tages der et vigtig skridt for klimaet – der skal nemlig sættes fælles europæiske standarder for cirkulær økonomi indenfor textiler. Textiler er en kæmpe klimabelastning, og der er derfor hårdt brug for, at vi bliver bedre til at genbruge og re...

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar

20. juli 2021

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar.

For mere end en milliard mennesker i verden, der lever med en form for handicap, kan det være en udfordring at tage ud at rejse. Derfor har ISO udviklet en standard, der skal hjælpe turistindustrien med at gøre rejser tilgængelige for alle.