Sådan får du et CE-mærke

13. juli 2021

Sådan får du et CE-mærke

CE-mærkning handler ikke kun om at sætte et CE-mærke på et produkt. Når du CE-mærker, påtager du dig samtidig ansvar for, at dit produkt overholder loven – uanset om du er producent, leverandør eller forhandler. På disse sider guider vi dig til, hvordan du kommer i gang.

Skal dine produkter CE-mærkes?

Legetøj, maskiner og elektriske apparater er alle eksempler på produkter, der skal CE-mærkes. Fælles for dem er, at de hører under et af de direktiver, som EU har vedtaget CE-mærkning for. Under hvert produktdirektiv er der en række produktgrupper; fx er hejse- og løftetilbehør en produktgruppe under maskindirektivet.</3>

Hvorfor skal man CE-mærke?

CE-mærket er et led i EU’s ønske om at skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene. Ved at stille ens krav til produkter gennem EU-lovgivning (direktiver) reducerer man tekniske handelshindringer. Samtidig sikrer man, at de nationale myndigheder i et enkelt EU-land ikke kan stille strengere krav til et produkt end de krav, der er formuleret i det pågældende direktiv.

Hvad betyder CE-mærket?

CE-mærket er en erklæring om, at produktet lever op til direktivernes og standardernes krav. CE-mærket er altså ikke et kvalitetsmærke, men kravene i lovgivningen tager udgangspunkt i miljøhensyn og forbrugernes sikkerhed og sundhed. Her er det vigtigt at bemærke, at CE-mærkning ikke i alle tilfælde betyder, at produktet er blevet testet. For nogle produkter er der ikke krav om prøvning, mens der for andre produkter, fx farlige maskiner, er krav om, at de skal prøves af en uafhængig instans – en tredjepart. Et CE-mærke betyder heller ikke nødvendigvis, at produktet er produceret inden for EU/EFTA.

CE-mærkning – trin for trin

I ti punkter guider vi dig igennem principperne for CE-mærkning af et produkt.

  1. Find det EU-direktiv, der gælder dit produkt
  2. Undersøg, hvilken dato der gælder for CE-mærkningen af dit produkt
  3. Find proceduren for overensstemmelsesvurdering af dit produkt
  4. Sørg for, at dit produkt opfylder de væsentlige krav i direktivet
  5. Undersøg, om der findes standarder for dit produkt
  6. Udarbejd den tekniske dokumentation
  7. Udfyld overensstemmelseserklæringen
  8. Undersøg, om der findes national lovgivning i det land, produktet skal sælges i
  9. Sæt CE-mærket på produktet
  10. Anden lovgivning

Kom på kursus i CE-mærkning

Vi tilbyder kurser i CE-mærkning, hvor du får en grundlæggende introduktion til CE-mærkning; den lovmæssige baggrund og praktiske anvisninger på at finde relevante direktiver og standarder. Herefter gennemgås tre cases med produkter fra henholdsvis maskin-, bygge- og el-området.

 

Kontakt

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - fredag kl. 8.30 - kl. 16.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

24. september 2021

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

Den 27. september er det World Tourism Day - en årlig begivenhed, der begyndte i 1980, og som skal fremme bevidstheden om turismens sociale, kulturelle, politiske og økonomiske værdi. I de senere år har begivenheden desuden sat fokus på den værdi,...

26. august 2021

Video: Cirkulær økonomi inden for textiler

Se eller gense webinaret om, hvordan standarder kan være med til at understøtte den cirkulære omstilling, og hvordan du kan få indflydelse på fremtidens markedskrav på området.

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

13. august 2021

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

Nu tages der et vigtig skridt for klimaet – der skal nemlig sættes fælles europæiske standarder for cirkulær økonomi indenfor textiler. Textiler er en kæmpe klimabelastning, og der er derfor hårdt brug for, at vi bliver bedre til at genbruge og re...

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar

20. juli 2021

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar.

For mere end en milliard mennesker i verden, der lever med en form for handicap, kan det være en udfordring at tage ud at rejse. Derfor har ISO udviklet en standard, der skal hjælpe turistindustrien med at gøre rejser tilgængelige for alle.