Overgangsordningen for DS/EN 12464-1 er slut – nu skal nye krav til indendørs belysning anvendes

11. januar 2022

Overgangsordningen for DS/EN 12464-1 er slut – nu skal nye krav til indendørs belysning anvendes

Overgangsordningen fra 2011-udgaven til den reviderede 2021-udgave af standarden DS/EN 12464-1, der stiller krav til belysning af indendørs arbejdspladser, og som indgår i bygningsreglementet BR18, er nu slut. Nu skal den nye udgave af standarden anvendes.

Der har frem til årsskiftet været en overgangsordning i skiftet fra DS/EN 12464-1:2011 til DS/EN 12464-1:2021, hvor man har kunnet benytte begge standarder. Nu er det alene den nye udgave af standarden, man kan bruge i relation til BR18.

- Overgangsordningen har været værdifuld for branchen, men vi glæder os til, at man for alvor begynder at anvende den reviderede udgave med de nye muligheder, det giver. Det er forventningen, at interessen stiger markant her ved afslutning af overgangsordningen, siger Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

DS/EN 12464-1 er obligatorisk at anvende i arbejdet med belysning af arbejdspladser, eftersom den er indskrevet i bygningsreglementet BR18. Det er derfor meget vigtigt at sætte sig ind i ændringerne og de nye krav i den reviderede udgave, DS/EN 12464-1:2021, eftersom det nu er disse krav, der skal anvendes, og det ikke længere er muligt at anvende 2011-udgaven af standarden.

- Den nye udgave af standarden er lige blevet udgivet på dansk, hvilket flere har ventet på, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

Hvad betyder ændringerne?

Den reviderede udgave af DS/EN 12464-1 indeholder en række væsentlige ændringer, der skal sikre design af bedre lys på arbejdspladserne.

-Standarden har gennemgået en gennemgribende revision. Der har været markant dansk deltagelse i denne revision, og der er flere ændringer, der udspringer af de danske tilbagemeldinger. Det har blandt andet været et stort ønske at imødekomme behov for særlige synsforhold afhængig af arbejdssituationer, opgaver og synsevne. Dette er introduceret med det nye begreb ”context modifiers”, der indgår i tabellerne, fortæller Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Som noget nyt er der i standarden indført et afsnit om lysdesign, som omhandler krav, overvejelser og tiltag i forbindelse med lysdesign og projektering af belysningsanlæg i forskellige situationer. Desuden er der i tabellerne inkluderet elementer som eksempelvis cylindrisk belysning samt belysningsstyrker på lofter og vægge, og det vil fremadrettet være et krav at anvende tabelmetoden til bestemmelse af ubehagsblænding. Du kan læse mere om DS/EN 12464-1:2021. Du har også mulighed for at se eller gense Dansk Standards webinar om 12464-1.

Sådan anvender du standarden

Kunne du tænke dig en indgående indsigt i de nye tiltag, som denne revision af standarden indeholder? Eller vil du have nogle gode eksempler på, hvordan du kan anvende standarden i praksis? Så kan du allerede nu sætte kryds i kalenderen d. 3. marts 2022, hvor kurset ”Sådan anvender du DS/EN 12464-1:2021, Lys og belysning” vil blive afholdt. Du kan tilmelde dig kurset her.

På kurset vil den reviderede standard blive gennemgået kapitel for kapitel, og der vil blandt andet blive brugt eksempler fra standarden til at vise, hvordan de forskellige krav i standarden skal håndteres. Kurset henvender sig til dig, der arbejder med de forskellige krav, der stilles, når der skal projekteres nye belysningsanlæg på indendørs arbejdspladser.

Få indflydelse på udarbejdelse af standarder inden for lys- og belysningsområdet

Udvalget for lys og belysning – S-061 – arbejder med udarbejdelse af europæiske og internationale standarder inden for lys- og belysningsområdet. Som udvalgsmedlem får du tidlig indsigt i nye tiltag for lys og belysning samt mulighed for at præge nye standarder og dermed påvirke den europæiske og internationale retning på området.

Læs mere om udvalget

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: laa@ds.dk
T: 39966328

Se også

26. januar 2022

Video: Temamøde om ny udgave af DS 447 - Ventilation i bygninger

Se eller gense webinaret om de nye krav i den nye udgave af DS 447 - Ventilation i bygninger. Standarden er bl.a. revideret i henhold til de nye krav i BR18 og Ecodesign.

Et nyt tillæg til DS/INF 1990:2021 er netop udkommet

26. januar 2022

Et nyt tillæg til DS/INF 1990:2021 er netop udkommet

Ændringer til konsekvensklasser for bygningskonstruktioner.

Spar tid og penge på at installere korrekt netværk i bygninger

04. januar 2022

Spar tid og penge på at installere korrekt netværk i bygninger

Bygninger kræver i dag netværksinstallationer, som kan håndtere dataoverførsel. For at få den rigtige løsning – uanset om det er til en eksisterende bygning eller til nybyg – er det en fordel at specificere og udføre efter gældende standarder. Det...

BIM - derfor går Give Elementer efter ISO 19650

03. januar 2022

BIM - derfor går Give Elementer efter ISO 19650

Bedre samarbejde på tværs af byggeriets værdikæde og mere relevant overdragelse af informationer og specifikationer på de konkrete byggeprojekter – det er ifølge kvalitets- og udviklingschefen i Give Elementfabrik A/S blot nogle af fordelene ved a...