Overgangsordningen for DS/EN 12464-1 er slut – nu skal nye krav til indendørs belysning anvendes

11. januar 2022

Overgangsordningen for DS/EN 12464-1 er slut – nu skal nye krav til indendørs belysning anvendes

Overgangsordningen fra 2011-udgaven til den reviderede 2021-udgave af standarden DS/EN 12464-1, der stiller krav til belysning af indendørs arbejdspladser, og som indgår i bygningsreglementet BR18, er nu slut. Nu skal den nye udgave af standarden anvendes.

Der har frem til årsskiftet været en overgangsordning i skiftet fra DS/EN 12464-1:2011 til DS/EN 12464-1:2021, hvor man har kunnet benytte begge standarder. Nu er det alene den nye udgave af standarden, man kan bruge i relation til BR18.

- Overgangsordningen har været værdifuld for branchen, men vi glæder os til, at man for alvor begynder at anvende den reviderede udgave med de nye muligheder, det giver. Det er forventningen, at interessen stiger markant her ved afslutning af overgangsordningen, siger Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

DS/EN 12464-1 er obligatorisk at anvende i arbejdet med belysning af arbejdspladser, eftersom den er indskrevet i bygningsreglementet BR18. Det er derfor meget vigtigt at sætte sig ind i ændringerne og de nye krav i den reviderede udgave, DS/EN 12464-1:2021, eftersom det nu er disse krav, der skal anvendes, og det ikke længere er muligt at anvende 2011-udgaven af standarden.

- Den nye udgave af standarden er lige blevet udgivet på dansk, hvilket flere har ventet på, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

Hvad betyder ændringerne?

Den reviderede udgave af DS/EN 12464-1 indeholder en række væsentlige ændringer, der skal sikre design af bedre lys på arbejdspladserne.

-Standarden har gennemgået en gennemgribende revision. Der har været markant dansk deltagelse i denne revision, og der er flere ændringer, der udspringer af de danske tilbagemeldinger. Det har blandt andet været et stort ønske at imødekomme behov for særlige synsforhold afhængig af arbejdssituationer, opgaver og synsevne. Dette er introduceret med det nye begreb ”context modifiers”, der indgår i tabellerne, fortæller Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Som noget nyt er der i standarden indført et afsnit om lysdesign, som omhandler krav, overvejelser og tiltag i forbindelse med lysdesign og projektering af belysningsanlæg i forskellige situationer. Desuden er der i tabellerne inkluderet elementer som eksempelvis cylindrisk belysning samt belysningsstyrker på lofter og vægge, og det vil fremadrettet være et krav at anvende tabelmetoden til bestemmelse af ubehagsblænding. Du kan læse mere om DS/EN 12464-1:2021. Du har også mulighed for at se eller gense Dansk Standards webinar om 12464-1.

Sådan anvender du standarden

Kunne du tænke dig en indgående indsigt i de nye tiltag, som denne revision af standarden indeholder? Eller vil du have nogle gode eksempler på, hvordan du kan anvende standarden i praksis? Så kan du allerede nu sætte kryds i kalenderen d. 3. marts 2022, hvor kurset ”Sådan anvender du DS/EN 12464-1:2021, Lys og belysning” vil blive afholdt. Du kan tilmelde dig kurset her.

På kurset vil den reviderede standard blive gennemgået kapitel for kapitel, og der vil blandt andet blive brugt eksempler fra standarden til at vise, hvordan de forskellige krav i standarden skal håndteres. Kurset henvender sig til dig, der arbejder med de forskellige krav, der stilles, når der skal projekteres nye belysningsanlæg på indendørs arbejdspladser.

Få indflydelse på udarbejdelse af standarder inden for lys- og belysningsområdet

Udvalget for lys og belysning – S-061 – arbejder med udarbejdelse af europæiske og internationale standarder inden for lys- og belysningsområdet. Som udvalgsmedlem får du tidlig indsigt i nye tiltag for lys og belysning samt mulighed for at præge nye standarder og dermed påvirke den europæiske og internationale retning på området.

Læs mere om udvalget

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

EU-taksonomien i ejendomsbranchen: ”Gennemsigtigheden er én af taksonomiens helt store fordele”

10. juli 2023

EU-taksonomien i ejendomsbranchen: ”Gennemsigtigheden er én af taksonomiens helt store fordele”

EU-taksonomien stiller store krav til virksomheder, men der følger også masser af fordele med taksonomien, såsom konkrete miljømål, absolutte kriterier og transparens på tværs af landegrænser.

De sidste miljømål i EU-taksonomien er nu godkendt

10. juli 2023

De sidste miljømål i EU-taksonomien er nu godkendt

EU-Kommissionen har nu godkendt de sidste fire miljømål i EU-taksonomien, og dermed er taksonomien komplet.

Et styrket samarbejde mellem forskning og standardisering kan bane vejen for den bæredygtige og digitale omstilling af det byggede miljø

03. juli 2023

Samarbejde mellem forskning og standardisering er vigtigt i den bæredygtige og digitale omstilling af det byggede miljø

Omstilling af bygninger samt bygningsbrug og -drift spiller en vigtig rolle i en bæredygtig og digital omstilling. Et styrket samarbejde mellem forskere og standardiseringsorganer kan drive udvikling inden for Facility Management (FM).

Hvad betyder EU’s ESG-regulering for facility management?

22. juni 2023

Hvad betyder EU’s ESG-regulering for facility management?

Se eller gense dette webinar, hvor du får indsigt i, hvad EU’s taksonomi betyder for facility management-området, og hvordan du kan forbedre virksomhedens arbejdet med ESG-performance.