
04. januar 2022
Standardsamlingen, som omhandler installationen af kabelnetværk til svagstrømsinstallationer for informationsteknologi, Standardpakke - DS/EN 50173-serien, indeholder også et kapitel om installationer til bygninger – dette kan fx være installationen af datakabler til energistyring, adgangskontrol, overvågning af bygningsfunktioner, tilslutning til adgangspunkter og anden infrastruktur, som giver en funktion til bygningen. Pakken indeholder standarder om alt fra kontor- og industriområder til boliger og datacentre.
Standardsamlingen henvender sig til både installationsvirksomheder og til dem, der planlægger og bestiller installationen. Der lægges særlig vægt på, at bygherren skal udarbejde en kravspecifikation til ejendommens installationsnet, da dette skal være på plads, inden installatøren påbegynder arbejdet. På baggrund af kravspecifikationerne udarbejder installatøren en kvalitetsplan, som bygherre og installatør skal nå til enighed omkring. Denne skal beskrive, hvad der skal gøres for at sikre, at kravene i standarderne og kravene fra bygherres kravspecifikation overholdes - bl.a. for at sikre kompatibilitet med det netværk, som allerede måtte eksistere i ejendommen.
Strømføring gennem ethernetkabler er en måde, hvorpå det er muligt at føre både strøm og data gennem samme kabel – derved skal installationen kun bruge ét kabel i stedet for to. Dette kan spare både tid og penge. PoE kan bruges til installationer som fx smartbelysning, adgangskontrol til bygninger, konference- og overvågningsudstyr mv. Ved installation af PoE på bygningsinstallationer er det særligt vigtigt, at tilslutningsstederne placeres tilgængeligt og i overensstemmelse med tilhørende sikkerhedskrav. Udover dette skal installationerne også placeres på bygningens bærende konstruktion eller på det allerede eksisterende kablingssystem. Den tiltænkte strømforsyning skal være dimensioneret til at kunne understøtte den PoE-strømkategori, der bruges (RP1, RP2, RP3). Dette er defineret og beskrevet yderligere i bl.a. DS/EN 50174-1, som omhandler de generelle krav for installationsspecifikation og kvalitetssikring
Opbygningen og konstruktion af disse netværk behandles i DS/EN 50173-6:2018. Denne standard giver mulighed for et applikationsuafhængigt system, dvs. et system, som kan understøtte en række forskellige applikationer i forskellige typer af installationer og skiftende miljøer. Uafhængigheden kan danne grundlag for en fleksibel struktur, der både forenkler processen og kan gøre ændringer billigere og nemmere. Standarden er udformet således, at den ikke kun understøtter eksisterende produkter, den giver også et grundlag for en fremtidig udvikling. Når DS/EN 50173-6 anvendes, skal de generelle krav fra DS/EN 50173-1, som er standarden for generiske kablingssystemer til informationsteknologi, stadig overholdes.
Det danske udvalg S-715, Signalkabler og -kabling er ét af de udvalg, som arbejder med standardisering for tekniske specifikationer til bl.a. elektriske kabler, lyslederkabler og kabelinstallationer generelt. Gennem dette udvalg er der mulighed for at præge det nationale, europæiske og internationale standardiseringsarbejde. Som udvalgsmedlem er det desuden muligt selv at deltage i det internationale og/eller europæiske arbejde.
Verdens første internationale ledelsesstandard for kunstig intelligens er nu oversat til dansk. Standarden giver en struktureret ramme for ansvarlig udvikling og anvendelse af AI og er relevant for både private og offentlige aktører, uanset større...
Den 1. juli 2025 trådte NIS 2-direktivet i kraft i Danmark. Det betyder nye og skærpede krav til cybersikkerhed for både offentlige myndigheder og private virksomheder i samfundskritiske og vigtige sektorer. Heldigvis kan internationalt anerkendte...
Siden 2. februar 2025 har danske virksomheder og organisationer skullet dokumentere deres AI-færdigheder. Nu lanceres en ny guide, der viser, hvordan man arbejder struktureret og ansvarligt med AI.
Hvordan klæder man organisationen på til at bruge AI ansvarligt og leve op til AI Act? Se eller gense webinaret om den nye nationale specifikation for AI-færdigheder, lanceret af Dansk Standard, IDA og eksperter fra erhvervslivet.