Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

13. oktober 2022

Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

Brandmænd yder en stor indsats for at beskytte det samfund, de tjener, men det er vigtigt, at de også beskytter sig selv. Det hjælper standarden for rengøring, inspektion og reparation af brandmænds personlige værnemidler med.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at brandfolk sætter deres egen sikkerhed på spil hver dag for at beskytte samfundet. Men det er ikke kun selve branden eller de usikre omgivelser, der kan udgøre et farligt aspekt for brandfolkene. Det kan deres tøj og udstyr også, fordi brandmændene kan komme i kontakt med kemikalier ved fx at indånde dem, få dem på huden eller indtage dem. Hvis deres personlige værnemidler (PV) ikke rengøres tilstrækkeligt efter en brandbekæmpelse eller anden indsats, kan de skadelige giftstoffer på udstyret forurene køretøjer, brandstationen og i sidste ende de personer, der bærer det. Også når brandfolk tager deres udstyr med hjem, kan det være farligt, fordi skadelige partikler spredes til deres biler, offentlige transportmidler, hjem, partnere og børn.

ISO 23616 giver retningslinjer for korrekt udvælgelse, pleje og vedligeholdelse af personlige værnemidler til brandmænd. ISO-standarden omfatter rengøring, effektiv fjernelse af forurenende stoffer og reparation af de personlige værnemidler.

-Ved at følge strenge retningslinjer for korrekte eftersyn og dekontaminering af beskyttelsesudrustningen, kan vi i høj grad reducere den ​​eksponering, som brandmænd udsættes for, når de udfører deres arbejde, siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Niels Jørgen Cassøe Fig.

Reparér det ikke selv

Den nye ISO-standard dækker også reparationer af personlige værnemidler.

-Hvad der kan virke som en simpel reparation, såsom at sy et løst stykke reflekterende tape på beskyttelsesudstyret derhjemme, kan alvorligt forringe tøjets sikkerhed. Syningen vil ikke kun punktere stoffet og eventuelle membraner, der skulle holde forurenede partikler og vand ude, men tråden kan også være brandfarlig. Desuden skal man have en grundig viden om de forskellige lag i en branddragt for ikke at ødelægge beskyttelsen, når man syr igennem lagene, fortæller Niels Jørgen Cassøe Fig.

Grundlæggende bør ingen personlige værnemidler bringes med hjem. Der bør tages hånd om dem af professionelt logistikpersonale på stationen.

Beskyttelse fra top til tå

Ved at følge de enkle retningslinjer i ISO 23616 vil alle, der er en del af brand- og beredskabsindustrien, reducere deres eksponering for forurenede personlige værnemidler. Når det kommer til vedligeholdelse af PV, udgør deltids- og frivillige brandmænd en ekstra udfordring. ISO 23616 giver en ramme for uddannelse og træning af de frivillige og det personale, der leder dem, for at sikre, at deres personlige værnemidler altid er rene, sikre og korrekt vedligeholdt. Selvom det fortsat er den enkelte brandmands ansvar at foretage regelmæssig inspektion af sine personlige værnemidler, vil der takket være standarden også være et pålideligt system, der inkluderer træning, for at sikre, at dette effektivt kan opnås, uanset om det er for professionelle fuldtids-brandfolk eller frivillige brandmænd.

 

 

Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47
Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

27. januar 2023

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

Klæder skaber folk. Og mode har altid været toneangivende for de trends, som forbrugerne følger. Derfor er det godt nyt, når mode og tekstiler også handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. For således kan cirkulære klæder skabe folk, som unde...

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

27. januar 2023

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

En helt ny standard for trampolinparker skal reducere antallet af alvorlige ulykker, så både børn, unge og voksne kan hoppe og bevæge sig sikkert og være aktive sammen.