Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

13. oktober 2022

Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

Brandmænd yder en stor indsats for at beskytte det samfund, de tjener, men det er vigtigt, at de også beskytter sig selv. Det hjælper standarden for rengøring, inspektion og reparation af brandmænds personlige værnemidler med.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at brandfolk sætter deres egen sikkerhed på spil hver dag for at beskytte samfundet. Men det er ikke kun selve branden eller de usikre omgivelser, der kan udgøre et farligt aspekt for brandfolkene. Det kan deres tøj og udstyr også, fordi brandmændene kan komme i kontakt med kemikalier ved fx at indånde dem, få dem på huden eller indtage dem. Hvis deres personlige værnemidler (PV) ikke rengøres tilstrækkeligt efter en brandbekæmpelse eller anden indsats, kan de skadelige giftstoffer på udstyret forurene køretøjer, brandstationen og i sidste ende de personer, der bærer det. Også når brandfolk tager deres udstyr med hjem, kan det være farligt, fordi skadelige partikler spredes til deres biler, offentlige transportmidler, hjem, partnere og børn.

ISO 23616 giver retningslinjer for korrekt udvælgelse, pleje og vedligeholdelse af personlige værnemidler til brandmænd. ISO-standarden omfatter rengøring, effektiv fjernelse af forurenende stoffer og reparation af de personlige værnemidler.

-Ved at følge strenge retningslinjer for korrekte eftersyn og dekontaminering af beskyttelsesudrustningen, kan vi i høj grad reducere den ​​eksponering, som brandmænd udsættes for, når de udfører deres arbejde, siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Niels Jørgen Cassøe Fig.

Reparér det ikke selv

Den nye ISO-standard dækker også reparationer af personlige værnemidler.

-Hvad der kan virke som en simpel reparation, såsom at sy et løst stykke reflekterende tape på beskyttelsesudstyret derhjemme, kan alvorligt forringe tøjets sikkerhed. Syningen vil ikke kun punktere stoffet og eventuelle membraner, der skulle holde forurenede partikler og vand ude, men tråden kan også være brandfarlig. Desuden skal man have en grundig viden om de forskellige lag i en branddragt for ikke at ødelægge beskyttelsen, når man syr igennem lagene, fortæller Niels Jørgen Cassøe Fig.

Grundlæggende bør ingen personlige værnemidler bringes med hjem. Der bør tages hånd om dem af professionelt logistikpersonale på stationen.

Beskyttelse fra top til tå

Ved at følge de enkle retningslinjer i ISO 23616 vil alle, der er en del af brand- og beredskabsindustrien, reducere deres eksponering for forurenede personlige værnemidler. Når det kommer til vedligeholdelse af PV, udgør deltids- og frivillige brandmænd en ekstra udfordring. ISO 23616 giver en ramme for uddannelse og træning af de frivillige og det personale, der leder dem, for at sikre, at deres personlige værnemidler altid er rene, sikre og korrekt vedligeholdt. Selvom det fortsat er den enkelte brandmands ansvar at foretage regelmæssig inspektion af sine personlige værnemidler, vil der takket være standarden også være et pålideligt system, der inkluderer træning, for at sikre, at dette effektivt kan opnås, uanset om det er for professionelle fuldtids-brandfolk eller frivillige brandmænd.

 

 

Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47
Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

28. oktober 2022

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

En ny europæisk standard, som omhandler tilgængelige systemer, er ved at blive udviklet. Målet er at forbedre livskvaliteten for alle, der lever selvstændigt, ved at sikre, at tilgængeligheden er tilfredsstillende i både design og funktionalitet a...

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

27. oktober 2022

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

Dansk Standard byder velkommen til en stor gruppe europæiske eksperter inden for hjælpemiddelområdet, når Dansk Standard er vært d. 16. november for plenarmødet for den europæiske komité, CEN TC 293 - hjælpemidler og tilgængelighed.

Vigtige ændringer på vej for legetøjssikkerhed

28. september 2022

Vigtige ændringer på vej for legetøjssikkerhed

Legetøj og sikkerhed hænger uløseligt sammen - og nu bliver der indført flere sikkerhedskrav i legetøjsstandarden EN 71-1. Revisionen af standarden er netop gået i gang.

Fra forskning til faktura

22. juni 2022

Fra forskning til faktura

Danmark hjemtager årligt 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU og står dermed stærkt, når det kommer til forskning og innovation. Men de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, bliver ofte ikke anvendt i markedet. Et nyt stort EU-projekt ska...