Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

13. oktober 2022

Standard passer på brandfolket, mens de passer på samfundet

Brandmænd yder en stor indsats for at beskytte det samfund, de tjener, men det er vigtigt, at de også beskytter sig selv. Det hjælper standarden for rengøring, inspektion og reparation af brandmænds personlige værnemidler med.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at brandfolk sætter deres egen sikkerhed på spil hver dag for at beskytte samfundet. Men det er ikke kun selve branden eller de usikre omgivelser, der kan udgøre et farligt aspekt for brandfolkene. Det kan deres tøj og udstyr også, fordi brandmændene kan komme i kontakt med kemikalier ved fx at indånde dem, få dem på huden eller indtage dem. Hvis deres personlige værnemidler (PV) ikke rengøres tilstrækkeligt efter en brandbekæmpelse eller anden indsats, kan de skadelige giftstoffer på udstyret forurene køretøjer, brandstationen og i sidste ende de personer, der bærer det. Også når brandfolk tager deres udstyr med hjem, kan det være farligt, fordi skadelige partikler spredes til deres biler, offentlige transportmidler, hjem, partnere og børn.

ISO 23616 giver retningslinjer for korrekt udvælgelse, pleje og vedligeholdelse af personlige værnemidler til brandmænd. ISO-standarden omfatter rengøring, effektiv fjernelse af forurenende stoffer og reparation af de personlige værnemidler.

-Ved at følge strenge retningslinjer for korrekte eftersyn og dekontaminering af beskyttelsesudrustningen, kan vi i høj grad reducere den ​​eksponering, som brandmænd udsættes for, når de udfører deres arbejde, siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Niels Jørgen Cassøe Fig.

Reparér det ikke selv

Den nye ISO-standard dækker også reparationer af personlige værnemidler.

-Hvad der kan virke som en simpel reparation, såsom at sy et løst stykke reflekterende tape på beskyttelsesudstyret derhjemme, kan alvorligt forringe tøjets sikkerhed. Syningen vil ikke kun punktere stoffet og eventuelle membraner, der skulle holde forurenede partikler og vand ude, men tråden kan også være brandfarlig. Desuden skal man have en grundig viden om de forskellige lag i en branddragt for ikke at ødelægge beskyttelsen, når man syr igennem lagene, fortæller Niels Jørgen Cassøe Fig.

Grundlæggende bør ingen personlige værnemidler bringes med hjem. Der bør tages hånd om dem af professionelt logistikpersonale på stationen.

Beskyttelse fra top til tå

Ved at følge de enkle retningslinjer i ISO 23616 vil alle, der er en del af brand- og beredskabsindustrien, reducere deres eksponering for forurenede personlige værnemidler. Når det kommer til vedligeholdelse af PV, udgør deltids- og frivillige brandmænd en ekstra udfordring. ISO 23616 giver en ramme for uddannelse og træning af de frivillige og det personale, der leder dem, for at sikre, at deres personlige værnemidler altid er rene, sikre og korrekt vedligeholdt. Selvom det fortsat er den enkelte brandmands ansvar at foretage regelmæssig inspektion af sine personlige værnemidler, vil der takket være standarden også være et pålideligt system, der inkluderer træning, for at sikre, at dette effektivt kan opnås, uanset om det er for professionelle fuldtids-brandfolk eller frivillige brandmænd.

 

 

Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47
Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...