Sikker på ski med standarder

15. februar 2022

Sikker på ski med standarder

Danskerne valfarter i disse uger på skiferie, men vidste du, at internationale standarder er med til at sikre, at du kan drøne sikkert ned ad pisterne?

Det vel nok vigtigste udstyr på skiferien er naturligvis skiene, og derfor skal både sikkerhed og kvalitet selvfølgelig være i orden. Det hjælper den internationale standard ISO 5902, Alpine skis – Determination of elastic properties med. Standarden specificerer de målemetoder, som producenter bruger til at fastslå alpinskis elasticitet. Det sker ved at beregne modstanden af bestemte dele af skiene med fokus på bøjning og vridning. Ved at anvende den internationale standard sikres desuden sammenligneligheden mellem laboratoriemålinger på tværs af landegrænser, så de skiglade får ski af bedste kvalitet.

Men det er ikke den eneste standard, der følger med dig på skiferien.

Standarden DS/EN 174:2001, Øjenværn - Skibriller til alpin skisport, er bl.a. med til at sikre, at de skibriller, du bruger ved fx alpint skiløb eller snowboarding, sidder godt og sikkert og beskytter, som de skal, mod vand og sne, og at der ikke er skarpe kanter, som generer, eller allergifremkaldende stoffer i de dele, der er i kontakt med huden.

For mange, særligt dem der bevæger sig off-piste, er et andet must-have til skiferien en lavinesøger. Og skulle du være så uheldig at rende ind i en lavine, findes der heldigvis også en standard, der er med til at sikre, at lavinesøgeren fungerer, som den skal, nemlig: DS/EN 300 718:2018 Lavinesøgere, 457 kHz – Transmitter-receiver-systemer – Del 1: Harmoniseret standard for adgang til radiospektrum og Del 2: Harmoniseret standard for funktioner til redningstjenester

Og sidst men ikke mindst findes der naturligvis også standarder, der sikrer, at dit hoved er godt beskyttet, uanset om du kører off-piste eller tager børnebakken. DS/EN 1077:2007 Hjelme til alpine skiløbere og til brugere af snowboards stiller ydeevnekrav og prøvningskrav til hjelme til skiløbere, snowboardere og lignede grupper, herunder børn og deltagere i konkurrencer. Er man mere til kælk end ski, findes der selvfølgelig også en passende standard for den type hjelme, nemlig DS/EN 13484:2012 Hjelme til brugere af kælke, ligesom der findes én til dem, der foretrækker snescootere: DS/EN 13781:2012 Beskyttelseshjelme til førere af og passagerer på snescootere og bobslæder.

Standarder er altså med til at gøre ferien i sneen til en lidt mere sikker oplevelse. Det kan du glæde dig over, næste gang du drøner ned ad pisterne. Rigtig god skiferie.

 

 

Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47

Se også

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

27. januar 2023

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

Klæder skaber folk. Og mode har altid været toneangivende for de trends, som forbrugerne følger. Derfor er det godt nyt, når mode og tekstiler også handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. For således kan cirkulære klæder skabe folk, som unde...

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

27. januar 2023

Ny standard for trampolinparker øger sikkerheden for børn og voksne

En helt ny standard for trampolinparker skal reducere antallet af alvorlige ulykker, så både børn, unge og voksne kan hoppe og bevæge sig sikkert og være aktive sammen.