Sikker på ski med standarder

15. februar 2022

Sikker på ski med standarder

Danskerne valfarter i disse uger på skiferie, men vidste du, at internationale standarder er med til at sikre, at du kan drøne sikkert ned ad pisterne?

Det vel nok vigtigste udstyr på skiferien er naturligvis skiene, og derfor skal både sikkerhed og kvalitet selvfølgelig være i orden. Det hjælper den internationale standard ISO 5902, Alpine skis – Determination of elastic properties med. Standarden specificerer de målemetoder, som producenter bruger til at fastslå alpinskis elasticitet. Det sker ved at beregne modstanden af bestemte dele af skiene med fokus på bøjning og vridning. Ved at anvende den internationale standard sikres desuden sammenligneligheden mellem laboratoriemålinger på tværs af landegrænser, så de skiglade får ski af bedste kvalitet.

Men det er ikke den eneste standard, der følger med dig på skiferien.

Standarden DS/EN 174:2001, Øjenværn - Skibriller til alpin skisport, er bl.a. med til at sikre, at de skibriller, du bruger ved fx alpint skiløb eller snowboarding, sidder godt og sikkert og beskytter, som de skal, mod vand og sne, og at der ikke er skarpe kanter, som generer, eller allergifremkaldende stoffer i de dele, der er i kontakt med huden.

For mange, særligt dem der bevæger sig off-piste, er et andet must-have til skiferien en lavinesøger. Og skulle du være så uheldig at rende ind i en lavine, findes der heldigvis også en standard, der er med til at sikre, at lavinesøgeren fungerer, som den skal, nemlig: DS/EN 300 718:2018 Lavinesøgere, 457 kHz – Transmitter-receiver-systemer – Del 1: Harmoniseret standard for adgang til radiospektrum og Del 2: Harmoniseret standard for funktioner til redningstjenester

Og sidst men ikke mindst findes der naturligvis også standarder, der sikrer, at dit hoved er godt beskyttet, uanset om du kører off-piste eller tager børnebakken. DS/EN 1077:2007 Hjelme til alpine skiløbere og til brugere af snowboards stiller ydeevnekrav og prøvningskrav til hjelme til skiløbere, snowboardere og lignede grupper, herunder børn og deltagere i konkurrencer. Er man mere til kælk end ski, findes der selvfølgelig også en passende standard for den type hjelme, nemlig DS/EN 13484:2012 Hjelme til brugere af kælke, ligesom der findes én til dem, der foretrækker snescootere: DS/EN 13781:2012 Beskyttelseshjelme til førere af og passagerer på snescootere og bobslæder.

Standarder er altså med til at gøre ferien i sneen til en lidt mere sikker oplevelse. Det kan du glæde dig over, næste gang du drøner ned ad pisterne. Rigtig god skiferie.

 

 

Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47

Se også

Fra forskning til faktura

22. juni 2022

Fra forskning til faktura

Danmark hjemtager årligt 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU og står dermed stærkt, når det kommer til forskning og innovation. Men de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, bliver ofte ikke anvendt i markedet. Et nyt stort EU-projekt ska...

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

11. maj 2022

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

Sårbare personer kan ofte ende i vanskelige situationer i mødet med serviceorganisationer. Den nye standard DS/ISO 22458 skal hjælpe organisationer med at håndtere sårbare forbrugere, så de bliver mødt med den rette tilgang.

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

04. april 2022

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

E-køretøjer bliver stadig mere udbredte, og nye typer kommer til. Den voksende popularitet af særligt personlige e-køretøjer øger samtidig behovet for sikkerhed. De to første af en række standarder, der skal stille krav til sikkerheden i personlig...

Dansk LEGO-formand får europæisk anerkendelse for sit arbejde med legetøjssikkerhed

31. januar 2022

Dansk LEGO-formand får europæisk anerkendelse for sit arbejde med legetøjssikkerhed

LEGO Koncernen deltager aktivt i udviklingen af standarder for legetøj, hvilket bl.a. er med til at sikre et højt sikkerhedsniveau – både på tværs af branchen og på tværs af landegrænser. Og det arbejde har nu også medført en europæisk pris.