Ny vejledning om kontrol af bærende konstruktioner skal mindske fejl i byggeriet

10. maj 2022

Ny vejledning om kontrol af bærende konstruktioner skal mindske fejl i byggeriet

Siden 2019 er der sket et paradigmeskift inden for kontrol af bærende konstruktioner, idet det nu er de udførende entreprenører, der skal udføre kontrollen på byggepladserne. Dette skift har medført et behov for en vejledning til udførelse af kontrollen. Nu er vejledningen udkommet og er frit tilgængelig.

I 2019 publicerede Dansk Standard en standard om nye krav til kontrol af bærende konstruktioner i byggeri, DS 1140 - Udførelse af bærende konstruktioner – Almen kontrol, som er nævnt i bygningsreglementet (§ 524).

Standarden satte helt nye rammer for de udførende entreprenørers kontrol af eget arbejde på byggepladserne, da det nu er den udførende entreprenør, der selv skal stå for planlægning, gennemførelse, dokumentation og opfølgning på den almene kontrol af de bærende konstruktioner.

For at lette overgangen fra den hidtidige måde at foretage kontrol på til en ny og mere systematiseret tilgang til kontrol jf. BR18’s krav har Dansk Standard netop udgivet en vejledning til DS 1140:2019, som hedder DS/INF 1140 – Vejledning til DS 1140:2019 - Udførelse af bærende konstruktioner – Almen kontrol.

- Vejledningen bør være fast inventar i samtlige projekt- og byggelederkontorer rundt omkring på de danske byggepladser. Så det kunne være hensigtsmæssigt at bestille nogle trykte eksemplarer til brug på byggepladserne, siger Erling Richard Trudsø, seniorkonsulent i Dansk Standard, som har ledet den arbejdsgruppe, der har skrevet vejledningen.

Kontrol- og dokumentationsprocessen kan forenkles

Den nye måde at udføre kontrol på er sket ud fra byggeriets parters ønske om at forbedre kvaliteten af byggeriet og mindske antallet af fejl. De nye krav til kontrol indebærer især den store fordel, at den udførende kan standardisere og genbruge sine koncepter for kontrol, således at man ikke skal ”genopfinde hjulet” hver gang. Dette skyldes, at den almene kontrol primært er knyttet til de enkelte konstruktionsdele og kun i mindre grad vil være projektspecifik. Kontrol- og dokumentationsprocessen kan dermed forenkles og systematiseres inden for den enkelte virksomhed. Dette giver desuden virksomheden mulighed for at øge sit fokus på kvaliteten af det leverede byggeri og reducere antallet af efterfølgende tvister mellem parterne.

Takket være støtte fra Bolig- og Planstyrelsen, Grundejernes Investeringsfond og DI Byggeri har det været muligt at gøre vejledningen gratis, når man downloader den i PDF-format fra DS Webshop.

Yderligere information

Hvis du har spørgsmål eller ønsker yderligere information, er du velkommen til at kontakte Erling Richard Trudsø, seniorkonsulent i Dansk Standard på mail ert@ds.dk eller tlf.: 39966119.

Se eller gense webinar om DS/INF 1140

 

 

Kontakt

Erling Richard Trudsø
Erling Richard Trudsø Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: ert@ds.dk
T: 39 96 61 19

Se også

Med byggestandard kan kommunerne gå forrest i den cirkulære omstilling

14. november 2023

Med byggestandard kan kommunerne gå forrest i den cirkulære omstilling

Fremtidens bygninger og anlæg skal være mere fleksible, så de nemt kan skilles ad og tilpasses eller omdannes til noget andet, hvis der er behov for det. Og netop det kan standarden ’Design med henblik på afmontering og tilpasning’ hjælpe kommuner...

Nu sættes der for alvor skub i udviklingen af standarder for cirkulært byggeri

09. november 2023

Nu sættes der for alvor skub i udviklingen af standarder for cirkulært byggeri

Fem nye taskgrupper er netop nedsat af den danskledede EU-komité, CEN/TC 350/SC1, for at sætte gang i udviklingen af europæiske standarder for cirkulær økonomi i byggeriet. Arbejdet skal fremme omstillingen til lavere miljø- og klimaaftryk samt et...

30. oktober 2023

Igangværende revisionsarbejde af en Eurocode-standard for trækonstruktioner

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om det igangværende arbejde med revisionen af en Eurocode for trækonstruktioner.

EU-taksonomien i ejendomsbranchen: ”Gennemsigtigheden er én af taksonomiens helt store fordele”

10. juli 2023

EU-taksonomien i ejendomsbranchen: ”Gennemsigtigheden er én af taksonomiens helt store fordele”

EU-taksonomien stiller store krav til virksomheder, men der følger også masser af fordele med taksonomien, såsom konkrete miljømål, absolutte kriterier og transparens på tværs af landegrænser.