Nyrevideret standard for generelle krav til hjælpemidler er blevet international

26. august 2022

Nyrevideret standard for generelle krav til hjælpemidler er blevet international

En ny udgave af standarden for generelle krav og prøvningsmetoder til hjælpemidler, DS/EN ISO 21856, blev udgivet i juli måned. Samtidig med at standarden er blevet revideret, er den også gjort til en international standard.

Den nyreviderede standard DS/EN ISO 21856:2022 erstatter den tidligere europæiske standard DS/EN 12182. Den nye udgave er gjort international, idet der manglede en international standard på området.

Standarden beskriver generelle krav og testmetoder for hjælpemidler, der betragtes som medicinsk udstyr til gavn for personer med funktionsnedsættelse.

- Man skal dog være opmærksom på, der findes andre standarder for særlige typer af hjælpemidler, og inden for de områder er det de standarder, der er gældende. Her kan DS/EN ISO 21856:2022 dog betragtes som supplement, fortæller Lærke Høllund, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard, og uddyber:

- Den nye standard retter op på nogle af de uhensigtsmæssigheder, der var i den tidligere version. Der har bl.a. været fokus på at opgradere sikkerheden i forhold til elektriske dele, som i løbet af de seneste ti år er kommet flere af, ved at opdatere krav hertil. Derudover er der blevet inkluderet nye emner som krav til bl.a. robotteknologi og til maskinvaskbare hjælpemidler.

Den nye udgave af standarden har desuden fået tilføjet relevante dele af standarden ISO 16201:2007, Environmental control systems for daily living. Da de relevante dele af ISO 16201:2006 nu indgår i DS/EN ISO 21856:2022, er ISO 16201:2006 efterfølgende trukket tilbage.

Et informativt annex med guidelines for tilgængelig information på hjælpemidler er også inkluderet som noget nyt.

Den nye standard, DS/EN/ISO 21856:2022, vil i den nærmeste fremtid blive harmoniseret, så man kan være sikker på, at kravene lever op til gældende regler i MDR-forordningen.

 

Kontakt

Lærke Høllund
Lærke Høllund Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: lhd@ds.dk
T: 39 96 61 59

Se også

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

28. april 2023

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

Virksomheden AG Sundhedsfremme har valgt at følge standarden for kvalitetsledelse for sundhedssektoren, DS/EN 15224. Det har ifølge kvalitetschefen, Peter Trampedach, ført til vækst og bedre styring af processer samt mindre papirarbejde.

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

25. april 2023

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

Det er vigtigt med standarder for tryksårsforebyggende madrasser for bl.a. at ensarte kravene og dermed sikre kvaliteten. Men der er stadig mange emner inden for ”Hjælpemidler til at forhindre vævsskade i den liggende stilling,” der mangler ensart...

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

21. december 2022

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

Medicobranchens nyudvikling og nye produkter skal være mere grønne. Derfor kommer en international arbejdsgruppe med Danmark for bordenden nu med seks anbefalinger, der skal sikre, at der er udviklet tilstrækkeligt med standarder for bæredygtigt m...