
01. september 2022
Et cyberangreb er et forsøg på at hacke en virksomheds IT-systemer eller at få adgang til fortrolige data. Ofte er formålet med et cyberangreb at skade virksomheden eller stjæle dens data.
Cyberangreb kan have alvorlige konsekvenser for virksomheder, hvis de ikke er forberedt på dem. Virksomheder kan miste vigtige data, og deres IT-systemer kan blive låst, så de ikke kan anvendes. Cyberangreb kan derved have alvorlige indvirkninger på virksomhedens drift og økonomi. Den internationale ledelsesstandard ISO 27001 for informationssikkerhed er et styringsværktøj, som kan hjælpe virksomheder til at beskytte de værdifulde informationer og data - herunder persondata - på en sikker og troværdig måde.
Et hackerangreb er et forsøg på at komme ind i et IT-system med det formål at ødelægge det eller stjæle data. Et cyberangreb er et mere bredt begreb, der også omfatter forsøg på at skade virksomheder eller personer. Virksomheder bør have kendskab til sådanne risici og ledelsesmæssigt tage skridt til at beskytte deres virksomhed. Det tager ISO 27001 også højde for bl.a. via et såkaldt SoA-dokument, hvor organisationen skal forholde sig til de til- og fravalg af foranstaltninger, som organisationen vil implementere for at håndtere de identificerede risici.
Cyberangreb kan både foretages af enkeltpersoner og af store kriminelle netværk og organisationer. Enkeltpersoner, der foretager cyberangreb, kaldes ofte for hackere. De fleste alvorlige cyberangreb foretages formentlig af de større kriminelle organisationer, der har ressourcer til at udvikle avancerede angrebsmetoder og værktøjer.
Cyberangreb bliver mere og mere sofistikerede og kan forårsage uoprettelig skade på en virksomhed. Derfor bør enhver virksomhed sætte IT-sikkerhed højt på dagsordenen af tre grunde:
Der findes mange forskellige typer af cyberangreb, men de fleste angreb kan inddeles i tre hovedkategorier. Angreb, der har til formål at ødelægge data, stjæle data eller låse IT-systemer. Her er fem eksempler på cyberangreb:
Med stigende risiko for hackerangreb og IT-kriminalitet er det vigtigere end nogensinde før at have en strategi for informationssikkerhed. En god strategi for informationssikkerhed handler ikke kun om teknologi, men også om processer og mennesker. Formålet med ISO 27001 er at opnå effektiv informationssikkerhedsledelse, der passer til virksomhedens særlige behov. Dog er hovedprincipperne i informationssikkerhed altid at bevare fortrolighed, integritet og tilgængelighed af information ved hjælp af en risikostyringsproces og sikre, at interessenter har tillid til, at risici håndteres på en ordentlig måde.
Læs mere om standarder og ledelsesværktøjer:
1. Lav daglig backup af alle vigtige data og filer
2. Opbevar vigtige data og filer krypteret og sikret
3. Hold jeres IT-systemer og -programmer opdateret
4. Vær særligt opmærksom på Phishing-forsøg
5. Giv jeres medarbejdere adgang til de systemer og informationer, som de har behov for
6. Brug stærke passwords
7. Installer tofaktorgodkendelse på dine vigtigste konti
8. Uddan jeres medarbejdere i sikkerhed og god IT-adfærd
9. Lav en plan for, hvordan I håndterer et cyberangreb
10. Samarbejd med andre virksomheder om cyberbeskyttelse
11. Få professionel hjælp til at beskytte jeres virksomhed mod cyberangreb
Vil du have inspiration til, hvordan I implementerer de nye cybersikkerhedskrav fra NIS2-loven? Se eller gense dette webinar og bliv klogere på både indholdet i de nye NIS2-vejledninger, og hvilken værdi det kan give at tage udgangspunkt i standar...
Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...
Med IEC 62443-serien som fælles ramme kan danske virksomheder styrke deres industrielle kontrolsystemer og sikre overholdelse af NIS2-direktivets skærpede krav.
Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde. Derfor er eksperter som Michael Bladt Stausholm fra Alexandra Instituttet også involveret i at udvikle de standarder, der skal hjælpe virksomheder med at leve op til Cyber Resilience Act i 2027.