Opnå vedvarende succes gennem en kvalitetskultur

12. september 2022

Opnå vedvarende succes gennem en kvalitetskultur

En ny udgave af standarden DS/ISO 10010 er netop udkommet. Standarden giver vejledning om udvikling og forbedring af organisatorisk kvalitetskultur, som er en hjælp på vejen til at opnå vedvarende succes.

Formålet med anbefalingerne i ISO 10010 er at støtte organisationen i at forstå, evaluere og forbedre sin kvalitetskultur, så den kan opnå et højere præstationsniveau samt vedvarende succes. Standarden indeholder vejledning i, hvordan man kan forstå, definere, analysere, evaluere, implementere og indføre en kvalitetskultur, som er i tråd med organisationens øvrige kontekst. Kulturen er nemlig vigtig for at sikre sammenhængskraft i organisationen og har betydning for, hvor tilpasningsdygtig en virksomhed er.

- Ledelsessystemerne definerer den bane som en organisation skal spille på og bør afspejle strategisk retning, lovkrav, interessentkrav og forventninger - og ikke mindst værdisæt og kultur. Fordi som vi alle ved, æder kulturen strategien til morgenmad, og derfor er det vigtigt at der arbejdes målrettet med den kultur, som man ønsker og som understøtter organisationens strategi, siger Kasper Hillgaard Mühlbach, chefkonsulent i Dansk Standard.

Vejledningen i kvalitetskultur er for alle typer organisationer

Anbefalingerne i vejledningen er generiske og er beregnet til at gælde for enhver organisation, uanset dens størrelse, branche, beliggenhed, modenhed eller de produkter og tjenester, den leverer. Vejledningen tager højde for grundlæggende koncepter og kvalitetsstyringsprincipper med specifikt fokus på menneskers engagement og ledelse. Den er således et godt udgangspunkt for at komme i gang med en mere systematisk tilgang til at definere og udbrede den kvalitetskultur og det mindset, man ønsker i sin organisation.

Udover den vejledende tekst indeholder ISO 10010 eksempler på, hvordan man kan evaluere modenheden af en organisations kvalitetskultur med udsagn og tilhørende skala, som går fra 1-5.

- Evalueringsmodellen er et rigtig godt værktøj at tage udgangspunkt i for at få et fælles ståsted at tale sammen ud fra, så man kan opnå enighed om, hvordan man ser kulturen, og hvordan man ønsker, den skal være, fortæller Kasper Hillgaard Mühlbach.

Opbygningen af evalueringsmodellen er kompatibel med evalueringsværktøjet i ISO 9004, som er vejledningen til opnåelse af vedvarende succes, og som er godt supplement til ISO 10010.

 

Kontakt

Kasper Hillgaard Mühlbach
Kasper Hillgaard Mühlbach Chefkonsulent | Chief Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: kahm@ds.dk
T: 39 96 62 41

Se også

Sådan implementerer du et kvalitetsledelsessystem

13. september 2022

Sådan implementerer du et kvalitetsledelsessystem

For at give små og mellemstore virksomheder et godt udgangspunkt for at implementere et kvalitetsledelsessystem efter ISO 9001 har ISO udgivet en håndbog fyldt med råd, vejledning samt praktiske og inspirerende eksempler

Opbyg en god e-handelsoplevelse for dine kunder gennem kvalitetsledelse

12. september 2022

Opbyg en god e-handelsoplevelse for dine kunder gennem kvalitetsledelse

Gennem kvalitetsledelse for kundetilfredshed i en helt ny udgave af ISO 10008, får du vejledning i at udvikle og forbedre e-handelstransaktioner mellem forretning og forbruger.

Få viden du ikke kan få andre steder

23. august 2021

Få viden du ikke kan få andre steder

I et netværk som Dansk Standards udvalg for kvalitetsledelse får du igennem diskussioner og tolkninger af næste generation af ledelsesstandarder vigtig viden samt mulighed for at blive en endnu bedre sparringspartner eller rådgiver.

ISO bekræfter at ISO 9001:2015 ikke ændres

28. maj 2021

ISO bekræfter at ISO 9001:2015 ikke ændres

Den internationale standardiseringsorganisation, ISO, har taget den overraskende beslutning ikke at ændre ISO 9001:2015.