30. januar 2023
De fleste af os kender det. Når vi handler online, bliver vi præsenteret for en række oplysninger og vilkår, som de færreste af os tager sig tid til rent faktisk at læse og forstå. Det har ISO sat sig for at gøre noget ved. En vejledning skal sørge for, at forbrugere forstår de vilkår og betingelser, der er ved onlinehandel. I oktober 2022 fandt første udvalgsmøde sted, og nu er arbejdet med udviklingen af vejledningen for alvor gået i gang.
- Det er et stort skridt i retning af at maksimere forbrugernes forståelse og forbedre deres oplevelser med global onlinehandel. Når virksomheder følger vejledningen, kan det potentielt sparre dem for en række misforståelser og utilfredse kunder, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.
Formålet med vejledningen er at gøre noget ved den informationskløft, som forbrugere ofte oplever, når de køber varer og tjenester online. Når man handler online, skal det helst gå så hurtigt og effektivt som muligt.
Derfor kan lange sider med tæt tekst, små bogstaver og næsten uforståeligt sprog afholde selv den mest tålmodige person fra at stoppe op og læse alle vilkår og betingelser igennem. Derfor ender de fleste med at scrolle hurtigt igennem teksten og klikke ”accepter” til noget, de hverken har læst eller forstået, for at komme direkte videre til betaling af de valgte varer. Men hvis vilkår og betingelser ikke er korrekt forstået, kan man som forbruger risikere, at købet ikke lever op til den forventede pris, leveringstid, reklamationshåndtering eller endda sikkerhed. Den kommende vejledning skal guide virksomheder til at formidle online-vilkår og -betingelser i et overskueligt design, der forhåbentlig får flere forbrugere til at læse og forstå dem.
Det er udvalget ISO/PC 335, som står for udviklingen af vejledningen.
Hvis du er interesseret i at vide mere, så kontakt Maibritt Agger.
Se eller gense dette webinar, hvor du får inspiration til, hvordan du i et strategisk perspektiv kan håndtere den kommende EU-regulering på cyberområdet.
EU’s Cyber Resilience Act skal være med til at sikre digitale produkter, som fx trådløse højtalere og apps, mod den stigende cyberkriminalitet. Ifølge DI bør danske virksomheder allerede nu sætte sig ind i de kommende krav, som kommer til at gælde...
Skærpede krav og flere regler for flere virksomheder end tidligere – det er blandt konsekvenserne, når det noget mere omfattende NIS2-direktiv træder i kraft fra oktober 2024. Men i sidste ende betyder det også større sikkerhed for langt de fleste...
Se eller gense dette webinar, hvor du får en generel introduktion til, hvad et data space er, og hvilken rolle standardisering forventes at spille for at understøtte datadeling i forbindelse med data spaces.