Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.

Kravene til legetøjssikkerhed opdateres hele tiden. Senest gør en såkaldt standardiseringsanmodning fra EU-Kommissionen, at EN 71-serien skal revideres med opdaterede og nye krav og testmetoder, der skal hjælpe producenter og importører til at vise, at de lever op til det gældende EU-direktiv. Det betyder, at der skal udvikles nye harmoniserede standarder og ikke mindst indføres flere ændringer til de eksisterende standarder, både i form af revisioner og tillæg.

Bedre information om farer ved trampoliner

En af de standarder, der skal revideres, er EN 71-14 om trampoliner til privat brug, hvor blandt andet advarsler om farerne ved brugen skal gennemgås.

- Der er stadig mange børn der kommer til skade på trampoliner hvert år, siger Pernille Henriksen, seniorkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Derfor pågår der et arbejde med at gøre det nemmere at læse og forstå de mange advarsler og informationer, der er på trampoliner og i den tilhørende brugsanvisning. Der skal ryddes op i instruktionerne, nogle skal forklares bedre, de mest alvorlige farer skal prioriteres, og så skal det fx understreges, at man kun må være en ad gangen på trampolinen.

Krav vedrørende mikrobiologi introduceres

Derudover skal der i hovedstandarden, EN 71-1 for legetøjs mekaniske og fysiske egenskaber, laves flere ændringer, bl.a. for at forhindre, at legetøj, der kan forveksles med rigtig mad, kan gøre skade, hvis børn skulle forsøge at spise det. Desuden skal kravene til legetøj, der udvider sig – for eksempel i vand – ændres, hvilket betyder, at de kommer til at minde meget om de amerikanske krav. Der skal også udvikles en helt ny standard, der adresserer mikrobiologiske risici i vandholdigt legetøj.

- Der kommer hele tiden nyt legetøj på markedet; badedyr med glimmerfyld, kemisk legetøj, og derfor skal vi sikre, at faren i forhold til forgiftning, kvælning eller andet reduceres maksimalt, siger Pernille Henriksen.

Alle standarder færdige i 2025

Det er stort set alle standarder i EN-71-serien, der skal revideres og/eller have nye tillæg, og arbejdet er gået i gang. Udover revisionen af de eksisterende standarder har EU-Kommissionen også efterspurgt udarbejdelsen af fem nye harmoniserede standarder omhandlende bl.a. testmetoder for eksisterende krav for flammehæmmere og Bisphenol A i legetøj.

Både de nye og de gamle standarder skal ifølge anmodningen fra EU-Kommissionen være færdige senest oktober 2025.

Kontakt

Pernille Annette Henriksen
Pernille Annette Henriksen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: pte@ds.dk
T: 39 96 61 24

Se også

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

27. januar 2023

Cirkulære klæder skaber klimabevidste folk og grønne muligheder

Klæder skaber folk. Og mode har altid været toneangivende for de trends, som forbrugerne følger. Derfor er det godt nyt, når mode og tekstiler også handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. For således kan cirkulære klæder skabe folk, som unde...