Bæredygtigt byggeri med fokus på midlertidighed, flytbarhed og fleksibilitet

30. januar 2024

Bæredygtigt byggeri med fokus på midlertidighed, flytbarhed og fleksibilitet

”Samfundet ændrer sig hele tiden, hvilket er med til at udvikle og ændre vores behov for bygninger. Derfor bør vi bygge mere fleksibilitet og muligheden for at flytte tingene, i stedet for at insistere på at gøre det på den traditionelle måde”.

I en branche præget af tradition og konventionel tænkning prøver Nova Tegra at omdefinere, hvordan og hvad man skal bygge. Bo Benzon, stifter af virksomheden, mener, at den egentlige innovation ligger i byggeprocessen selv, og ikke nødvendigvis i det endelige resultat. Denne tankegang har udmøntet sig i en række spændende projekter i løbet af de seneste år, hvor Nova Tegra har fokuseret på bæredygtighed, og hvordan man i fremtiden nemt kan adskille og tilpasse færdige bygninger.

- I Nova Tegra stræber vi efter at skabe en plug-and-play-løsning, så vi kan bygge holistisk. Det handler om, at vi skal tænke klimamæssig bæredygtighed, økonomi, æstetik, social påvirkning og tidsaspekter mv. ind i byggeriet fra start af – kort sagt skal vi få 6-8 bundlinjer til at gå op i en højere enhed. Vi ser modulbyggeri og træbyggeri indendørs på fabrik, som den mest meningsfulde tilgang i denne sammenhæng. Selvom det måske ikke er revolutionerende, har jeg med mine 20 års erfaring og over 30 års engagement i branchen, ikke set nogen lykkes fuldt ud med at omfavne den holistiske tilgang endnu, fortæller Bo Benzon.

At tænke i modulbyggeri giver nye muligheder. Når modulet er produceret med holdbart materiale, har den potentiale til at holde i mange hundrede år. Man kan tilføje eller fjerne moduler efter behov, hvilket gør genbrug af materialer enklere og mere fleksibelt. Moduler kan også nemt repareres over tid.

- Det unikke ved moduler er, at du kan bygge noget, der kan stå i årevis, eller du kan skille det ad på relativ kort tid og bygge noget helt nyt ved hjælp af de samme moduler. På den måde er genbrug indtænkt fra starten af. Det er netop dette aspekt, der gør denne idé og DfD/A tankegangen interessant for byggeri, uddyber Bo Benzon.

Stræber efter minimal impact

Novas Tegras modulklodser er ikke kun godt for byggeprocessen. Ved at Nova Tegra laver fabriksbaseret byggeri, er der mulighed for året-rundt-produktion, hvilket ikke kun sparer tid, men også er mere skånsomt for miljøet. Bo Benzon understreger vigtigheden af at minimere materialespild, hvilket er en af principperne i DfD/A.

- På byggepladser bliver materialer ofte ikke genbrugt eller gemt, bl.a. pga. vejrforhold, hvilket undgås med en fabriksbaseret tilgang. Denne praksis, ud over at være mere bæredygtig, har også økonomiske fordele og minimerer vores virksomheds impact på miljøet og samfundet.

Bo Benzon nævner deres studieby i Helsinge som eksempel på minimalt brug af ressourcer. Her har de ikke fjernet noget jord fra grunden, ej heller brugt beton eller genereret affald. Derudover er der implementeret nedsivningssøer til regnvand, som mindsker belastningen på kommunens systemer. Bo Benzon mener, at denne tilgang er en fordel, der ikke kun gavner miljøet, men også skaber hurtigere og mindre forstyrrende byggeprocesser, reducerer larm samt påvirkningen til naboer og omkring liggende samfund.

Studieboligerne er skabt som midlertidige, og de skal derfor højst sandsynligt flyttes i fremtiden. Da Nova Tegra selv ejer og drifter studiebyen, kommer de selv til at omdanne dem til flygtningeboliger, annexer, villaer, eller noget helt fjerde.

Fremtidens Byggeri

Ifølge Bo Benzon er det vigtigt, at byggebranchen har en filosofisk og langsigtet tankegang – og at man ikke kun arbejder med bæredygtighed, fordi det er et krav.

- Fremtidens byggeri skal primært bygges ud fra ideen om midlertidighed. Selvfølgelig er der undtagelser som operahuse, turistattraktioner og visse offentlige bygninger. Men 99,99 % af verdens byggerier omfatter boliger og erhverv eller i hvert fald byggerier der ændrer behov hele tiden, hvorfor der er behov for, at de kan tilpasses og ændres i takt med tiden. Derfor er det genialt, at vi kan bygge noget, der kan ombygges eller flyttes. Så jeg tror, at standard DS/ISO 20887 er en af de største fremskridt i byggebranchen.

DS/ISO 20887 beskriver 10 designprincipper for byggeri, der muliggør afmontering og tilpasning af rum og delelementer. Principperne fremmer fleksibilitet og reparerbarhed i hele værdikæden ved at etablere fælles retningslinjer for design og konstruktion. På denne måde sikrer Standarden, at bygningskomponenter kan adskilles, genbruges og genanvendes, hvilket bidrager til at forlænge værdien af både nye og gamle materialer samt hele bygningen.

Nova Tegras moduler kan konfigureres på forskellige måder, og det er er derfor ikke nødvendigt at planlægge sammensætningen fra starten af, ligesom alle rumligheder er mulige ved sammensætningen.

- Forestil dig, at du starter med en grund til dit sommerhus eller villa. Du begynder som studerende eller som et par, og du tilføjer måske et modul, når familien vokser. Så har du pludselig en familiebolig med flere moduler. Når børnene flytter, kan du justere og have færre moduler på den samme grund. Evnen til at tilpasse sig nye behov undervejs er genial og åbner op for helt nye perspektiver inden for byggeri forklarer Bo Benzon.

- Jeg tror meget på, at det her om ikke bliver hele fremtiden, så i hvert fald bliver en god del af måden, vi kommer til at tænke byggeri på fremadrettet.

Du kan læse mere om Nova Tegras modulbyggeri her: https://www.ds.dk/da/fagomraader/byggeri-og-anlaeg/design-for-adskillelse-og-tilpasning/nova-tegra-international-aps 

Og se flere løsninger fra virksomheder i DfD/A casesamlingen her: https://www.ds.dk/da/fagomraader/byggeri-og-anlaeg/design-for-adskillelse-og-tilpasning 

Se også

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

03. juli 2024

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

26. juni 2024

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

Processen med at overgå til de grønlandske annekser til eurocodes er kommet et stort skridt videre, og dokumenterne kan allerede nu tilgås på Dansk Standards hjemmeside.

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

11. juni 2024

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

Bliv introduceret til den europæiske standard for mere bæredygtig renovering, og hvordan standarden kan bruges til at sikre, at eksisterende bygninger renoveres på en mere bæredygtig måde. Få også en introduktion til Svanemærkets krav til renoveri...

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.