Opbyg din virksomheds modstandsdygtighed med ny udgivelse fra Dansk Standard

03. juni 2024

Opbyg din virksomheds modstandsdygtighed med ny udgivelse fra Dansk Standard

Dansk Standard har udgivet en specifikation, som støtter især SMV'er i at blive mere modstandsdygtige og udnytte nye markedsmuligheder.

Krig, klimaforandringer og ændringer i forsyningskæder er nogle af de udfordringer, mange virksomheder i dag står over for. En ny udgivelse fra Dansk Standard, DS/PAS 15629:2024, Gør din virksomhed mere modstandsdygtig - Værktøjer til analyse og udvikling af modstandsdygtighed, er klar til at give virksomhederne konkrete redskaber til at styrke deres modstandsdygtighed, både globalt og lokalt.

Den nye DS/PAS er primært rettet mod SMV’er, men kan bruges af alle typer organisationer. Målet er at hjælpe virksomhederne med at gøre modstandsdygtighed til en del af det daglige arbejde og dermed have et kontinuert fokus på at håndtere kriser, tilpasse sig markedets forandringer samt omfavne og udnytte nye tendenser.

Som at balancere et vippebræt

De to grundlæggende komponenter i modstandsdygtighed er robusthed og agilitet, og tilsammen er de afgørende for enhver virksomhed, der ønsker at klare sig godt i fremtiden, selv når tingene bliver svære og uforudsigelige. Det forklarer projektleder på Modstandsdygtig.dk, Troels B. Andersen:

- Tænk på robusthed som en virksomheds evne til at holde sig på midten af et vippebræt på trods af små og store pludselige puf. Agilitet handler derimod om at være hurtig, dynamisk og smart – at kunne ændre planer hurtigt, hvis det er nødvendigt. Her er man så hurtigt rundt på vippebrættet, at man selv i yderpositionerne hurtigt får det i balance igen, siger han.

Og balancen holder man bedst ved både at tage sine forholdsregler og samtidig gøre sig nogle overvejelser om de muligheder og risici, der ligger i potentielle fremtidsscenarier.

Råvarer på lager og ny forretningsmodel

Troels B. Andersen uddyber:

- Tag fx en typisk dansk virksomhed, der primært er underleverandør til fx byggeindustrien, som står over for pludselige ændringer i markedsforholdene eller får begrænset adgang til vigtige råvarer. Hvis virksomheden er robust, kan den absorbere de første slag i forbindelse med ændringen i markedsforholdene og har måske adgang til en masse råvarer fra sit eget lager, siger han og fortsætter:

- Hvis virksomheden samtidig er agil, kan den hurtigt omstrukturere sin forretningsmodel eller værditilbud og udnytte eventuelle nye muligheder i markedet, før konkurrenterne når at reagere, samtidig med at virksomheden måske kan anvende alternative råvarer i deres produkter. Det er afgørende, især for små og mellemstore virksomheder, at kunne håndtere sådanne udfordringer, afslutter Troels B. Andersen.

Metoder tilpasset den enkelte virksomhed

I specifikationen er der samlet viden og best practice på området samt præsenteret en række værktøjer og arbejdsgange, som trin for trin oplyser om de vigtigste overvejelser og tiltag, virksomheder kan bruge i deres arbejde med at styrke modstandsdygtigheden.

- Specifikationen imødekommer den enkelte virksomheds behov. Ved at udforske forskellige fremtidsscenarier opnår virksomheden dybdegående indsigt og opdager nye perspektiver, hvilket giver mulighed for at skræddersy initiativer, der styrker modstandsdygtigheden, fortæller Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

- Den kan derfor anvendes, uafhængigt af hvilke produkter eller ydelser virksomheden leverer, og kan anvendes efter virksomhedens behov for at styrke arbejdet med fx bæredygtighed, cybersikkerhed, forsyningskæder, digitalisering eller innovation, afslutter hun.

En del af et større projekt

Den nye DS/PAS udgør en del af projektet modstandsdygtig.dk, støttet af Industriens Fond. Den er udarbejdet af Dansk Standard i samarbejde med ledende eksperter på området fra Teknologisk Institut, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet.  

- Med projektet vil vi ruste danske SMV’er til at navigere i en ny geopolitisk virkelighed, hvor store forandringer sker hurtigere og mere uventet end tidligere. Evnen til at tilpasse sig et meget omskifteligt globalt marked vil kun blive vigtigere, og derfor skal modstandsdygtighed være en integreret del af strategien og mindsettet i enhver virksomhed, siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup.   

DS/PAS 15629:2024, Gør din virksomhed mere modstandsdygtig - Værktøjer til analyse og udvikling af modstandsdygtighed, er offentligt tilgængelig og kan downloades her.  
Kontakt

Merete Westergaard Bennick
Merete Westergaard Bennick Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: mwb@ds.dk
T: 39 96 61 47
Tomas Lundstrøm
Tomas Lundstrøm Konsulent | Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: tol@ds.dk
T: 39 96 62 19

Se også

06. juni 2024

Webinar om internationale standarder for biodiversitet

Se eller gense webinaret og få seneste nyt fra det internationale arbejde med udviklingen af standarder for biodiversitet samt mulighed for at bidrage med egen viden og udfordringer.

31. maj 2024

Se eller gense webinar om kommende standard for overgangsalder og menstruel sundhed på arbejdsmarkedet

På webinaret var der fokus på behovet for og betydningen af vejledningen som en vigtig brik i at understøtte virksomhederne i deres arbejde med at skabe socialt bæredygtige arbejdspladser, som bl.a. indebærer øget fokus på bedre vilkår ift. overga...

Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

02. maj 2024

Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

Undersøgelser viser, at gener relateret til kvinders cyklus og overgangsalder er komplekse og underbelyste. Dette kan have betydelige konsekvenser for både samfundsøkonomien og den enkelte kvinde. Ny standard skal hjælpe virksomheder med at komme...

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

25. april 2024

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

I maj 2024 igangsætter Dansk Standard revisionen af den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000. Det er første gang siden 2018, at standarden revideres, og arbejdet forventes at stå på i de kommende år. Revisionen giver dig og din...