Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

12. juni 2024

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.

Lifte med bløde sider har i mange år været et populært produkt til babyer. Desværre har de bløde lifte også nogle risici ved brug, og de seneste år har der været flere eksempler på ulykker, hvor små børn på forskellige måder er faldet ud af liftene og i nogle tilfælde kommet slemt til skade. Omfanget af skader har faktisk været så stort, at Rigshospitalet og Sikkerhedsstyrelsen sidste år kom med en pressemeddelelse omkring brugen af bløde lifte, ligesom Forbrugerrådet Tænk også tidligere har været ude med en advarsel.

Det danske standardiseringsudvalg for børneomsorgsprodukter, S-286, har i flere år presset på for, at sikkerhedskravene i standarden for babylifte skulle tilpasses, så de bløde lifte også var indtænkt, og nu er ændringerne omsider på vej. I den europæiske arbejdsgruppe for børnelifte under CEN TC 252, har man netop færdiggjort en risikoanalyse og skal nu til at beskrive de nye krav, der forhåbentlig vil øge sikkerheden ved brugen af liftene.

Flere udfordringer ved de bløde lifte

- Produkterne har ændret sig, og mange lifte, man ser i dag, er typisk med bløde sider og har flere funktioner som fx pusleplads eller legetæppe. Udfordringerne kan være, at liften ikke bliver lukket ordentligt, eller at siderne er for bløde, så barnet falder ud, at der er for meget tekstil, så barnet ikke kan få vejret, eller der kan være noget med bærefunktionen, der er problematisk, siger Helen Amundsen, seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk og forperson for S-286.

- Udvalget har i mange år peget på, at de bløde lifte ikke var dækket ordentligt af standarden, så vi er rigtig glade for, at det kommer nu. Der var stor lydhørhed i arbejdsgruppen for, at kravene ikke er tilstrækkelige, og at det er noget, vi skal have taget hånd om nu. Og det er vigtigt, for det er alvorligt, når børn falder ud af lifte. De kan få alvorlige hovedtraumer, og der er eksempler på børn, der er kommet slemt til skade, understreger Helen Amundsen.

Standard for babynests også på vej

Et andet populært produkt til babyer, er de såkaldte babynests. Som navnet antyder, er det en form for rede med en tyk pølse af stof rundt om, beregnet til at babyer kan ligge mere skærmet. Problemet med dem, forklarer Helen Amundsen, er, at babyer kan komme til at ligge med ansigtet helt ind i revnerne i siderne og dermed ikke få nok ilt.

- De er nok tænkt til, at babyer skal ligge mere trygt og hyggeligt, men i virkeligheden er for meget tekstil og hulrum en rigtig dårlig ide til små børn – de skal helst bare ligge på et fast, fladt underlag, siger hun.

Produktet har ikke tidligere været dækket af nogen standard, og på mødet i arbejdsgruppen i CEN var der enighed om, at der skal skrives en separat standard, kun for babynests. Her vil der dog sandsynligvis blive genbrugt store dele fra standarden for babylifte, så Helen Amundsen vurderer, at det vil blive en forholdsvis hurtig proces, når den først er sat i gang.

Vil du vide mere om arbejdet med de kommende standarder? Så kontakt

Pernille Annette Henriksen
Pernille Annette Henriksen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: pte@ds.dk
T: 39 96 61 24

Se også

Standardserie for ladcykler er på vej

12. juni 2024

Standardserie for ladcykler er på vej

Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.