
24. juli 2025
Da standardiseringsforordningen blev indført i 2012, var målet at modernisere og effektivisere standardiseringsprocessen i EU og styrke det indre marked. Den satte solide rammer for, hvordan standarder udvikles og anvendes på tværs af medlemslandene – og har siden dannet grundlag for vækst, innovation og samarbejde i hele Europa.
Men verden har forandret sig. I dag står Europa midt i en ny geopolitisk virkelighed, hvor globaliseringen udfordres, og konkurrencen fra stormagter som Kina og USA intensiveres – især inden for teknologi, innovation og forsvar. Det stiller nye krav til Europas evne til at handle hurtigt, strategisk og tale med én stemme. Her spiller standarder en nøglerolle.
Bedre sammenhænge
Evalueringen viser, at der er sket væsentlige fremskridt siden 2012. Europa-Kommissionen fremhæver, at forordningen har gjort det lettere for virksomheder, da de kun skal forholde sig til én europæisk standard fremfor flere nationale standarder. Forordningen har også skabt bedre sammenhæng på tværs af sektorspecifik EU-lovgivning. Derudover understreger Europa-Kommissionen, at der er behov for at udvikle standarder hurtigere og mere effektivt. Kommissionen mener derfor, at det er nødvendigt at modernisere det europæiske standardiseringssystem. Endelig skal Europa fortsat have en stærk rolle i international standardisering, så vi kan bringe innovative løsninger til markedet.
Som led i processen er en indledende høringsfase allerede i gang, og en mere omfattende, evidensbaseret høring følger i andet og tredje kvartal af 2025. Det er planen, at Europa-Kommissionen skal fremsætte et lovforslag medio 2026.
-I Dansk Standard følger vi udviklingen tæt og deltager aktivt i dialogen med både danske og europæiske aktører, hvor vi bl.a. har bidraget til evalueringen med høringssvar baseret på input fra vores interessenter. Vi er enige i, at forordningen har strømlinet standarder på tværs af Europa, ligesom vi også ser et behov for, at vi er nytænkende og anvender ny teknologi i måden, vi udvikler standarder på – så længe vi opretholder en høj kvalitet. For i sidste ende handler det jo om at hjælpe europæiske virksomheder og forbrugere på det indre marked, uddyber Pouline Terpager, afdelingschef for International Politik.
Standarder er ikke blot tekniske dokumenter. De er et solidt fundament for compliance, sikkerhed, udvikling og effektivitet og dermed et strategisk redskab i en verden, hvor fælles spilleregler er afgørende for at sikre europæiske virksomheders adgang til globale markeder og understøtte den grønne og digitale omstilling.
Den internationale standard ISO/IEC 27031 er netop blevet revideret. Standarden vejleder om, hvordan organisationer kan arbejde med IKT-parathed, så de kan holde driften i gang under fx cyberangreb og tekniske nedbrud, samtidig med den understøtte...
Verdens første internationale ledelsesstandard for kunstig intelligens er nu oversat til dansk. Standarden giver en struktureret ramme for ansvarlig udvikling og anvendelse af AI og er relevant for både private og offentlige aktører, uanset større...
Den 1. juli 2025 trådte NIS 2-direktivet i kraft i Danmark. Det betyder nye og skærpede krav til cybersikkerhed for både offentlige myndigheder og private virksomheder i samfundskritiske og vigtige sektorer. Heldigvis kan internationalt anerkendte...
En ny international standard sætter nu rammen for sikker og ansvarlig cykelturisme – og den lander på et perfekt tidspunkt, hvor sommeren lokker turister ud i både by og natur med cykelhjelmen spændt.