Transport og søfart

Danmark er en af verdens største søfartsnationer, og der findes flere end 300 standarder inden for det maritime erhverv. Dertil kommer en lang række standarder på transportområdet, der dækker over alt fra lufthavnsudstyr til postservice.

Udvalg om transport og søfart

Om transport og søfart

Standarder indenfor transport og søfart dækker over alt fra standarder for intelligente transportsystemer, over standarder for lufthavnsudstyr til standarder for containere og veksellad.

Fælles for standarderne indenfor transport og søfart er, at de alle relaterer sig til transportbranchen, som bl.a. dækker over søfart, flytransport, jernbaner og anden gods- og varetransport. Området dækker således både over tekniske standarder såsom klassifikation af brændstof til skibe og servicestandarder for postområdet.

Som en af verdens største søfartsnationer er et af de helt store standardiseringsmæssige fokusområder i Danmark søfart. Branchens interesser varetages i Dansk Standards udvalg for skibs- og marineteknologi. Udvalget er ansvarligt for flere end 300 standarder indenfor design, konstruktionselementer, udstyrsdele, udstyr, metoder og teknologi samt standarder indenfor miljømæssige forhold.

I fokus 
Standarder skaber rammen for Power-to-X

Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et konkurrencedygtigt niveau, er der behov for standarder.

Seneste artikler om transport og søfart

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

05. december 2023

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

Brændstoffer som metanol og ammoniak er fremtiden i den maritime verden. Men nye brændstoffer kræver også nye sikkerhedsforanstaltninger – og her mangler der standarder.

Dansk søfart går forrest i den grønne omstilling

07. oktober 2021

Dansk søfart går forrest i den grønne omstilling

Den maritime sektor står i dag for en væsentlig del af den samlede globale CO2-udledning. Nu har Det Blå Danmark sat sig i spidsen for udviklingen af en international ISO-standard, som vil gøre det langt nemmere at vælge det bedste og mest energie...

Ny international standard skal styrke energieffektiv skibsfart

04. juni 2021

Ny international standard skal styrke energieffektiv skibsfart

Et dansk forslag til en ny maritim standard skal gøre det muligt at sammenligne komponenters og systemers effektivitet til fordel for klima og miljø. Muligheden for sammenligning skal bane vejen for, at hensyn til klimaet og miljøet kan veje minds...

Fremtidens bæredygtige transport bliver udviklet nu. Skal Danmark være med i front?

16. april 2021

Fremtidens bæredygtige transport bliver udviklet nu. Skal Danmark være med i front?

Den teknologiske udvikling er meget mere end bedre batterier og elbilernes længere rækkevidde. Fremtidens bæredygtige transport omhandler en lang række aspekter indenfor den tekniske udvikling af vejkøretøjer og infrastruktur - og standarder er i...