- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Ny vejledning til gavn for mindre svejseværksteder

03 juni 2014

Fremover er der også plads til det lille svejseværksted i CE-mærkning af stålkomponenter til bygge- og anlægsindustrien. Det nye nationale anneks til eurocode 3 præciserer nemlig nu i vejledningen, at udførelsesklasse 1 kan anvendes ved svejsning af kantsømme.

Den 1. juli 2014 træder kravet om CE-mærkning af stål- og aluminiumskomponenter til bygge- og anlægsindustrien i kraft. CE-mærkningsordningen omfatter 4 udførelsesklasser, hvoraf udførelsesklasse 4 er den mest krævende. Værkstederne skal på forhånd kvalificere sig - gennem certificering - til en udførelsesklasse, før værkstederne kan CE-mærke deres produkter. Eksempelvis vil certificering til klasse 3 give værkstedet mulighed for at udføre arbejde i klasse 3, 2 og 1.

Valg af udførelsesklasse for de specifikke stålkomponenter er den projekterendes ansvar. Myndigheden for området, Energistyrelsen, angiver vejledning for valget af udførelsesklasse i det nationale anneks, DS/EN 1993-1-1 DK NA:2014, til Eurocode 3: Stålkonstruktioner – Del 1-1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner. I den nye vejledning er anført mulighed for at benytte udførelsesklasse 1 ved svejsning af kantsømme såfremt a-målet på svejsningen øges med 20 %.

- Der er meget stor forskel på kravene om dokumentation og prøvning samt værkstedets svejsefaglige kompetence de 4 udførelsesklasser imellem. Allerede i udførelsesklasse 2 er niveauet en stor udfordring for mindre svejseværksteder. Ændringen i vejledningen kan flytte en del svejsearbejde i kantsømme til udførelsesklasse 1. Dermed bliver det relevant at opnå certificering i udførelsesklasse 1, som er mere overkommelig for de mindre værksteder, siger Jørgen Hagelund seniorkonsulent i Dansk Standard. 

Sikkerhedsniveauet bliver ikke sat på spil med ændringen i vejledningen, idet det som hidtil er den projekterende, som beslutter, hvilken klasse komponenten skal udføres i. Såfremt det ikke sker, fastlægger standarden, DS/EN 1090-2, at komponenten automatisk skal udføres i klasse 2.

- En del værksteder har allerede arbejdet med at kvalificere sig til kravene i udførelsesklasse 2. Det har generelt medført et kompetenceløft hos værkstederne i Danmark. Det er helt klar en fordel i den internationale konkurrence, at mange danske værksteder kan CE-mærke i de højere klasser, siger Jørgen Hagelund, seniorkonsulent i Dansk Standard.  

Det nationale anneks kan hentes gratis i Dansk Standards webshop.