Den digitale fabrik bygger på standarder

20. december 2017

Den digitale fabrik bygger på standarder

Det er ikke science fiction. Det er robotteknologi anno 2017 og en række standarder, der har forvandlet PROCES-DATA til en intelligent fabrik, hvor maskinerne styrer sig selv.

Hos den danske elektronikvirksomhed PROCES-DATA i Silkeborg møder man ikke længere damer, der sidder på rækker og monterer komponenter, på vejen ud i produktionsanlægget. Faktisk er der stort set ikke medarbejdere involveret i produktionen i dag, hvor hele monteringsprocessen er blevet automatiseret via virksomhedens eget højteknologiske produktionsanlæg. Her råder PROCES-DATA over en topmoderne monteringsrobot, en såkaldt SMD-produktionslinje, som kan foretage fuldautomatisk montage og lodning af komponenter på de printkort, der indgår i virksomhedens elektronikmoduler. 

– Vores monteringsrobot er altid klar til at producere alting, og der er meget få medarbejdere med i produktionen. Vi laver næsten ikke noget manuelt; det kører helt af sig selv, forklarer Ole Cramer Nielsen, der grundlagde PROCES-DATA i 1979. Siden har han opbygget en virksomhed, der er blevet digital hele vejen igennem – fra design til produktion og levering – og som en af de få danske elektronikvirksomheder stadig producerer i Danmark.

Digitalisering styrker konkurrenceevnen

Inden etableringen af robotten sad der nogle medarbejdere i et tilstødende lokale og satte komponenter i én ad gangen. Modulerne blev efterfølgende kørt op i den anden ende af byen for at blive loddet. Men i takt med at komponenterne blev mindre og mindre, var det nødvendigt at følge den teknologiske udvikling og investere i et automatisk produktionsanlæg – en digital fabrik. 

– De udviklingsværktøjer, vi har til at designe printplader, kommer med et output, som direkte kan sendes over til robotterne, så de ved, hvad de skal gøre. Vi kan lave en blandet produktion uden omstilling. Det er enormt effektivt, siger Ole Cramer Nielsen og fortsætter: De hurtige omstillinger mellem produktionsserierne og muligheden for altid at have alle vores komponenter på maskinerne gør, at vi udnytter hele montagelinjen fuldt ud og kan lave mindre serier. Det øger vores konkurrenceevne og hjælper med at holde kineserne på afstand.

Hjemmeproduktion sikrer højere kvalitet

Da PROCES-DATA ændrede produktionen for at overgå til en digital løsning, var det også et ønske for virksomheden at undgå at være afhængig af en ekstern leverandør. Derfor insourcede virksomheden den resterende produktion: – Den største forskel har helt klart været, at vi får meget mere igennem vores produktion med det samme antal mennesker. Hvis vi ikke havde haft vores monteringsrobot, der gør det muligt, havde vi ikke været her i dag, tror jeg. Vi bliver jo presset på prisen hele tiden.

Standarder skaber lige konkurrencevilkår

For PROCES-DATA spiller standarder en vigtig rolle. Først og fremmest fortæller standarderne, hvordan produkterne skal installeres, hvor meget elektrisk støj de skal kunne tåle, hvilke materialer de er lavet af, og hvor meget energi de må bruge. Men også når det gælder konkurrencevilkår, er standarderne afgørende:

– Når vi laver flowmålere, så er der visse standarder, der skal være opfyldt for, at vi kan få dem godkendt. Det sikrer, at vi kan konkurrere på samme vilkår som vores konkurrenter – de skal jo også leve op til standarderne, fortæller Ole Cramer Nielsen og tilføjer: – Det gode ved standarderne er, at andre leverandører kan lave udstyr, der kan kommunikere med vores.

Og spørger man Ole Cramer Nielsen, så er standarder ganske enkelt uundværlige: – Hvis vi tager standarden for møtrikker og skruer – den er der ingen, der tænker på. Førhen kunne man skrue sammen på 10 forskellige måder, før man fandt den skrue, der passede. Nu tager vi 5 mm, og så passer det altid. Du kan købe møtrikker og skruer fra forskellige leverandører, og de kan stadig skrues sammen, siger Ole Cramer Nielsen.

Firmastandard er blevet IEC-standard

Tilbage i 1980’erne udviklede PROCESDATA P-NET, en standard for datakommunikation i industrielle automationsløsninger. P-NET blev efterfølgende en del af en europæisk feltbusstandard, og senest en del af den internationale feltbusstandard IEC 61158 type 4. – Vi skulle kommunikere med separate moduler, og i starten af 1980’erne krævede det, at man købte en dyr specialfremstillet komponent. Vi havde ikke finansielle muligheder for at købe den løsning, det krævede. Derfor udviklede vi en standard, der kunne bruge de daværende gængse mikroprocessorer uden specielle kredse/chips foran. Den løsning bruger vi stadig i dag, fortæller Ole Cramer Nielsen.

Vi vil gerne have indflydelse

PROCES-DATA er stadig involveret i standardiseringsarbejdet og deltager i dag i Dansk Standards udvalg S-565 ’Industriel Automatisering’, fordi det er fornuftigt, og vi gerne vil bakke op. John Johansen, der er project manager og ansvarlig for PROCES-DATAs standarder, fortæller: – Vi er gået ind i det her med hud og hår. Vores firmastandard er blevet en IEC-standard, derfor er vi forpligtet til at deltage i vedligeholdelsen af den. Desuden ønsker vi selv, at vi ad den vej kan holde standarden opdateret med nye og relevante features og samtidig bevare kompatibiliteten bagud for alle de eksisterende apparater og anlæg, der allerede er kørende ude i verden, fortæller John Johansen, og fortsætter:

– Deltagelsen i standardiseringsarbejdet giver os desuden mulighed for at få tidlig adgang til øvrige standarder, både revisioner og nye standarder, som er relevante for vores produkter. I udvalget kan vi udveksle erfaringer og netværke. Derudover følger vi grupperne Functional Safety og Cybersecurity på sidelinjen, da det er meget vigtige emner for os.

 

Kontakt

Camilla Sabroe
Camilla Sabroe Kommunikationskonsulent | Communications Consultant
Marketing og kommunikation
E: csa@ds.dk
T: 39 96 62 75

Se også

20. september 2023

Kommende EU-regulering på cyberområdet i et strategisk perspektiv

Se eller gense dette webinar, hvor du får inspiration til, hvordan du i et strategisk perspektiv kan håndtere den kommende EU-regulering på cyberområdet.

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

12. september 2023

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

EU’s Cyber Resilience Act skal være med til at sikre digitale produkter, som fx trådløse højtalere og apps, mod den stigende cyberkriminalitet. Ifølge DI bør danske virksomheder allerede nu sætte sig ind i de kommende krav, som kommer til at gælde...

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

05. september 2023

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

Skærpede krav og flere regler for flere virksomheder end tidligere – det er blandt konsekvenserne, når det noget mere omfattende NIS2-direktiv træder i kraft fra oktober 2024. Men i sidste ende betyder det også større sikkerhed for langt de fleste...

17. august 2023

Introduktion til data spaces og standardisering

Se eller gense dette webinar, hvor du får en generel introduktion til, hvad et data space er, og hvilken rolle standardisering forventes at spille for at understøtte datadeling i forbindelse med data spaces.