Bedre børnesikkerhed i hospitals- og plejesenge

19. juni 2017

Bedre børnesikkerhed i hospitals- og plejesenge

En ny standard for hospitals- og plejesenge skal styrke sikkerheden for børn i hospitals- og plejesenge. Standarden er lige på trapperne.

En længe ventet standard udkommer med al sandsynlighed i sommeren 2017. Det dre­jer sig om en ny standard for hospitals- og pleje-senge, EN 50637
Standarden stiller krav til mål på hospitals- og plejesenge, så børn ikke længere skal ligge i voksne senge, når de er indlagt. ”Standarden for hospitals- og plejesenge er mere end 20 år gammel, og henover årene er der blevet indberettet en række ulykker med børn, der ligger i voksne senge. Derfor er det glædeligt, at vi nu får en standard for hospitals- og plejesenge,” siger Regnar Schultz, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Samme struktur – færre fastklemte fingre

John Kling fra Linak, der producerer komponenter til hospitals- og plejesenge, har været med til at udvikle standarden i Dansk Standards udvalg S-562/A-01:

- Opgaven har langt hen ad vejen været at forholde sig til alle de ’gaps’, der er i en seng og skalere ned, så børnene fx ikke får fingrene i klemme. Vi har taget udgangspunkt i hospitalsstandarden, så standarden har samme struktur og samme paragraffer. Vi forholder os til alle de steder, hvor størrelserne spiller en rolle, fortæller John Kling og tilføjer, at arbejdsgruppen også har brugt meget tid på at specificere forskellige prøveværktøjer til at teste og verificere med.

På forkant med udviklingen

Ifølge John Kling har det været en stor fordel for en leverandør som Linak at være med i udviklingen af standarden:

Det betyder, at vi ikke alene er på omgangshøjde med udviklingen - vi er på forkant. Vi ved, hvilke krav der vil være til hospitals- og plejesenge om 2-3 år. Det er væsentligt for vores udviklingsstrategier. Hen ad vejen har vi også haft mulighed for at påvirke standarden. Jeg mener også, at vi som verdens førende producent har en forpligtelse. Vi har meget erfaring og viden om sikkerhedsrisici for patienter qua vores risikoanalyser, og det deler vi gerne med andre.

John Kling
Linak

Kæmpe hjælp for indkøbere

Standarden er ikke kun en støtte for leverandører, der skal opfylde en række krav i standarden. Også for indkøberne i regionerne kommer standarden til at gøre en forskel. For Steffan Stuhr, Region Syddanmark, der også har deltaget i udviklingen af standarden, er den en stor hjælp, når han skal definere regionens indkøbskrav:

- Standarden er som sådan en kæmpe hjælp for offentlige indkøbere, når vi laver udbud. Vi slipper for at stille alle grundkravene i udbuddene, fordi der ligger en standard for hospitals- og plejesenge, og den skal leverandørerne overholde, siger Steffan Stuhr og fortsætter:

- Leverandørerne bliver ikke mødt med vilde krav fra os. Vi prøver på at stille kravene omkring standarden. Selvfølgelig er der stadig noget, vi stiller krav om, fx hvordan sengen ser ud i forhold til rummet, og hvordan arbejdsgangene er tilrettelagt på de forskellige sygehuse. Så jo, der kan komme krav ud over dem i standarden, men de fleste er med i standarden, siger Steffan Stuhr.

 

Lisa Olufson Klæsøe
Lisa Olufson Klæsøe Pressechef | Media Relations Manager
Marketing og kommunikation
E: lio@ds.dk
T: 39 96 62 79

Se også

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

21. december 2022

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

Medicobranchens nyudvikling og nye produkter skal være mere grønne. Derfor kommer en international arbejdsgruppe med Danmark for bordenden nu med seks anbefalinger, der skal sikre, at der er udviklet tilstrækkeligt med standarder for bæredygtigt m...

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

28. oktober 2022

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

Danske eksperter og interessenter har nu mulighed for at deltage i arbejdet med udviklingen af standarder for øjenoptik. Et nyt, dansk standardiseringsudvalg for øjenoptik skal være med til at definere de krav, der kommer til at gælde for fremtide...

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

28. oktober 2022

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

En ny europæisk standard, som omhandler tilgængelige systemer, er ved at blive udviklet. Målet er at forbedre livskvaliteten for alle, der lever selvstændigt, ved at sikre, at tilgængeligheden er tilfredsstillende i både design og funktionalitet a...

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

27. oktober 2022

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

Dansk Standard byder velkommen til en stor gruppe europæiske eksperter inden for hjælpemiddelområdet, når Dansk Standard er vært d. 16. november for plenarmødet for den europæiske komité, CEN TC 293 - hjælpemidler og tilgængelighed.