Bedre børnesikkerhed i hospitals- og plejesenge

19. juni 2017

Bedre børnesikkerhed i hospitals- og plejesenge

En ny standard for hospitals- og plejesenge skal styrke sikkerheden for børn i hospitals- og plejesenge. Standarden er lige på trapperne.

En længe ventet standard udkommer med al sandsynlighed i sommeren 2017. Det dre­jer sig om en ny standard for hospitals- og pleje-senge, EN 50637
Standarden stiller krav til mål på hospitals- og plejesenge, så børn ikke længere skal ligge i voksne senge, når de er indlagt. ”Standarden for hospitals- og plejesenge er mere end 20 år gammel, og henover årene er der blevet indberettet en række ulykker med børn, der ligger i voksne senge. Derfor er det glædeligt, at vi nu får en standard for hospitals- og plejesenge,” siger Regnar Schultz, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Samme struktur – færre fastklemte fingre

John Kling fra Linak, der producerer komponenter til hospitals- og plejesenge, har været med til at udvikle standarden i Dansk Standards udvalg S-562/A-01:

- Opgaven har langt hen ad vejen været at forholde sig til alle de ’gaps’, der er i en seng og skalere ned, så børnene fx ikke får fingrene i klemme. Vi har taget udgangspunkt i hospitalsstandarden, så standarden har samme struktur og samme paragraffer. Vi forholder os til alle de steder, hvor størrelserne spiller en rolle, fortæller John Kling og tilføjer, at arbejdsgruppen også har brugt meget tid på at specificere forskellige prøveværktøjer til at teste og verificere med.

På forkant med udviklingen

Ifølge John Kling har det været en stor fordel for en leverandør som Linak at være med i udviklingen af standarden:

Det betyder, at vi ikke alene er på omgangshøjde med udviklingen - vi er på forkant. Vi ved, hvilke krav der vil være til hospitals- og plejesenge om 2-3 år. Det er væsentligt for vores udviklingsstrategier. Hen ad vejen har vi også haft mulighed for at påvirke standarden. Jeg mener også, at vi som verdens førende producent har en forpligtelse. Vi har meget erfaring og viden om sikkerhedsrisici for patienter qua vores risikoanalyser, og det deler vi gerne med andre.

John Kling
Linak

Kæmpe hjælp for indkøbere

Standarden er ikke kun en støtte for leverandører, der skal opfylde en række krav i standarden. Også for indkøberne i regionerne kommer standarden til at gøre en forskel. For Steffan Stuhr, Region Syddanmark, der også har deltaget i udviklingen af standarden, er den en stor hjælp, når han skal definere regionens indkøbskrav:

- Standarden er som sådan en kæmpe hjælp for offentlige indkøbere, når vi laver udbud. Vi slipper for at stille alle grundkravene i udbuddene, fordi der ligger en standard for hospitals- og plejesenge, og den skal leverandørerne overholde, siger Steffan Stuhr og fortsætter:

- Leverandørerne bliver ikke mødt med vilde krav fra os. Vi prøver på at stille kravene omkring standarden. Selvfølgelig er der stadig noget, vi stiller krav om, fx hvordan sengen ser ud i forhold til rummet, og hvordan arbejdsgangene er tilrettelagt på de forskellige sygehuse. Så jo, der kan komme krav ud over dem i standarden, men de fleste er med i standarden, siger Steffan Stuhr.

 

Se også

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

28. april 2023

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

Virksomheden AG Sundhedsfremme har valgt at følge standarden for kvalitetsledelse for sundhedssektoren, DS/EN 15224. Det har ifølge kvalitetschefen, Peter Trampedach, ført til vækst og bedre styring af processer samt mindre papirarbejde.

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

25. april 2023

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

Det er vigtigt med standarder for tryksårsforebyggende madrasser for bl.a. at ensarte kravene og dermed sikre kvaliteten. Men der er stadig mange emner inden for ”Hjælpemidler til at forhindre vævsskade i den liggende stilling,” der mangler ensart...